ОЦІНКА ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМ СТИМУЛЮВАННЯМ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Ключові слова: готельний бізнес, заробітна плата, менеджмент персоналу, мотивація, праця, трудові ресурси

Анотація

Динаміка змін в політичних, соціально-економічних відносинах країн світу, певні кризові явища в умовах життєзабезпечення та загроз від дії низки зовнішніх і внутрішніх факторів в бізнес-середовищі зумовлюють доцільність застосовувати для оцінки процесів управління матеріальним стимулюванням персоналу підприємств готельного господарства України не тільки усталені показники впливу та мотивації суб’єктів у сфері трудових відносин, але й індивідуальні персоналізовані важелі управління підприємством і менеджменту персоналу. Це та низка інших проблем, що виникли через воєнну агресію російського загарбника, а також потреба знаходити найбільш ефективні рішення для трудових відносин за умов динамічних змін, кореляції в бізнес-плануванні суб’єктів господарювання й зумовили актуальність визначеної теми дослідження. Метою статті є узагальнення відомих методів оцінки процесів управління матеріальним стимулюванням персоналу підприємств готельного господарства, аналіз умов доцільності та особливостей їх застосування в Україні під час дії воєнного стану та в повоєнний період. Для розкриття сутності обраної теми наукового дослідження в статті використані методи аналізу та синтезу, візуалізації, класифікації, порівняння та систематизації. Основним результатом дослідження є узагальнення існуючих теоретико-методологічних підходів до оцінки процесів управління матеріальним стимулюванням персоналу підприємств готельного господарства та визначення базових сегментів у практиці їх функціонування в умовах воєнного стану в Україні та в повоєнний період, що й зумовило наукову новизну цього дослідження.

Посилання

Антоненко І. Я., Мельник І. Л., Вощана М. В. Практика НR-менеджменту в українській готельній мережі. Інфраструктура ринку. Економіка та управління підприємствами. 2021. Випуск 62. С. 44–48. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct62-8

Атаманенко К. Завдяки технологіям та культурі навчання: як Reikartz Hotel Group адаптував бізнес до умов війни. 4 elearning кейси. 2023. URL: https://collaborator.biz/blog/how-the-reikartzhotelgroup-adapted-the-business-to-wartime-conditions/ (дата звернення: 09.07.2024).

Бортнік С. М., Вознюк Ю. С. Особливості розвитку та мотивація підприємництва в умовах військового стану. Інфраструктура ринку. 2023. Випуск 70. С. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10

Босовська М., Ведмідь H., Полтавська О. Теоретичні основи стимулювання персоналу суб’єктів готельного бізнесу. Ефективна економіка. Електронне наук. вид. Дніпропетровськ. Держ. аграрно-екон. ун-т. 2019. № 2. URL: https://www.economy.nayka.com.ua/

Гуцан О. Визначення місця HR та мотиваційних досліджень в рамках діагностичних процесів підприємства. Вісник Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут (економічні науки). 2023. № 1. С. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57

Гуцан О. М., Кучинський В. А., Крамськой Д. Ю. Наукометрична систематизація теоретичних підходів до формування мотивації. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки) : зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ». 2019. № 23. С. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106

Єремія Г. І., Цепенда М. М. Аналіз мотиваційної системи менеджменту готельно-ресторанного комплексу «ГЕОРГ ПАРК». Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33

Ільницька-Гикавчук Г. Сучасний стан і перспективи розвитку готельних мереж в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2022. № 6. Том 2. С. 26–29. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-312-6(2)-4

Кодекс законів про працю України : Закон від 10.12.1971 № 322-VIII. Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р. Додаток до № 50, ст. 375. Редакція від 24.12.2023. Підстава – 3494-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/%20322-08#Text

Козак К. Б., Корсікова Н. М., Петренко Ю. О. Управління мотивацією персоналу в умовах постпандемії та воєнного стану. Економіка харчової промисловості. 2023. № 14(4). С. 26–34. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i4.2426

Кощій О. В. Витрати на персонал на вітчизняних підприємствах. Економічні науки. Регіональна економіка. 2023. № 20(79). С. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14

Крайнюк Л. М., Полчанінова І. Л., Баландіна І. С. Оцінювання рівня якості управління підприємствами готельно-ресторанного комплексу регіону: соціологічний підхід. Регіональна економіка. Проблеми економіки. 2019. № 1 (39). С. 67–73. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2019-1-67-73

Кучерява А., Горовий Д. Система удосконалення мотивації персоналу. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2021. № 3. С. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21

Кучинський В. А., Гуцан О. М. Формування ефективної системи мотивації персоналу на основі моделей компетенцій. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки): зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ». 2021. № 4. С. 45–51. DOI: doi: 10.20998/2519-4461.2021.4.45

Левицька І. В., Климчук А. О., Кожушко С. П. Проблеми з рівнем оплати праці як чинником мотивації персоналу в індустрії гостинності України. Академічний огляд. 2023. № 1 (58). С. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11

Левицька І. В., Климчук А. О. Управління персоналом готельно-ресторанної сфери в умовах воєнного стану. Економіка і управління бізнесом. 2022. Том 14. № 3. С. 40–51. DOI: https://doi 10.31548/economics13(3).2022.34-43

Любомудрова Н., Гойчук В. Зміни на ринку праці в умовах воєнного стану та перспективи післявоєнного відновлення. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31

Магалецька І. Готельний бізнес в умовах воєнного стану на прикладі мережі «РЕЙКАРЦ ХОТЕЛ ГРУП». Сучасні тенденції та стратегії розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Секція 1. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського. 08.12.2022. С. 69–71. URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/1325/1289

Методичні рекомендації щодо оплати праці працівників малих підприємств: Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 13.08.2004 № 186. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04 (дата звернення: 09.07.2024).

Назаренко Л. М. Мотиваційний потенціал управління розвитком людського капіталу організації. Вісник ХНТУ. 2023. № 1(84). С. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31

Непочатенко В. Мотивація персоналу в готельному господарстві. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42

Офіційний сайт Держстат України. Дата останньої модифікації: 19.07.2024. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 20.07.2024).

Офіційний сайт ТОВ «Оптiма Хотел Менеджмент». URL: https://optimahotels.com.ua/uk/hotels/ (дата звернення: 09.07.2024).

Погорєлова Т. Дослідження проблем стимулювання праці. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2023. № 3. С. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.3.8

Попик М. М. Формування механізму мотивації персоналу готельно-ресторанного бізнесу на основі концепції маржинального прибутку. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. економіка та управління підприємствами. 2019. Вип. 4 (21). С. 311–318. URL: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf

Працюємо з персоналом: як нівелювати вплив кадрового дефіциту на компанію. 2023. URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/rabotaem-s-personalom-kak-nivelirovaty-vliyanie-kadrovogo-defitsita-na-kompaniyu/

Процик І. С., Кара Н. І. Плинність кадрів на підприємстві та шляхи її зменшення. Молодий вчений. 2020. № 3 (79). С. 246–252. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-3-79-52

Рябенька М. О., Мазуркевич І. О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Інтелект XXI. 2020. № 1. С. 75–80. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15

Соколюк К. Ю., Додон О. Д., Соколюк І. Ю. Напрями вдосконалення мотивації праці на підприємстві сфери послуг: особливості реалізації в кризовий період. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2022. № 4(83). С. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.4.14

Теребух А., Ільницька-Гикавчук Г. Принципи та методи мотивації працівників туристичного підприємства. Науковий журнал «Молодий вчений». 2019. № 5 (69). С. 593–596. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/ 2019-5-69-128

Фінансова звітність. URL: https://clarity-project.info/edr/35850930/finances?current_year=2023 (дата звернення: 09.07.2024).

Черниш І., Козик М. Сучасні форми і методи мотивації персоналу підприємств сфери послуг. Економіка і регіон. Полтава : ПНТУ. 2021. Т. 1(80). С. 87–91. DOI: https://doi.org/10.26906/ EiR.2021.1(80).2242

Якимець А. Ю. Теоретичні основи мотивації персоналу туристичного підприємства. Вісник студ. наук. товариства «ВАТРА» Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. Вінниця: Редакційно-видавничий відділ ВТЕІ ДТЕУ, 2023. Вип. 177. С. 361–367. URL: http://www.vtei.com.ua/doc/2023/vatra2004/zb22_177.pdf

Antonenko I., Melnyk I. & Voshchana M. (2021) Praktyka NR-menedzhmentu v ukrainskii hotelnii merezhi [R-management practice in the ukrainian hotel chain]. Market infrastructure. Economics and business management, issue 62, pр. 44–48. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct62-8 (in Ukrainian)

Atamanenko K. (2023) Zavdiaky tekhnolohiiam ta kulturi navchannia: yak Reikartz Hotel Group adaptuvav biznes do umov viiny. 4 elearning keisy [Through technology and a culture of learning: how Reikartz Hotel Group adapted its business to war conditions. 4 elearning cases]. Available at: https://collaborator.biz/blog/how-the-reikartzhotelgroup-adapted-the-business-to-wartime-conditions/ (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Bortnik S. & Vozniuk Ju. (2023) Osoblyvosti rozvytku ta motyvatsiia pidpryiemnytstva v umovakh viiskovoho stanu [Features of the development and motivation of entrepreneurship under the conditions of the military state]. Market infrastructure, issue 70, pp. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10 (in Ukrainian)

Bosovska M., Vedmid H. & Poltavska O. (2019) Teoretychni osnovy stymuliuvannia personalu subiektiv hotelnoho biznesu [Theoretical foundations of staff incentives for hotel business entities]. Effective economy. Electronic scientific edition. Dnipropetrovs'k. State Agrarian and Economic University. No. 2. Available at: https://www.economy.nayka.com.ua/ (in Ukrainian)

Hutsan O. M. (2023) Vyznachennia mistsia HR ta motyvatsiinykh doslidzhen v ramkakh diahnostychnykh protsesiv pidpryiemstva [Determining the place of HR and motivation research in the diagnostic processes of the enterprise]. Bulletin of the National Technical University Kharkiv Polytechnic Institute (Economic Sciences), no. 1, рр. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57 (in Ukrainian)

Guczan O. M., Kuchynskyj V. A. & Kramskoj D. Yu. (2019) Naukometrychna systematyzaciya teoretychnyx pidxodiv do formuvannya motyvaciyi [Scientometric systematization of theoretical approaches to the formation of motivation]. Visnyk Nacionalnogo texnichnogo universytetu "Xarkivskyj politexnichnyj instytut" (ekonomichni nauky) – Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences): zb. nauk. pr. Kharkiv : NTU "XPI". No. 23, pp. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106 (in Ukrainian)

Yeremiia H. & Tsependa M. (2022) Analiz motyvatsiinoi systemy menedzhmentu hotelno-restorannoho kompleksu «HEORH PARK» [Analysis of the motivational management system of the «GEORG PARK» hotel and restaurant complex]. Economy and Society. issue 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33 (in Ukrainian)

Ilnitska-Gykavchuk G. (2022) Suchasnyi stan i perspektyvy rozvytku hotelnykh merezh v Ukraini [Current status and development prospects of hotel networks in Ukraine]. Bulletin of Khmelnytsky National University. Economic Sciences, no. 6, vol. 2, pp. 26–29. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-312-6(2)-4 (in Ukrainian)

Kodeks zakoniv pro pratsiu Ukrainy [The Labor Code of Ukraine] of 10.12.1 of 10.12.1971 No. 322-VIII. Bulletin of the Verkhovna Rada of the Ukrainian SSR. 1971. Supplement to no 50. p. 375. Revision of 24.12.2023. Basis – 3494-IX. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08 (in Ukrainian)

Kozak K. B., Korsikova N. M. & Petrenko Yu. O. (2023) Upravlinnia motyvatsiieiu personalu v umovakh postpandemii ta voiennoho stanu. [Management of staff motivation in post-pandemic and martial state conditions]. Food Industry Economics, no. 14(4), рр. 26–34. DOI https://doi.org/10.15673/ fie.v14i4.2426 (in Ukrainian)

Koshchii O. V. (2023) Vytraty na personal na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Personnel costs at domestic enterprises]. Economic sciences. Regional economy, no. 20(79), рр. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14 (in Ukrainian)

Kraynyuk L., M., Polchaninova I., L. & Balandina I., S. (2019) [Assessing the Quality of Managing Enterprises in the Hotel and Restaurant Sector of the Region: Sociological Approach]. Regional economy. The Problems of Economy, no. 1 (39), рр. 67–73. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2019-1-67-73 (in Ukrainian)

Kucheriava A. S. & Gorovyі D. A. (2021) Systema udoskonalennia motyvatsii personalu [System for improving staff motivation]. Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences), no. 3, рр. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21 (in Ukrainian)

Kuchynskyi V. A. & Gutsan O. M. (2021) Formuvannya efektyvnoyi systemy motyvaciyi personalu na osnovi modelej kompetencij [Formation of an effective system motivation personnel on the basis of competence models]. Visnyk Nacionalnogo texnichnogo universytetu "Xarkivskyj politexnichnyj instytut" (ekonomichni nauky) – Bulletin of the National Technical University "KhPI" (economic sciences): zb. nauk. pr. Kharkiv : NTU "XPI". No. 4, pp. 45–51. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.4.45 (in Ukrainian)

Levytska I. V., Klymchuk A. O. & Kozhushko S. P. (2023) Problemy z rivnem oplaty pratsi yak chynnykom motyvatsii personalu v industrii hostynnosti Ukrainy [The problems with the pay level as a factor of staff motivation in the hospitality industry of Ukraine]. Akademichnyi ohliad, no. 1 (58), pp. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11 (in Ukrainian)

Levytska I. V. & Klymchuk A. O. (2022) Upravlinnia personalom hotelno-restorannoi sfery v umovakh voiennoho stanu [Personnel management in the hotel and restaurant sector under martial law]. Economics and business management, vol. 14, no. 3. DOI: https://doi 10.31548/economics13(3).2022.34-43 (in Ukrainian)

Liubomudrova N. & Hoichuk V. (2022) Zminy na rynku pratsi v umovakh voiennoho stanu ta perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia [Changes in the labor market under the conditions of martial law and prospects for post-war recovery]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, no 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31 (in Ukrainian)

Magaletska I. (2022) Hotelnyi biznes v umovakh voiennoho stanu na prykladi merezhi «REIKARTs KhOTEL HRUP» [Hotel business in the conditions of martial law on the example of of the Reikartz Hotel Group]. Modern trends and strategies of development of the hotel and restaurant business. Section 1: Lviv State University of Physical Ivan Bobersky Lviv State University of Physical Culture. 08.12. Рр. 69–71. Available at: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/ 1325/1289 (in Ukrainian)

Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Methodical Recommendations on Remuneration of Employees of Small Enterprises]. Order of the Ministry of Labor and Social Policy of Ukraine of 13.08.2004 No. 186. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04 (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Nazarenko L. М. (2023) Motyvatsiinyi potentsial upravlinnia rozvytkom liudskoho kapitalu orhanizatsii [Motivation potential of human capital development management of the organization]. Herald of KHNTU, no. 1(84), рр. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31 (in Ukrainian)

Nepochatenko V. (2021) Motyvatsiia personalu v hotelnomu hospodarstvi [Motivation of staff in the hotel facility]. Economy and society, issue 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42 (in Ukrainian)

Ofitsiinyi sait State Statistics Service of Ukraine. Date of last modification: 19.07.2024. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed July 20, 2024). (in Ukrainian)

Ofitsiinyi sait TOV «Optima Khotel Menedzhment» [Official website of Optima Hotel Management LLC]. Available at: https://optimahotels.com.ua/uk/hotels/ (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Pohorielova T. (2023) Doslidzhennia problem stymuliuvannia pratsi [Research of problems stimulation of labor]. Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences), no. 3, рр. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.3.8 (in Ukrainian)

Popyk M. M. (2019) Formuvannia mekhanizmu motyvatsii personalu hotelno-restorannoho biznesu na osnovi kontseptsii marzhynalnoho prybutku [Formation of the mechanism of motivation of hotel and restaurant business personnel based on the concept of marginal profit]. Eastern Europe: Economy, Business and Management. economy and enterprise management. Vol. 4 (21), рр. 311–318. Available at: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf (in Ukrainian)

Pratsiuiemo z personalom: yak niveliuvaty vplyv kadrovoho defitsytu na kompaniiu (2023) [Working with staff: how to mitigate the impact of staff shortages on the company]. Available at: https://ribashotelsgroup.ua/blog/ rabotaem-s-personalom-kak-nivelirovaty-vliyanie-kadrovogo-defitsita-na-kompaniyu/ (accessed July 15, 2024). (in Ukrainian)

Protsyk I. & Kara N. (2020) Plynnist kadriv na pidpryiemstvi ta shliakhy yii zmenshennia [Staff turnover in enterprises and ways to reduce]. Young Scientist, no. 3 (79), рр. 246–252. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-3-79-52 (in Ukrainian)

Ryabenka M. O. & Mazurkevych I. O. (2020) Upravlinnia personalom u zakladakh hotelno-restorannoho hospodarstva [Management of enterprise a personnel hotel-restaurant spheres]. Intellect XXI, no. 1, рр. 75–80. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15 (in Ukrainian)

Sokoliuk K., Dodon O. & Sokoliuk I. (2022) Napriamy vdoskonalennia motyvatsii pratsi na pidpryiemstvi sfery posluh: osoblyvosti realizatsii v kryzovyi period [Directions for Improving Labor Motivation at a Service Enterprise: Peculiarities of Implementation in a Crisis Period]. Bulletin of Kherson National Technical University, no. 4(83), рр. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/ kntu2078-4481.2022.4.14 (in Ukrainian)

Terebukh A. & Ilnytska-Hykavchuk H. (2019) Pryntsypy ta metody motyvatsii pratsivnykiv turystychnoho pidpryiemstva [Principles and methods of motivating employees of a tourism enterprise]. Scientific journal "Young Scientist", no. 5 (69), рр. 593–596. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2019-5-69-128 (in Ukrainian)

Finansova zvitnist [Financial statements]. Available at: https://clarity-project.info/edr/35850930/finances?current_year=2023 (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Chernysh I. & Kozik M. (2021) Suchasni formy i metody motyvatsii personalu pidpryiemstv sfery posluh [Modern Forms and Methods of Employees Motivation at Service Companies]. Economy and the region. Poltava : PNTU. Vol. 1(80), рр. 87–91. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2021.1(80).2242 (in Ukrainian)

Yakimets A. Yu. (2023) Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Theoretical bases of motivation of personnel of a tourist enterprise]. Visnyk stud. of science of "VATRA" society of Vinnytsia trade and economic institute of DTEU. Vinnytsia: Editorial and Publishing Department of VTEI DTEU. Issue 177, pр. 361–367. Available at: http://www.vtei.com.ua/doc/2023/vatra2004/zb22_177.pdf (in Ukrainian)

Переглядів статті: 32
Завантажень PDF: 13
Опубліковано
2024-10-29
Як цитувати
Герман, І. (2024). ОЦІНКА ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМ СТИМУЛЮВАННЯМ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (21), 170-183. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.21.19