POTENTIAL OF MAIZE FOR GRAIN PRODUCTION IN THE CONTEXT OF STRENGTHENING FOOD SECURITY OF UKRAINE AND THE WORLD
Abstract
The global COVID-19 pandemic has posed new challenges to the planet's food security. Ukraine is traditionally one of the largest exporters of grain in the Black Sea region and global supply logistic chains depend on the maximum return on crop potential. Maize is one of the strategically important cereals, the potential of which is not fully used due to the presence of certain technological, climatic, organizational, economic and institutional factors. In Ukraine, the development of grain production on an innovative basis and access to new world markets should become a "locomotive" of bringing Ukraine to the top countries –producers of world food and maximize the available rich resource potential of agriculture. The purpose of the research is to analyze trends, identify problems and find ways to strengthen the potential of maize for grain production in the context of strengthening food security in Ukraine and the world. Various theoretical and empirical methods were used in the research, including abstract-logical, monographic, constructive, graphical, tabular methods and comparative analysis. The place of Ukraine among the leading exporters of maize for grain in the world and the dynamics of its production indicators are analyzed. An assessment of trends in maize for grain yield in Ukraine and the world, as well as by region are given. It is established that in 2020 Ukraine provided 14.5% of world exports on the world maize for grain market, and its production in 1990-2020 increased 6.4 times. There is also a tendency to increase the yield of maize for grain in Ukraine compared to the world since 2011. The main problems of maize for grain production in Ukraine are described. It is proved that the potential of its growing in Ukraine is not fully used. The key directions of thorough transformation of agrarian and economic policy on cultivation and export of maize for grain in Ukraine are offered. The practical significance of the results is that the proposed steps at the levels of government and enterprises will strengthen the potential of maize for grain production, which is a strategic component of solving the global food problem in the world and the key to financial stability of Ukraine.
References
COVID-19 could set us back decades. United Nations. URL: https://news.un.org/ru/story/2020/07/1382041 (дата звернення: 03.04.2022).
Ільчук М.М., Коновал І.А., Барановська О.Д., Євтушенко В.Д. Розвиток ринку зерна в Україні та його стабілізація. Економіка АПК. 2019. № 4. С. 29–38.
Кириленко І.Г., Івченко В.Є., Дем`янчук В.В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні. Економіка АПК. 2018. № 9. С. 34–45.
Кириченко В.В., Гур`єва І.А., Кузьмишина Н.В., Рябчун В.К., Чернобай Л.М. Інтенсифікація використання генофонду кукурудзи в гетерозисній селекції: монографія/ за ред. акад. НААН В.В. Кириченка. Харків: Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, 2019. 326 с.
Макаренко П.М. Ринок зерна і регіональне зерновиробництво: монографія. Дніпропетровськ: Герда, 2007. 188 с.
Месель-Веселяк В.Я. Виробництво зернових культур в Україні: потенційні можливості. Економіка АПК. 2018. № 5. С. 5–14.
Орлов В.В. Інноваційний складник економічного потенціалу насінницьких підприємств: теоретичний аспект. Причорноморські економічні студії. 2021. Вип. 72-1. С. 138–143.
Саблук П.Т. Шляхом модернізації. Вибрані статті з питань аграрної економіки. Кн. 3. Київ: ННЦ ІАЕ, 2011. 516 с.
Талавиря М.П., Ващенко І.В. Формування та функціонування ринку кукурудзи в Україні. Економіка АПК. 2018. № 9. С. 28–33.
Черемісіна С.Г. Стан та перспективи розвитку експорту зернових культур з України до країн Африки. Економіка АПК. 2021. № 3. С. 33–43.
Черемісіна С.Г., Россоха В.В. Ефективність виробництва зернових культур в Україні: аналіз сучасного стану та перспективи підвищення. Економіка АПК. 2021. № 6. С. 54–67.
Шпичак О.М., Лупенко Ю.О., Жук В.М. Ємність внутрішнього споживчого ринку сільськогосподарської продукції та продовольства: монографія. Київ : ННЦ «ІАЕ», 2013. 186 с.
Офіційний сайт Продовольчої та сільськогосподарської організації Об`єднаних націй: FAOSTAT Food and agriculture data. URL: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (дата звернення: 20.03.2022).
Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 25.03.2022).
Високий врожай зернових може загострити логістичні проблеми – експерт. Інформаційне агенство «Agravery», 29 квітня 2021 р. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/visokij-vrozaj-zernovih-moze-zagostriti-logisticni-problemi-ekspert (дата звернення: 02.04.2022).
United Nations (2020) COVID-19 could set us back decades. Available at: https://news.un.org/ru/story/2020/07/1382041 (дата звернення: 03.04.2022).
Ilchuk M.M., Konoval I.A., Baranovska O.D., Yevtushenko V.D. (2019) Rozvytok rynku zerna v Ukraini ta yoho stabilizatsiia [Development of the grain market in Ukraine and its stabilization]. Ekonomika APK. no 4. pp. 29–38.
Kyrylenko I.H., Ivchenko V.Ie., Dem`ianchuk V.V. (2018) Osnovni tendentsii rozvytku svitovoho prodovolchoho rynku ta vyrobnytstvo prodovolstva v Ukraini [The main trends in the world food market and food production in Ukraine]. Ekonomika APK. no 9. pp. 34–45.
Kyrychenko V.V., Hur`ieva I.A., Kuzmyshyna N.V., Riabchun V.K., Chernobai L.M. (2019) Intensyfikatsiia vykorystannia henofondu kukurudzy v heterozysnii selektsii [Intensification of the use of the maize gene pool in heterosis selection]. Kharkiv: Institute of Plant Breeding named after V. Ya. Yuriev of NAAS. (in Ukrainian)
Makarenko P. M. (2007) Rynok zerna i rehionalne zernovyrobnytstvo [Grain market and regional grain production]. Dnipropetrovsk: Herda.
(in Ukrainian)
Mesel-Veseliak V.Ia. (2018) Vyrobnytstvo zernovykh kultur v Ukraini: potentsiini mozhlyvosti [Cereal production in Ukraine: potential opportunities]. Ekonomika APK. no 5. pp. 5–14.
Orlov V.V. (2021) Innovatsiinyi skladnyk ekonomichnoho potentsialu nasinnytskykh pidpryiemstv: teoretychnyi aspekt [Innovative component of economic potential of seed enterprises: theoretical aspect]. Prychornomorski ekonomichni studii, vol. 75-1, pp. 138–143.
Sabluk P.T. (2011) Shliakhom modernizatsii. Vybrani statti z pytan ahrarnoi ekonomiky [By modernization. Selected articles on agrarian economics]. Kyiv: NSC “IAE”. (in Ukrainian)
Talavyria M.P., Vashchenko I.V. (2018) Formuvannia ta funktsionuvannia rynku kukurudzy v Ukraini [Formation and functioning of the corn market in Ukraine]. Ekonomika APK. no 9. pp. 28–33.
Cheremisina S.H. (2021) Stan ta perspektyvy rozvytku eksportu zernovykh kultur z Ukrainy do krain Afryky [Status and prospects of grain exports from Ukraine to Africa]. Ekonomika APK. no 3. pp. 33–43.
Cheremisina S.H., Rossokha V.V. (2021) Efektyvnist vyrobnytstva zernovykh kultur v Ukraini: analiz suchasnoho stanu ta perspektyvy pidvyshchennia. Ekonomika APK. no 6. pp. 54–67.
Shpychak O.M., Lupenko Yu.O., Zhuk V.M. (2013) Yemnist vnutrishnoho spozhyvchoho rynku silskohospodarskoi produktsii ta prodovolstva [Capacity of the domestic consumer market of agricultural products and food]. Kyiv: NSC “IAE”. (in Ukrainian)
FAOSTAT (2022) Food and agriculture data. Available at: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL (accessed 20 March 2022).
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2022). Roslynnytstvo Ukrainy [Crop production of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed 25 March 2022).
News agency «Agravery» (2022) Vysokyi vrozhai zernovykh mozhe zahostryty lohistychni problemy – ekspert [High grain yield can exacerbate logistical problems – expert] Available at: https://agravery.com/uk/posts/show/visokij-vrozaj-zernovih-moze-zagostriti-logisticni-problemi-ekspert (accessed 04 April 2022).