CONCEPTUAL APPROACHES TO THE THEORETICAL PROVISIONS OF MANAGEMENT OF MATERIAL INCENTIVES FOR THE PERSONNEL OF HOTEL INDUSTRY ENTERPRISES TOURIST INDUSTRY

Keywords: efficiency, salary, personnel, enterprise, labor, management, stimulation

Abstract

In the context of the crisis and certain uncertainty caused by the war and the consequences of previous quarantine restrictions, old methods of motivation may not work in Ukraine, which necessitates fundamental changes in the system of labor relations, as well as the need for each hotel or hotel and restaurant complex manager to review motivational mechanisms and identify adequate tools to influence and stimulate employees, which is why the study is relevant. The article is aimed at summarizing the conceptual component of the conceptual approaches to the theoretical provisions of management of material incentives for personnel of hotel industry enterprises in modern economic conditions tourism industry. To analyze the existing theoretical framework for managing the material incentives of personnel of hotel enterprises, attention is focused on conceptual approaches to those theoretical provisions that comprehensively cover this issue on the basis of fundamental knowledge, principles and basic concepts. In order to reveal the subject of the research, the article uses such methods as analysis and synthesis, systematization and comparison. It is proved that effective motivation in the hotel industry is associated with constant and continuous work on researching the needs of hotel employees and monitoring their behavior during work, taking into account their life situations and needs at the personal and professional level. Scientific research in the field of adaptive and motivational management is generalized. Attention is focused on such a characteristic of human capital development management of an organization as a system of harmonization of mutual influences of management subjects and personnel on the basis of establishing partnerships, interactive interaction, self-management and self-organization through the development and implementation of flexible motivational and stimulating models of labor activity of employees. The results of the study may be useful for employees of the tourism industry and the hotel business; researchers, teachers, and students of higher education in the specialties “Tourism” and “Hotel and Restaurant Business”.

References

Бортнік С.М., Вознюк Ю.С. Особливості розвитку та мотивація підприємництва в умовах військового стану. Інфраструктура ринку. 2023. Випуск 70. С. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10

Гуцан О. Визначення місця HR та мотиваційних досліджень в рамках діагностичних процесів підприємства. Вісник Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут (економічні науки). 2023. № 1. С. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57

Гуцан О.М., Кучинський В.А., Крамськой Д.Ю. Наукометрична систематизація теоретичних підходів до формування мотивації. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки) : зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ», 2019. № 23. С. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106

Кодекс законів про працю України : Закон від 10.12.1971 № 322-VIII. Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р. Додаток до № 50, ст. 375. Редакція від 24.12.2023. Підстава - 3494-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/%20322-08#Text

Козак К.Б., Корсікова Н.М., Петренко Ю.О. Управління мотивацією персоналу в умовах постпандемії та воєнного стану. Економіка харчової промисловості. 2023. № 14(4). С. 26–34. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i4.2426

Кощій О.В. Витрати на персонал на вітчизняних підприємствах. Економічні науки. Регіональна економіка. 2023. № 20(79). С. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14

Кучерява А., Горовий Д. Система удосконалення мотивації персоналу. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2021. № 3. С. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21

Кучинський В.А., Гуцан О.М. Формування ефективної системи мотивації персоналу на основі моделей компетенцій. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки) : зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ». № 4. 2021. С. 45–51. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.4.45

Левицька І.В., Климчук А.О., Кожушко С.П. Проблеми з рівнем оплати праці як чинником мотивації персоналу в індустрії гостинності України. Академічний огляд. 2023. № 1 (58). С. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11

Левицька І.В., Климчук А.О. Управління персоналом готельно-ресторанної сфери в умовах воєнного стану. Економіка і управління бізнесом. 2022. Том 14. № 3. С. 40–51. DOI: https://doi.org/10.31548/economics13(3).2022.34-43

Любомудрова Н., Гойчук В. Зміни на ринку праці в умовах воєнного стану та перспективи післявоєнного відновлення. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31

Методичні рекомендації щодо оплати праці працівників малих підприємств : Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 13.08.2004 № 186. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04

Назаренко Л.М. Мотиваційний потенціал управління розвитком людського капіталу організації. Вісник ХНТУ. 2023. № 1(84). С. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31

Непочатенко В. Мотивація персоналу в готельному господарстві. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42

Погорєлова Т. Дослідження проблем стимулювання праці. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2023. № 3. С. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/ 2519-4461.2023.3.8

Попик М.М. Формування механізму мотивації персоналу готельно-ресторанного бізнесу на основі концепції маржинального прибутку. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. економіка та управління підприємствами. Придніпровська державна академія будівництва та архітектури. 2019. Вип. 4 (21). С. 311–318. URL: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf

Рябенька М.О., Мазуркевич І.О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Інтелект XXI. 2020. № 1. С. 75–80. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15

Соколюк К.Ю., Додон О.Д., Соколюк І.Ю. Напрями вдосконалення мотивації праці на підприємстві сфери послуг: особливості реалізації в кризовий період. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2022. № 4(83). С. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.4.14

Теребух А., Ільницька-Гикавчук Г. Принципи та методи мотивації працівників туристичного підприємства. Науковий журнал «Молодий вчений». 2019. № 5 (69). С. 593–596. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2019-5-69-128

Черниш І.В., Козик М. Сучасні форми і методи мотивації персоналу підприємств сфери послуг. Економіка і регіон. Полтава : ПНТУ, 2021. Т. 1(80). С. 87–91. DOI: doi: https://doi.org/10.26906/EiR.2021.1(80).2242

Якимець А.Ю. Теоретичні основи мотивації персоналу туристичного підприємства. Вісник студ. наук. товариства «ВАТРА» Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. Вінниця : Редакційно-видавничий відділ ВТЕІ ДТЕУ, 2023. Вип. 177. С. 361–367. URL: http://www.vtei.com.ua/doc/2023/vatra2004/zb22_177.pdf

Lebedynets I.S., Zhurakivska Yu.M. Features of Establishment and Development of Motivational Culture at Enterprises in Modern Economic Conditions. Scientific Bulletin of Mukachevo State University. Series “Economics”. 2021. Volume 8. No 3. P. 93–101. DOI: https://doi.org/10.52566/msu-econ.8(3).2021.93-101

Nurkevych K., Bilousova A., Borodavka V. The theoretical basis of the system of personnel motivation at the enterprises of social and cultural service and tourism. Економіка і регіон. 2021. No. 2(82). P. 71–82

Rethinam Kalaiselvee, Premkumar Nadarajan, Ramesh Kumar Moona and others. Non-Financial Motivation and Job Satisfaction of graduate employees in Hotel industry. International Journal of Psychosocial Rehabilitation. 2020. Volume 24. Issue 6. P. 3857–3873. DOI: https://doi.org/10.37200/ IJPR/V24I6/PR260367

Yekimov S., Tokin О., Nianko V., Kuzminets M., Timenko V. Motivation of the Personnel at the Enterprises of Hospitality Management. 2022. DOI: https://doi.org/10.5220/0010681800003169

Zaharova R. Motivational Personnel Management System of a Hotel Enterprise. E3S Web of Conferences 273, 09027 INTERAGROMASH. 2021. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202127309027

Bortnik S., Vozniuk Ju. (2023) Osoblyvosti rozvytku ta motyvatsiia pidpryiemnytstva v umovakh viiskovoho stanu [Features of the development and motivation of entrepreneurship under the conditions of the military state]. Market infrastructure, issue 70, pp. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10

Hutsan O. M. (2023) Vyznachennia mistsia HR ta motyvatsiinykh doslidzhen v ramkakh diahnostychnykh protsesiv pidpryiemstva [Determining the place of HR and motivation research in the diagnostic processes of the enterprise]. Bulletin of the National Technical University Kharkiv Polytechnic Institute (Economic Sciences), no 1. рр. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57

Guczan O. M., Kuchy`ns`ky`j V. A., Krams`koj D. Yu. (2019). Naukometry`chna sy`stematy`zaciya teorety`chny`x pidxodiv do formuvannya moty`vaciyi [Scientometric systematization of theoretical approaches to the formation of motivation]. Visny`k Nacional`nogo texnichnogo universy`tetu "Xarkivs`ky`j politexnichny`j insty`tut" (ekonomichni nauky`) [Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences)]: zb. nauk. pr. Kharkiv : NTU "XPI". No. 23, pp. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106

Kodeks zakoniv pro pratsiu Ukrainy [The Labor Code of Ukraine] of 10.12.1 of 10.12.1971 No. 322-VIII. Bulletin of the Verkhovna Rada of the Ukrainian SSR. 1971. Supplement to no 50. p. 375. Revision of 24.12.2023. Basis - 3494-IX. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08

Kozak K. B., Korsikova N. M., Petrenko Yu. O. (2023) Upravlinnia motyvatsiieiu personalu v umovakh postpandemii ta voiennoho stanu. [Management of staff motivation in post-pandemic and martial state conditions]. Food Industry Economics, no. 14(4), рр. 26–34. DOI https://doi.org/10.15673/fie.v14i4.2426

Koshchii O. V. (2023) Vytraty na personal na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Personnel costs at domestic enterprises]. Ekonomichni nauky. Rehionalna ekonomika, no, 20(79), рр. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14

Kucheriava A. S., Gorovyі D. A. (2021) Systema udoskonalennia motyvatsii personalu [System for improving staff motivation]. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universytetu «Kharkivskyi politekhnichnyi instytut» (ekonomichni nauky), no. 3, рр. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21

Kuchynskyi V. A., Gutsan O. M. (2021). Formuvannya efekty`vnoyi sy`stemy` moty`vaciyi personalu na osnovi modelej kompetencij [Formation of an effective system motivation personnel on the basis of competence models]. Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences) : zb. nauk. pr. Kharkiv : NTU "XPI". No. 4, pp. 45–51. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.4.45

Levytska I. V., Klymchuk A. O., Kozhushko S. P. (2023) Problemy z rivnem oplaty pratsi yak chynnykom motyvatsii personalu v industrii hostynnosti Ukrainy [The problems with the pay level as a factor of staff motivation in the hospitality industry of Ukraine]. Akademichnyi ohliad, no 1 (58), pp. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11

Levytska I. V., Klymchuk A. O. (2022) Upravlinnia personalom hotelno-restorannoi sfery v umovakh voiennoho stanu. [Personnel management in the hotel and restaurant sector under martial law]. Economics and business management, vol. 14, no. 3. DOI: https://doi 10.31548/economics13(3). 2022.34-43

Liubomudrova N., Hoichuk V. (2022) Zminy na rynku pratsi v umovakh voiennoho stanu ta perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia [Changes in the labor market under the conditions of martial law and prospects for post-war recovery]. Ekonomika ta suspilstvo, no. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31

Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Methodical Recommendations on Remuneration of Employees of Small Enterprises]. Order of the Ministry of Labor and Social Policy of Ukraine of 13.08.2004 No. 186. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04

Nazarenko L. М. (2023) Motyvatsiinyi potentsial upravlinnia rozvytkom liudskoho kapitalu orhanizatsii [Motivation potential of human capital development management of the organization]. Herald of KHNTU, no. 1(84), рр. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31

Nepochatenko V. (2021) Motyvatsiia personalu v hotelnomu hospodarstvi [Motivation of staff in the hotel facility]. Economy and society, issue 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42

Pohorielova T. (2023). Doslidzhennia problem stymuliuvannia pratsi [Research of problems stimulation of labor]. Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences), no. 3, рр. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.3.8

Popyk M. M. (2019) Formuvannia mekhanizmu motyvatsii personalu hotelno-restorannoho biznesu na osnovi kontseptsii marzhynalnoho prybutku [Formation of the mechanism of motivation of hotel and restaurant business personnel based on the concept of marginal profit]. Eastern Europe: Economy, Business and Management. economy and enterprise management. Dnieper State Academy of Construction and Architecture. Vol. 4 (21), рр. 311–318. Available at: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf

Ryabenka M. O., Mazurkevych I. O. (2020) Upravlinnia personalom u zakladakh hotelno-restorannoho hospodarstva. [Management of enterprise a personnel hotel-restaurant spheres]. Intellect XXI, no. 1, рр. 75–80. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15

Sokoliuk K., Dodon O., Sokoliuk I. (2022) Napriamy vdoskonalennia motyvatsii pratsi na pidpryiemstvi sfery posluh: osoblyvosti realizatsii v kryzovyi period [Directions for Improving Labor Motivation at a Service Enterprise: Peculiarities of Implementation in a Crisis Period]. Bulletin of Kherson National Technical University, no 4(83), рр. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.4.14

Terebukh A., Ilnytska-Hykavchuk H. (2019) Pryntsypy ta metody motyvatsii pratsivnykiv turystychnoho pidpryiemstva [Principles and methods of motivating employees of a tourism enterprise]. Scientific journal "Young Scientist", no. 5 (69), рр. 593–596. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2019-5-69-128

Chernysh I. V., Kozik M. (2021) Suchasni formy i metody motyvatsii personalu pidpryiemstv sfery posluh [Modern Forms and Methods of Employees Motivation at Service Companies]. Economy and the region. Poltava : PNTU. Vol. 1(80), рр. 87–91. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2021.1(80).2242

Yakimets A. Yu. (2023) Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Theoretical bases of motivation of personnel of a tourist enterprise]. Visnyk stud. of science of "VATRA" society of Vinnytsia trade and economic institute of DTEU. Vinnytsia: Editorial and Publishing Department of VTEI DTEU. Issue 177, pр. 361–367. Available at: http://www.vtei.com.ua/doc/2023/vatra2004/zb22_177.pdf

Lebedynets I. S., Zhurakivska Yu. M. (2021) Features of Establishment and Development of Motivational Culture at Enterprises in Modern Economic Conditions [Features of Establishment and Development of Motivational Culture at Enterprises in Modern Economic Conditions]. Scientific Bulletin of Mukachevo State University. Series “Economics”, vol. 8, no. 3, рр. 93–101. DOI: https://doi.org/10.52566/msu-econ.8(3).2021.93-101

Nurkevych K., Bilousova A., Borodavka V. (2021) The theoretical basis of the system of personnel motivation at the enterprises of social and cultural service and tourism [The theoretical basis of the system of personnel motivation at the enterprises of social and cultural service and tourism]. Ekonomika i region, no. 2(82), рр. 71–82

Rethinam Kalaiselvee, Premkumar Nadarajan, Ramesh Kumar Moona and others (2020). Non-Financial Motivation and Job Satisfaction of graduate employees in Hotel industry. [Motivation and Job Satisfaction of graduate employees in Hotel industry]. International Journal of Psychosocial Rehabilitation, volume 24, issue 6, pp. 3857–3873. DOI: https://doi.org/10.37200/IJPR/V24I6/PR260367

Yekimov S., Tokin О, Nianko V., Kuzminets M. and Timenko V. (2022) Motivation of the Personnel at the Enterprises of Hospitality Management [Motivation of the Personnel at the Enterprises of Hospitality Management]. DOI: https://doi.org/10.5220/0010681800003169

Zaharova R. (2021) Motivational Personnel Management System of a Hotel Enterprise. E3S Web of Conferences 273, 09027. INTERAGROMASH. DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202127309027

Article views: 68
PDF Downloads: 27
Published
2024-05-31
How to Cite
Herman, I. (2024). CONCEPTUAL APPROACHES TO THE THEORETICAL PROVISIONS OF MANAGEMENT OF MATERIAL INCENTIVES FOR THE PERSONNEL OF HOTEL INDUSTRY ENTERPRISES TOURIST INDUSTRY. Taurida Scientific Herald. Series: Economics, (20), 292-303. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.35