ПОТЕНЦІАЛ ВИРОБНИЦТВА КУКУРУДЗИ НА ЗЕРНО В КОНТЕКСТІ ЗМІЦНЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ТА СВІТУ

Ключові слова: кукурудза на зерно, продовольча безпека, урожайність, селекція, генетика, глобальна продовольча проблема, пандемія COVID-19

Анотація

Статтю присвячено аналізу тенденцій, обґрунтуванню проблем і напрямів зміцнення потенціалу виробництва кукурудзи на зерно в контексті зміцнення продовольчої безпеки України та світу. Проаналізовано місце України серед провідних експортерів кукурудзи у світі та динаміку показників її виробництва у розрізі категорій господарств. Надано оцінку тенденцій урожайності кукурудзи на зерно в Україні та світі, а також у розрізі регіонів. Охарактеризовано основні проблеми розвитку зерновиробництва в Україні. Доведено, що під час виходу з кризи через пандемію COVID-19 кукурудза залишатиметься однією з провідних культур, які формують продовольчу безпеку планети, при цьому потенціал її вирощування в Україні використаний не до кінця. Запропоновано ключові напрями ґрунтовної трансформації аграрно-економічної політики щодо вирощування та експорту кукурудзи на зерно в Україні.

Посилання

COVID-19 could set us back decades. United Nations. URL: https://news.un.org/ru/story/2020/07/1382041 (дата звернення: 03.04.2022).

Ільчук М.М., Коновал І.А., Барановська О.Д., Євтушенко В.Д. Розвиток ринку зерна в Україні та його стабілізація. Економіка АПК. 2019. № 4. С. 29–38.

Кириленко І.Г., Івченко В.Є., Дем`янчук В.В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні. Економіка АПК. 2018. № 9. С. 34–45.

Кириченко В.В., Гур`єва І.А., Кузьмишина Н.В., Рябчун В.К., Чернобай Л.М. Інтенсифікація використання генофонду кукурудзи в гетерозисній селекції: монографія/ за ред. акад. НААН В.В. Кириченка. Харків: Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, 2019. 326 с.

Макаренко П.М. Ринок зерна і регіональне зерновиробництво: монографія. Дніпропетровськ: Герда, 2007. 188 с.

Месель-Веселяк В.Я. Виробництво зернових культур в Україні: потенційні можливості. Економіка АПК. 2018. № 5. С. 5–14.

Орлов В.В. Інноваційний складник економічного потенціалу насінницьких підприємств: теоретичний аспект. Причорноморські економічні студії. 2021. Вип. 72-1. С. 138–143.

Саблук П.Т. Шляхом модернізації. Вибрані статті з питань аграрної економіки. Кн. 3. Київ: ННЦ ІАЕ, 2011. 516 с.

Талавиря М.П., Ващенко І.В. Формування та функціонування ринку кукурудзи в Україні. Економіка АПК. 2018. № 9. С. 28–33.

Черемісіна С.Г. Стан та перспективи розвитку експорту зернових культур з України до країн Африки. Економіка АПК. 2021. № 3. С. 33–43.

Черемісіна С.Г., Россоха В.В. Ефективність виробництва зернових культур в Україні: аналіз сучасного стану та перспективи підвищення. Економіка АПК. 2021. № 6. С. 54–67.

Шпичак О.М., Лупенко Ю.О., Жук В.М. Ємність внутрішнього споживчого ринку сільськогосподарської продукції та продовольства: монографія. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2013. 186 с.

Офіційний сайт Продовольчої та сільськогосподарської організації Об`єднаних націй: FAOSTAT Food and agriculture data. URL: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (дата звернення: 20.03.2022).

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 25.03.2022).

Високий врожай зернових може загострити логістичні проблеми – експерт. Інформаційне агенство «Agravery», 29 квітня 2021 р. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/visokij-vrozaj-zernovih-moze-zagostriti-logisticni-problemi-ekspert (дата звернення: 02.04.2022).

United Nations (2020) COVID-19 could set us back decades. Available at: https://news.un.org/ru/story/2020/07/1382041 (дата звернення: 03.04.2022).

Ilchuk M.M., Konoval I.A., Baranovska O.D., Yevtushenko V.D. (2019) Rozvytok rynku zerna v Ukraini ta yoho stabilizatsiia [Development of the grain market in Ukraine and its stabilization]. Ekonomika APK. no 4. pp. 29–38.

Kyrylenko I.H., Ivchenko V.Ie., Dem`ianchuk V.V. (2018) Osnovni tendentsii rozvytku svitovoho prodovolchoho rynku ta vyrobnytstvo prodovolstva v Ukraini [The main trends in the world food market and food production in Ukraine]. Ekonomika APK. no 9. pp. 34–45.

Kyrychenko V.V., Hur`ieva I.A., Kuzmyshyna N.V., Riabchun V.K., Chernobai L.M. (2019) Intensyfikatsiia vykorystannia henofondu kukurudzy v heterozysnii selektsii [Intensification of the use of the maize gene pool in heterosis selection]. Kharkiv: Institute of Plant Breeding named after V. Ya. Yuriev of NAAS. (in Ukrainian)

Makarenko P. M. (2007) Rynok zerna i rehionalne zernovyrobnytstvo [Grain market and regional grain production]. Dnipropetrovsk: Herda.

(in Ukrainian)

Mesel-Veseliak V.Ia. (2018) Vyrobnytstvo zernovykh kultur v Ukraini: potentsiini mozhlyvosti [Cereal production in Ukraine: potential opportunities]. Ekonomika APK. no 5. pp. 5–14.

Orlov V.V. (2021) Innovatsiinyi skladnyk ekonomichnoho potentsialu nasinnytskykh pidpryiemstv: teoretychnyi aspekt [Innovative component of economic potential of seed enterprises: theoretical aspect]. Prychornomorski ekonomichni studii, vol. 75-1, pp. 138–143.

Sabluk P.T. (2011) Shliakhom modernizatsii. Vybrani statti z pytan ahrarnoi ekonomiky [By modernization. Selected articles on agrarian economics]. Kyiv: NSC “IAE”. (in Ukrainian)

Talavyria M.P., Vashchenko I.V. (2018) Formuvannia ta funktsionuvannia rynku kukurudzy v Ukraini [Formation and functioning of the corn market in Ukraine]. Ekonomika APK. no 9. pp. 28–33.

Cheremisina S.H. (2021) Stan ta perspektyvy rozvytku eksportu zernovykh kultur z Ukrainy do krain Afryky [Status and prospects of grain exports from Ukraine to Africa]. Ekonomika APK. no 3. pp. 33–43.

Cheremisina S.H., Rossokha V.V. (2021) Efektyvnist vyrobnytstva zernovykh kultur v Ukraini: analiz suchasnoho stanu ta perspektyvy pidvyshchennia. Ekonomika APK. no 6. pp. 54–67.

Shpychak O.M., Lupenko Yu.O., Zhuk V.M. (2013) Yemnist vnutrishnoho spozhyvchoho rynku silskohospodarskoi produktsii ta prodovolstva [Capacity of the domestic consumer market of agricultural products and food]. Kyiv: NSC “IAE”. (in Ukrainian)

FAOSTAT (2022) Food and agriculture data. Available at: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (accessed 20 March 2022).

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2022). Roslynnytstvo Ukrainy [Crop production of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed 25 March 2022).

News agency «Agravery» (2022) Vysokyi vrozhai zernovykh mozhe zahostryty lohistychni problemy – ekspert [High grain yield can exacerbate logistical problems – expert] Available at: https://agravery.com/uk/posts/show/visokij-vrozaj-zernovih-moze-zagostriti-logisticni-problemi-ekspert (accessed 04 April 2022).

Переглядів статті: 326
Завантажень PDF: 255
Опубліковано
2022-05-23
Як цитувати
Василішин, С., Винограденко, С., & Дьяконов, С. (2022). ПОТЕНЦІАЛ ВИРОБНИЦТВА КУКУРУДЗИ НА ЗЕРНО В КОНТЕКСТІ ЗМІЦНЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ТА СВІТУ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (12), 10-19. https://doi.org/10.32851/2708-0366/2022.12.2
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ