МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ
Анотація
Стаття присвячена дослідженню міжнародного досвіду державного регулювання харчової промисловості в умовах цифрової трансформації та визначення шляхів його адаптації до українських реалій. Визначено, що світовими викликами для регулювання діяльності харчового бізнесу в умовах цифровізації є кібербезпека і захист даних, стандарти безпеки під час доставки і зберігання продуктів. Проведено аналіз міжнародних практик державного регулювання харчової галузі, зокрема, зосереджено увагу на питанні використання цифрових технологій. Досліджено досвід ЄС, США, Китаю, Канади, Австралії та Індії щодо у застосуванні технологій цифрової трансформації та інновацій у державному регулюванні харчового бізнесу. Визначено переваги та недоліки американської, європейської та китайської моделей державного регулювання електронної комерції та харчового бізнесу. Особливу увагу приділено регуляторним механізмам, що забезпечують захист даних та цифрових систем від загроз, а також стандартизації електронного маркування та відстеження продуктів. Визначено ключові фактори успішного впровадження цифрових технологій у регуляторні механізми харчової промисловості, серед яких: створення правових рамок, інвестування у розвиток цифрової інфраструктури, підвищення цифрової грамотності працівників та споживачів, а також співпраця між державними органами. Визначено переваги та недоліки застосування технологій електронної комерції у міжнародній практиці державного регулювання харчової промисловості. Результати проведеного дослідження підкреслюють необхідність комплексного підходу, що поєднує технологічні інновації, співпрацю між урядами, промисловістю та науковими установами, а також суворі стандарти якості. Такий підхід сприяє забезпеченню безпеки та якості харчових продуктів і сталому розвитку галузі. Інтеграція передових технологій та партнерство між урядом і приватним сектором є ключовими елементами для стійкого розвитку харчової промисловості. Україні варто спрямувати зусилля на створення сприятливих умов для інновацій та розвитку сучасних технологій, що підвищить її конкурентоспроможність на міжнародному ринку.
Посилання
Karkovska V. Ya., Dziurakh Yu. M. (2023) Tsyfrova transformatsiia kharchovoi promyslovosti: upravlinskyi aspekt. Naukovi innovatsii ta peredovi tekhnolohii, no. 4 (18), pp. 66–78. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-5274-2023-4(18)-66-78
Berher A. D. (2024) Tsyfrova transformatsiia biznesu v kompaniiakh kharchovoi industrii. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohi, vol. 30, no. 1, pp. 81–90. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2024-30-1-9
Tertychnyi Ya. S. (2018) Analiz svitovykh tendentsii rozvytku elektronnoi komertsii v konteksti informatsiinoi hlobalizatsii. Ekonomika i orhanizatsiia upravlinnia, no. 3 (31), pp. 137–148.
Kordzaia N. R. (2020) Mizhnarodnyi dosvid upravlinnia yakistiu ta bezpechnistiu kharchovoi produktsii. Ekonomichnyi prostir, no. 156, pp. 41–45. DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/156-7
Mostova A. D. (2019) Zarubizhnyi dosvid derzhavnoho rehuliuvannia zabezpechennia prodovolchoi bezpeky. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo, is. 26, part 2, pp. 7–14. Available at: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/26_2_2019ua/3.pdf
Fera-Klemontsa O. Yu. (2018) Zarubizhnyi dosvid rehuliuvannia prodovolchoho zabezpechennia. Sotsialno-ekonomichni problemy suchasnoho periodu Ukrainy, no. 5 (133), pp. 44–53. Available at: https://ird.gov.ua/sep/sep20185(133)/sep20185(133)_044_Fera-KlemontsaOYu.pdf
Tkachuk H. O. (2019) Tsyfrovi» transformatsii: vzaiemozviazok iz systemoiu ekonomichnoi bezpeky pidpryiemstva. Food Industry Economics, vol. 11, no. 4, pp. 42–50. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v11i4.1545
Skrypchuk P. M., Khomenko A. Ie. (2014) Analiz dosvidu krain-chleniv SOT shchodo zabezpechennia prodovolchoi bezpeky ta vykorystannia tsoho dosvidu v Ukraini. Aktualni problemy mizhnarodnykh vidnosyn, no. 120, pp. 219–233.
Lushpaiev S. O. (2015) Poniattia prodovolchoi bezpeky za zakonodavstvom zarubizhnykh derzhav. Forum prava, no. 3, pp. 135–142.
Shoiko V. A. (2017) Derzhavne rehuliuvannia prodovolchoi bezpeky v konteksti intehratsii Ukrainy do YeS ta zabezpechennia yii staloho rozvytku. Efektyvna ekonomika, no. 12. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6203
Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Available at: https://food.ec.europa.eu/safety/rasff_en
One enterprise, one product, one QR code in China. Available at: https://www.european-coatings.com/news/legislation/one-enterprise-one-product-one-qr-code/
Smart Farm Sensing B.V. is a Netherlands. Available at: https://www.smartfarmsensing.com/home/
Trace Register and ReposiTrak Announce Alliance to Help Retailers, Wholesalers and Seafood Suppliers with FSMA 204 Food Traceability. Available at: https://www.traceregister.com
About IBM Food Trust. Available at: https://www.ibm.com/downloads/cas/8QABQBDR