ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ДО СТВОРЕННЯ ТА ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ БЕЗВІДХОДНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ГАРБУЗА

Ключові слова: гарбуз, насіння, технології, енергоефективність, режими сушіння, собівартість

Анотація

У статті наведені економічні передумови створення нової сучасної технології із безвідходної переробки гарбуза. Проведено аналіз існуючих технологій, які не забезпечують повного циклу переробки гарбуза. Технологія з безвідходної переробки гарбуза передбачає три напрямки переробки з отриманням: насіння насіннєвого призначення, насіння харчового призначення та гарбузового порошку. Технологія включає в себе етапи підготовки сировини, сушіння, охолодження, подрібнення та сепарація (для гарбузового порошку), пакування. Відмінність даної технології від інших також полягає в розробці нових енергоефективних режимів сушіння. Вказано, що для переробки гарбуза та насіння харчового призначення є доцільним використовувати режим сушіння 80/60°С, для насіння насіннєвого призначення - 60/40°С. Розрахунок техніко-економічних показників переробки гарбуза проведений на трьох технологічних лініях різної продуктивності.

Посилання

Анисимов И.Ф. Машины и поточные линии для производства семян овощебахчевых культур. Кишинев: «Штинца», 1987. 292 с.

Iancu M.L. Using Apple (Malus domestica), Pumpkin (Cucurbita maxima) and Cinnamon (Cinnamom vertum) to Obtain an Innovative Jam-Like Food Product. Bulletin USAMV series Agriculture. 2017. № 74(2). P. 85–94.

Пазюк В.М., Петрова Ж.О., Дуб В.В. Сучасний стан проблеми підвищення енергоефективності процесу сушіння насіння зернових культур. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. пр. / відпов. ред. О.І. Черевко. Харків : ХДУХТ, 2018. Вип. 1(27). С. 231–243.

Гніцевич В.А., Слащева А.В., Іващенко М.В. Обґрунтування доцільності використання ферментних препаратів у технологіях переробки рослинної пектиновмісної сировини. Вісник ДонНУЕТ. 2014. № 1(61). С. 37–45.

Шевцов А., Земляний М., Ряузова Т. Нетрадиційні та відновлювальні джерела енергії в Україні у світлі нових європейських ініціатив. URL: http://old.niss.gov.ua/Monitor/november08/2.htm

Рябцев Г. Енергозалежність України від Росії: реальність чи міф? Журнал «Національна безпека і оборона». 2010. №6. С. 61–62.

Anisimov I. (1987) Mashiny i potochnye linii dlya proizvodstva semyan ovoshebahchevyh kultur [Machines and production lines for the production of seeds of vegetable and gourd crops]. Kishinev: Shtinca, 292 p.

Iancu M.L. (2017) Using Apple (Malus domestica), Pumpkin (Cucurbita maxima) and Cinnamon (Cinnamom vertum) to Obtain an Innovative Jam-Like Food Product // Bulletin USAMV series Agriculture, no. 74(2), pp. 85–94.

Paziuk V. M., Petrova Zh. O., Dub V. V. (2018) Suchasnyi stan problemy pidvyshchennia enerhoefektyvnosti protsesu sushinnia nasinnia zernovykh kultur [The current state of the problem of increasing the energy efficiency of the grain seed drying process]. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, vol. 27, no. 1 рр. 231–243.

Hnitsevych V. A., Slashcheva A. V., Ivashchenko M. V. (2014) Obgruntuvannia dotsilnosti vykorystannia fermentnykh preparativ u tekhnolohiiakh pererobky roslynnoi pektynovmisnoi syrovyny [Justification of the expediency of using enzyme preparations in the processing technologies of vegetable pectin-containing raw materials]. Visnyk DonNUET, vol. 61, no. 1, рр. 37–45

Shevtsov A., Zemlianyi M., Riauzova T. (2008) Netradytsiini ta vidnovliuvalni dzherela enerhii v Ukraini u svitli novykh yevropeiskykh initsiatyv [Non-traditional and renewable energy sources in Ukraine in the light of new European initiatives] Available at: http://old.niss.gov.ua/Monitor/november08/2.htm

Riabtsev H. (2010) Enerhozalezhnist Ukrainy vid Rosii: realnist chy mif? [Ukraine's energy dependence on Russia: reality or myth?]. Zhurnal «Natsionalna bezpeka i oborona», no. 6, рр. 61–62.

Переглядів статті: 110
Завантажень PDF: 83
Опубліковано
2023-10-13
Як цитувати
Пазюк, В., Петрова, Ж., & Дуб, В. (2023). ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ДО СТВОРЕННЯ ТА ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ БЕЗВІДХОДНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ГАРБУЗА. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (17), 73-79. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.10
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ