ОСНОВНІ ЧИННИКИ УПРАВЛІННЯ ІМІДЖЕМ ПІДПРИЄМСТВА

Ключові слова: управління іміджем підприємства, імідж, управління внутрішнім і зовнішнім іміджем підприємства, корпоративна культура, формування позитивного іміджу підприємства

Анотація

У статті розглянуто чинники позитивного іміджу, що надає можливість підприємству забезпечити зростання благонадійності та сприяння партнерів, співробітників, клієнтів, влади та засобів масової інформації. Успішною діяльністю з формування іміджу слід керувати, тому управління іміджем може проводитися як на рівні спеціального підрозділу зв'язків з громадськістю, так і на рівні менеджменту підприємства. Зазначено, що керівник підприємства має згуртувати зусилля всіх підрозділів свого підприємства та узгодити їх діяльність із зовнішньою комунікацією, щоб сформувати позитивний імідж. Запропоновано стислу характеристику моделям змін, що називаються "Провідник", "Реформатор", "Філософ" і "Командир". Вибір певного підходу чи його комбінації залежить від обсягу підприємства, його історії, і навіть від стилю управління керівництва. Визначено, що у процесі дослідження іміджу, залежно від методу виконання, необхідно враховувати фактор автентичності та надійності інформації. Чим ширше і потужніше впроводиться опитування, тим конкретнішою і достовірнішою буде інформація. Доведено, що метод анкетування характеризується найменшим рівнем достовірності, оскільки не виключено, що більшість респондентів можуть надати питання в анкетах вигадані відповіді. Інформацію про своє підприємство можна отримати і частинами, що теж відноситься до методів досліджень. Зокрема, повторна інформація із соціальних мережах, спеціальних програм чи рубрик, що займаються порівнюванням, дегустацією чи тестуванням товарів. Кількісні методи у дослідженні іміджу дають можливість отримати: асоціативний профіль, домінуючі властивості в асоціативному сприйнятті підприємства, динамічний процес показників іміджу, ранжування мотивів вибору. Наголошено, що аналізувати імідж потрібно практично завжди, і у разі, якщо підприємство не має іміджу, і при старті кампанії з розробки нового образу. Потужну роботу варто проводити навіть при достньо сформованому іміджі, оскільки з плином певного часу або в результаті певних обставин, пов'язаних з підприємством, імідж піддається застарінню або може погіршитися. У боротьбі за клієнта конкурент так само не стоятиме на місці, а намагатиметься зміцнити свої позиції, вивчаючи ринок і своє місце на ньому.

Посилання

Боковець В.В. Стратегічне управління: навч. посіб. Вінниця: ВФЕУ, 2012. 149 с.

Булгакова О.В. Бренд-імідж підприємства на споживчому ринку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2017. Вип. 13. Ч.1. С. 31–36.

Варнавська І.В. Психологічні складові дослідження професійного іміджу фахівця. Перспективи та інновації науки (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина»)». 2023. № 14(32). С. 627–636.

Котлер Ф., Фокс К. Стратегічний маркетинг для навчальних закладів. Київ : УАМ : Вид.Хімджест, 2011. 580 с.

Лозовський О.М., Дрончак І.В. Формування іміджу підприємства як елементу конкурентоспроможності. Молодий вчений. 2016. № 1(1). С. 101–-104.

Bokovetsʹ V. (2012) Stratehichne upravlinnya [Strategic management]. Vinnytsya: VFEU. (in Ukrainian)

Bulhakova O. (2017) Brend-imidzh pidpryyemstva na spozhyvchomu rynku [Brand image of the enterprise in the consumer market]. Naukovyy visnyk Uzhhorodsʹkoho natsionalʹnoho universytetu, is. 13, part 1, pp. 31–36. (in Ukrainian)

Varnavsʹka I. (2023) Psykholohichni skladovi doslidzhennya profesiynoho imidzhu fakhivtsya [Psychological components of research on the professional image of a specialist]. Perspektyvy ta innovatsiyi nauky (Seriya «Pedahohika», Seriya «Psykholohiya», Seriya «Medytsyna»)», no. 14(32), pp. 627–636. (in Ukrainian)

Kotler F., Foks K. (2011) Stratehichnyy marketynh dlya navchalʹnykh zakladiv [Strategic marketing for educational institutions]. Kyiv: UAM : Vyd. Khimdzhest. (in Ukrainian)

Lozovsʹkyy O. M., Dronchak I. V. (2016) Formuvannya imidzhu pidpryyemstva yak elementu konkurentospromozhnosti [Formation of the enterprise image as an element of competitiveness]. Molodyy vchenyy, no. 1(1), pp. 101–104. (in Ukrainian)

Переглядів статті: 10
Завантажень PDF: 8
Опубліковано
2024-03-29
Як цитувати
Варнавська, І. (2024). ОСНОВНІ ЧИННИКИ УПРАВЛІННЯ ІМІДЖЕМ ПІДПРИЄМСТВА. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (19), 208-214. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.19.25