ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ДИНАМІКИ СЕРЕДНЬООБЛІКОВОЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ ШТАТНИХ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Ключові слова: воєнний час, готельний бізнес, індустрія гостинності, плинність кадрів, ринок праці, робочі місця, статистика праці

Анотація

Актуальність дослідження пов’язана з недостатнім рівнем наукового аналізу стосовно основних тенденцій динаміки середньооблікової чисельності штатних працівників (СЧШП) та факторів для врахування впливу на розрахунок цього показника. Мета статті – визначення проблем та основних тенденцій динаміки СЧШП підприємств готельного господарства України в сучасних умовах господарювання. В статті застосовані методи наукової абстракції та логічного узагальнення, аналізу та синтезу, порівняння, класифікації, систематизації та візуалізації. Акцентовано увагу на сутності та особливостях розрахунку СЧШП та його відмінностях від інших показників обліку працівників суб’єктами господарювання. Здійснено аналіз показників руху кадрів, на розрахунок яких впливає показник СЧШП, у тому числі системи низки коефіцієнтів. За результатами представленого наукового дослідження доцільно стверджувати про достатній рівень позитивної динаміки та перспективи розвитку готельних підприємств на ринку послуг.

Посилання

Безручко Л., Білоус С., Філь М. Готельне господарство України в умовах війни: сучасний стан та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. № 47. 2023. С. 366–372. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 (дата звернення: 13.07.2024).

Єремія Г.І., Цепенда М.М. Аналіз мотиваційної системи менеджменту готельно-ресторанного комплексу «ГЕОРГ ПАРК». Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33 (дата звернення: 25.09.2024).

Інструкція зі статистики кількості працівників. Державна служба статистики України. 2024. URL: https://ukrstat.gov.ua/metod_polog/ metod_doc/spr/spr_02.pdf (дата звернення: 20.08.2024).

Лупашко А. На початку війни готельний бізнес України обвалився на 90%. Чи є надія на відновлення. Журнал Forbes Ukraine. 2022. URL: https://forbes.ua/company/na-pochatku-viyni-gotelniy-biznes-ukraini-obvalivsya-na-90-chi-e-nadiya-na-vidnovlennya-14102022-903 (дата звернення: 22.09.2024).

Михайлова Н.В., Рогова Н.В., Рибакова С.С. Готельний бізнес в Україні: проблеми та основні тенденції розвитку. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2020. № 1(97). С. 79–85. DOI: http://doi.org/10.37734/2409-6873-2020-1-10 (дата звернення: 02.10.2024).

Обстеження підприємств із питань статистики праці. Державна служба статистики України. 2022. URL: https://ukrstat.gov.ua/metaopus/2022/1_02_02_01_2022.htm (дата звернення: 06.10.2024).

Олійник О. Динаміка розвитку готельних підприємств. Економіка та суспільство. 2021. № 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-68 (дата звернення: 06.10.2024).

Олійник О.С., Коцюк В.Д. Сучасний стан розвитку підприєм ств у сфері гостинності. Інфраструктура ринку. 2022.Випуск 68. С. 140–144. URL: http://market-infr.od.ua/journals/2022/68_2022/26.pdf (дата звернення: 06.10.2024).

Олійник О. Питання економіки, аналізу діяльності та управління якістю в підприємництві гостинності та туризму. Економіка та суспільство, 2023. № 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-127 (дата звернення: 06.10.2024).

Офіційний сайт Work.ua. URL: https://www.work.ua (дата звернення: 16.10.2024).

Ринок готелів в Україні: виручка операторів збільшилась на 26% після обвалу 2022 року. URL: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-gostinic-v-ukraine-vyruchka-operatorov-uvelichilas-na-26-posle-obvala-2022-goda (дата звернення: 22.09.2024).

Румянцева І.Б., Мендела І.Я. Готельна індустрія України в умовах воєнного часу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. Туризм та готельно-ресторанна справа. 2024. № 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-02 (дата звернення: 06.10.2024).

Рутинський М.Й. Готельно-ресторанний бізнес України: трансформації в реаліях воєнного часу. Центрально-український національний технічний університет. 2024. С. 131–133. URL: https://dspace.kntu.kr.ua/server/api/core/bitstreams/fdbdae85-4a89-46ef-81de-76450bc2adf3/content (дата звернення: 06.10.2024).

Рябєв А.А. Аналіз стану готельного господарства регіонів України. Проблеми та перспективи розвитку підприємництва. 2020. № 24. С. 169–185. DOI: http://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2020.24.0.169 (дата звернення: 06.10.2024).

Середньооблікова кількість штатних працівників. 10 листопада 2023. URL: https://www.mogol-alfa.com.ua/ua/buhgalterski-novini/serednooblikova-kilkist-shtatnih-pracivnikiv/ (дата звернення: 22.09.2024).

Сідельникова Л.П. Монетарні впливи на ринок праці в умовах невизначеності. Проблеми економіки. 2024. № 1. C. 121–127. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2024-1-121-127 (дата звернення: 06.10.2024).

Українські готелі заробили 9,3 млрд грн у 2023 році, заклади харчування – 136,3 млрд грн. П’ять висновків та шість графіків із дослідження Pro-Consulting. Антонюк Т. 18 липня 2024. URL: https://forbes.ua/money/ukrainski-goteli-zarobili-93-mlrd-grn-u-2023-rotsi-zakladi-kharchuvannya-1363-mlrd-grn-pyat-visnovkiv-ta-shist-grafikiv-z-doslidzhennya-rinku-horeca-vid-kompanii-pro-consulting-18072024-22451 (дата звернення: 22.09.2024).

Шапошникова І.В., Пристай І.Р. Стратегії та виклики інтеграції внутрішньо переміщених осіб у територіальних громадах в умовах воєнного стану. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: право, публічне управління та адміністрування. 2024. № 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5746-2024-11-02-04 (дата звернення: 06.10.2024).

Шикіна О.В. Сучасні тенденції розвитку категоризованих готелів України. Вісник соціально-економічних досліджень: зб. наук. праць. Одеса : Одеський національний економічний університет. 2021. № 2 (77). С. 163–179. URL: http://vsed.oneu.edu.ua/collections/2021/77/pdf/163-179.pdf (дата звернення: 06.10.2024).

Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників. 26 червня 2024. URL: https://oblikbudget.com.ua/article/357-serednooblkova-klkst-shtatnih-pratsvnikv» (дата звернення: 22.09.2024).

Bazaka R. The mechanism of using artificial intelligence technologies in the processes of motivation of the company's employees. Tavrian Scientific Bulletin. Series: Economics. 2024. No. 20. Р. 33–37. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.3 (дата звернення: 27.09.2024).

Holovnia О., Zakharova T., Lopatiuk R., Melnyk S., Prylutskyi A., Stavska U. & Tabenska O. Problems and prospects of development of hotel and restaurant and tourist industry in the conditions of integration processes. Monograph. 2022. 333 р. URL: https://isg-konf.com/wp-content/uploads/2022/09/Monograph/979-8-88831-930-7/979-8-88831-930-7.pdf (дата звернення: 27.09.2024).

Hromyk О. The condition assessment of hotel business developmentin Ukraine. Actual Problems of the Hotel and Restaurant Business Development. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. 2022. Vol. 5. No 1. Р. 52–62. DOI: https://doi.org/10.31866/2616-7468.5.1.2022.260873 (дата звернення: 26.09.2024).

Bezruchko L., Bilous S. & Fil M. (2023) Hotelne hospodarstvo Ukrainy v umovakh viiny: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [The hotel industry of Ukraine in the conditions of war: current state and prospects for development]. Ekonomika ta suspilstvo. no 47. рр. 366–372. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-43 (accessed July 13, 2024).

Yeremiia H. & Tsependa M. (2022) Analiz motyvatsiinoi systemy menedzhmentu hotelno-restorannoho kompleksu «HEORH PARK» [Analysis of the motivational management system of the «GEORG PARK» hotel and restaurant complex]. Economy and society, no 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33

Instruktsiia zi statystyky kilkosti pratsivnykiv. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2024) [Instruction on statistics of the number of employees. State Statistics Service of Ukraine]. Available at: https://ukrstat.gov.ua/metod_polog/ metod_doc/spr/spr_02.pdf (accessed August 20, 2024).

Lupashko A. (2022Na pochatku viiny hotelnyi biznes Ukrainy obvalyvsia na 90%. Chy ye nadiia na vidnovlennia?) [At the beginning of the war, the hotel business in Ukraine collapsed by 90%. Is there any hope for recovery?]. Forbes Ukraine magazine. URL: https://forbes.ua/company/na-pochatku-viyni-gotelniy-biznes-ukraini-obvalivsya-na-90-chi-e-nadiya-na-vidnovlennya-14102022-903 (accessed September 22, 2024).

Mikhailova N., Rogova N. & Rybakova S. (2020) Hotelnyi biznes v Ukraini: problemy ta osnovni tendentsii rozvytku [Hotel business in Ukraine: problems and main development trends]. Scientific Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. no 1(97). рр. 79–85. DOI: http://doi.org/10.37734/2409-6873-2020-1-10 (accessed October 2, 2024).

Obstezhennia pidpryiemstv iz pytan statystyky pratsi (2022) [Surveys of enterprises on labour statistics]. State Statistics Service of Ukraine. Available at: https://ukrstat.gov.ua/metaopus/2022/1_02_02_01_2022.htm (accessed October 6, 2024).

Oliinyk O. (2021) Dynamika rozvytku hotelnykh pidpryiemstv [Dynamics of development of hotel enterprises]. Economy and society. no 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-68 (accessed October 6, 2024).

Oliinyk O. & Kotsyuk V. (2022). Suchasnyi stan rozvytku pidpryiem stv u sferi hostynnosti [Current state of development of enterprises in the field of hospitality]. Market infrastructure. issue 68. рр. 140–144. Available at: http://market-infr.od.ua/journals/2022/68_2022/26.pdf (accessed October 6, 2024).

Oliinyk O. (2023). Pytannia ekonomiky, analizu diialnosti ta upravlinnia yakistiu v pidpryiemnytstvi hostynnosti ta turyzmu [Issues of economics, activity analysis and quality management in hospitality and tourism entrepreneurship]. Economy and society. no 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-127 (accessed October 6, 2024).

Ofitsiinyi sait Work.ua [Official website Work.ua]. Available at: https://www.work.ua (accessed October 16, 2024).

Rynok hoteliv v Ukraini: vyruchka operatoriv zbilshylas na 26% pislia obvalu 2022 roku [Ukraine's hotel market: operators' revenue up 26% after 2022 collapse]. (2023). Available at: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-gostinic-v-ukraine-vyruchka-operatorov-uvelichilas-na-26-posle-obvala-2022-goda (accessed September 22, 2024).

Rumiantseva I., Mendela I. (2024) Hotelna industriia Ukrainy v umovakh voiennoho chasu [Hotel industry of Ukraine in wartime conditions]. Problems of modern transformations. Series: Economics and Management. Tourism and hotel and restaurant business, no. 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-02 (accessed October 6, 2024).

Rutynskyi M. Y. (2024) Hotelno-restorannyi biznes Ukrainy: transformatsii v realiiakh voiennoho chasu [Hotel and restaurant business of Ukraine: transformations in the realities of wartime]. Central Ukrainian National Technical University. рр. 131–133. Available at: https://dspace.kntu.kr.ua/server/ api/core/bitstreams/fdbdae85-4a89-46ef-81de-76450bc2adf3/content (accessed October 6, 2024).

Ryabev A. A. (2020) Analiz stanu hotelnoho hospodarstva rehioniv Ukrainy [Analysis of state of the hotel industry in the regions of Ukraine]. Problems and Prospects of Entrepreneurship Development. no. 24. рр. 169–185. DOI: http://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2020.24.0.169 (accessed October 6, 2024).

Serednooblikova kilkist shtatnykh pratsivnykiv [Average number of full-time employees]. (2023) Available at: https://www.mogol-alfa.com.ua/ua/buhgalterski-novini/serednooblikova-kilkist-shtatnih-pracivnikiv/ (accessed September 22, 2024).

Sidelnykova L. P. (2024). Monetary effects on the labour market in an uncertain environment. [Monetary Impacts on the Labor Market in Conditions of Uncertainty]. Economic issues. no. 1. рр. 121–127. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2024-1-121-127 (accessed October 6, 2024).

Antoniuk T. (2024) Ukrainski hoteli zarobyly 9,3 mlrd hrn u 2023 rotsi, zaklady kharchuvannia – 136,3 mlrd hrn. Piat vysnovkiv ta shist hrafikiv iz doslidzhennia Pro-Consulting [Ukrainian hotels earned UAH 9.3 billion in 2023, catering establishments - UAH 136.3 billion. Five conclusions and six graphs from the Pro-Consulting study]. Available at: https://forbes.ua/money/ukrainski-goteli-zarobili-93-mlrd-grn-u-2023-rotsi-zakladi-kharchuvannya-1363-mlrd-grn-pyat-visnovkiv-ta-shist-grafikiv-z-doslidzhennya-rinku-horeca-vid-kompanii-pro-consulting-18072024-22451 (accessed September 22, 2024).

Shaposhnykova I., Prystai I. (2024) Stratehii ta vyklyky intehratsii vnutrishno peremishchenykh osib u terytorialnykh hromadakh v umovakh voiennoho stanu [Strategies and challenges of integrating internally displaced persons into territorial communities in conditions of martial law]. Problems of modern transformations. Series: Law, Public Administration and Management. no. 11. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5746-2024-11-02-04 (accessed October 6, 2024).

Shykina O. (2021) Current trends of Ukraine’s categorized hotels development [Suchasni tendentsii rozvytku katehoryzovanykh hoteliv Ukrainy]. Socio-economic research bulletin; Vìsnik socìal’no-ekonomìčnih doslìdžen. Odesa: Odesa National Economic University, no. 2 (77), pp. 163–179. Available at: http://vsed.oneu.edu.ua/collections/2021/77/pdf/163-179.pdf (accessed October 6, 2024).

Yak rozrakhuvaty serednooblikovu kilkist shtatnykh pratsivnykiv [How to calculate the average number of full-time employees]. (2024). Available at: https://oblikbudget.com.ua/article/357-serednooblkova-klkst-shtatnih-pratsvnikv» (accessed September 22, 2024).

Bazaka R. (2024) The mechanism of using artificial intelligence technologies in the processes of motivation of the company's employees. Tavrian Scientific Bulletin. Series: Economics. no. 20. рр. 33–37. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.20.3 (accessed September 27, 2024).

Holovnia О., Zakharova T., Lopatiuk R., Melnyk S., Prylutskyi A., Stavska U. & Tabenska O. (2022). Problems and prospects of development of hotel and restaurant and tourist industry in the conditions of integration processes. Monograph. 333 р. Available at: https://isg-konf.com/wp-content/uploads/2022/09/Monograph/979-8-88831-930-7/979-8-88831-930-7.pdf (accessed September 27, 2024).

Hromyk О. (2022) The condition assessment of hotel business developmentin Ukraine. Actual Problems of the Hotel and Restaurant Business Development. Restaurant and Hotel Consulting. Innovations. vol. 5. no 1. рр. 52–62. DOI: 10.31866/2616-7468.5.1.2022.260873 (accessed September 26, 2024).

Переглядів статті: 11
Завантажень PDF: 6
Опубліковано
2025-02-14
Як цитувати
Герман, І. (2025). ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ДИНАМІКИ СЕРЕДНЬООБЛІКОВОЇ ЧИСЕЛЬНОСТІ ШТАТНИХ ПРАЦІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (22), 294-303. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.22.34