EVALUATION OF THE PROCESSES OF MANAGEMENT OF MATERIAL INCENTIVES FOR THE STAFF OF HOTEL ENTERPRISES IN UKRAINE

Keywords: hotel business, salary, , personnel management, motivation, labor, labor resources

Abstract

The dynamics of changes in the political, socio-economic relations of the countries of the world, certain crisis phenomena in the conditions of life support and threats from a number of external and internal factors in the business environment make it expedient to use not only established indicators of influence and motivation of subjects in the field of labor relations, but also individual personalized levers of enterprise management and personnel management to assess the processes of managing the material incentives of the personnel of the hotel industry enterprises of Ukraine. This and a number of other problems arising from the military aggression of the Russian invader, as well as the need to find the most effective solutions for labor relations in the context of dynamic changes, correlation in business planning of business entities, have determined the relevance of the research topic. The purpose of the article is to summarize the known methods for evaluating the processes of managing material incentives for personnel of hotel industry enterprises, to analyze the conditions of feasibility and peculiarities of their application in Ukraine during martial law and in the post-war period. The task of analyzing the theoretical and methodological framework and the pragmatic approach to evaluating the processes of managing the material incentives of personnel of hotel enterprises in Ukraine has led to a thorough study of existing scientific fundamental theories and recommendations of practitioners-researchers in the field of business environment in the hospitality industry. To reveal the essence of the chosen topic of scientific research, the article uses the methods of analysis and synthesis, visualization, classification, comparison and systematization. The main result of the study is a generalization of existing theoretical and methodological approaches to assessing the processes of managing the material incentives of personnel of hotel enterprises and identifying the basic segments in the practice of their functioning under martial law in Ukraine and in the post-war period, which led to the scientific novelty of this study. The data presented in the scientific article can be interesting and useful not only in terms of theoretical and methodological concepts, but also in the practice of economic activity of hotel enterprises in Ukraine.

References

Антоненко І. Я., Мельник І. Л., Вощана М. В. Практика НR-менеджменту в українській готельній мережі. Інфраструктура ринку. Економіка та управління підприємствами. 2021. Випуск 62. С. 44–48. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct62-8

Атаманенко К. Завдяки технологіям та культурі навчання: як Reikartz Hotel Group адаптував бізнес до умов війни. 4 elearning кейси. 2023. URL: https://collaborator.biz/blog/how-the-reikartzhotelgroup-adapted-the-business-to-wartime-conditions/ (дата звернення: 09.07.2024).

Бортнік С. М., Вознюк Ю. С. Особливості розвитку та мотивація підприємництва в умовах військового стану. Інфраструктура ринку. 2023. Випуск 70. С. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10

Босовська М., Ведмідь H., Полтавська О. Теоретичні основи стимулювання персоналу суб’єктів готельного бізнесу. Ефективна економіка. Електронне наук. вид. Дніпропетровськ. Держ. аграрно-екон. ун-т. 2019. № 2. URL: https://www.economy.nayka.com.ua/

Гуцан О. Визначення місця HR та мотиваційних досліджень в рамках діагностичних процесів підприємства. Вісник Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут (економічні науки). 2023. № 1. С. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57

Гуцан О. М., Кучинський В. А., Крамськой Д. Ю. Наукометрична систематизація теоретичних підходів до формування мотивації. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки) : зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ». 2019. № 23. С. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106

Єремія Г. І., Цепенда М. М. Аналіз мотиваційної системи менеджменту готельно-ресторанного комплексу «ГЕОРГ ПАРК». Економіка та суспільство. 2022. Випуск № 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33

Ільницька-Гикавчук Г. Сучасний стан і перспективи розвитку готельних мереж в Україні. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2022. № 6. Том 2. С. 26–29. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-312-6(2)-4

Кодекс законів про працю України : Закон від 10.12.1971 № 322-VIII. Відомості Верховної Ради УРСР, 1971 р. Додаток до № 50, ст. 375. Редакція від 24.12.2023. Підстава – 3494-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/%20322-08#Text

Козак К. Б., Корсікова Н. М., Петренко Ю. О. Управління мотивацією персоналу в умовах постпандемії та воєнного стану. Економіка харчової промисловості. 2023. № 14(4). С. 26–34. DOI: https://doi.org/10.15673/fie.v14i4.2426

Кощій О. В. Витрати на персонал на вітчизняних підприємствах. Економічні науки. Регіональна економіка. 2023. № 20(79). С. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14

Крайнюк Л. М., Полчанінова І. Л., Баландіна І. С. Оцінювання рівня якості управління підприємствами готельно-ресторанного комплексу регіону: соціологічний підхід. Регіональна економіка. Проблеми економіки. 2019. № 1 (39). С. 67–73. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2019-1-67-73

Кучерява А., Горовий Д. Система удосконалення мотивації персоналу. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2021. № 3. С. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21

Кучинський В. А., Гуцан О. М. Формування ефективної системи мотивації персоналу на основі моделей компетенцій. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки): зб. наук. пр. Харків : НТУ «ХПІ». 2021. № 4. С. 45–51. DOI: doi: 10.20998/2519-4461.2021.4.45

Левицька І. В., Климчук А. О., Кожушко С. П. Проблеми з рівнем оплати праці як чинником мотивації персоналу в індустрії гостинності України. Академічний огляд. 2023. № 1 (58). С. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11

Левицька І. В., Климчук А. О. Управління персоналом готельно-ресторанної сфери в умовах воєнного стану. Економіка і управління бізнесом. 2022. Том 14. № 3. С. 40–51. DOI: https://doi 10.31548/economics13(3).2022.34-43

Любомудрова Н., Гойчук В. Зміни на ринку праці в умовах воєнного стану та перспективи післявоєнного відновлення. Економіка та суспільство. 2022. № 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31

Магалецька І. Готельний бізнес в умовах воєнного стану на прикладі мережі «РЕЙКАРЦ ХОТЕЛ ГРУП». Сучасні тенденції та стратегії розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Секція 1. Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського. 08.12.2022. С. 69–71. URL: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/1325/1289

Методичні рекомендації щодо оплати праці працівників малих підприємств: Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 13.08.2004 № 186. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04 (дата звернення: 09.07.2024).

Назаренко Л. М. Мотиваційний потенціал управління розвитком людського капіталу організації. Вісник ХНТУ. 2023. № 1(84). С. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31

Непочатенко В. Мотивація персоналу в готельному господарстві. Економіка та суспільство. 2021. Вип. 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42

Офіційний сайт Держстат України. Дата останньої модифікації: 19.07.2024. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 20.07.2024).

Офіційний сайт ТОВ «Оптiма Хотел Менеджмент». URL: https://optimahotels.com.ua/uk/hotels/ (дата звернення: 09.07.2024).

Погорєлова Т. Дослідження проблем стимулювання праці. Вісник Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (економічні науки). 2023. № 3. С. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.3.8

Попик М. М. Формування механізму мотивації персоналу готельно-ресторанного бізнесу на основі концепції маржинального прибутку. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. економіка та управління підприємствами. 2019. Вип. 4 (21). С. 311–318. URL: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf

Працюємо з персоналом: як нівелювати вплив кадрового дефіциту на компанію. 2023. URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/rabotaem-s-personalom-kak-nivelirovaty-vliyanie-kadrovogo-defitsita-na-kompaniyu/

Процик І. С., Кара Н. І. Плинність кадрів на підприємстві та шляхи її зменшення. Молодий вчений. 2020. № 3 (79). С. 246–252. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-3-79-52

Рябенька М. О., Мазуркевич І. О. Управління персоналом у закладах готельно-ресторанного господарства. Інтелект XXI. 2020. № 1. С. 75–80. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15

Соколюк К. Ю., Додон О. Д., Соколюк І. Ю. Напрями вдосконалення мотивації праці на підприємстві сфери послуг: особливості реалізації в кризовий період. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2022. № 4(83). С. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2022.4.14

Теребух А., Ільницька-Гикавчук Г. Принципи та методи мотивації працівників туристичного підприємства. Науковий журнал «Молодий вчений». 2019. № 5 (69). С. 593–596. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/ 2019-5-69-128

Фінансова звітність. URL: https://clarity-project.info/edr/35850930/finances?current_year=2023 (дата звернення: 09.07.2024).

Черниш І., Козик М. Сучасні форми і методи мотивації персоналу підприємств сфери послуг. Економіка і регіон. Полтава : ПНТУ. 2021. Т. 1(80). С. 87–91. DOI: https://doi.org/10.26906/ EiR.2021.1(80).2242

Якимець А. Ю. Теоретичні основи мотивації персоналу туристичного підприємства. Вісник студ. наук. товариства «ВАТРА» Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. Вінниця: Редакційно-видавничий відділ ВТЕІ ДТЕУ, 2023. Вип. 177. С. 361–367. URL: http://www.vtei.com.ua/doc/2023/vatra2004/zb22_177.pdf

Antonenko I., Melnyk I. & Voshchana M. (2021) Praktyka NR-menedzhmentu v ukrainskii hotelnii merezhi [R-management practice in the ukrainian hotel chain]. Market infrastructure. Economics and business management, issue 62, pр. 44–48. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct62-8 (in Ukrainian)

Atamanenko K. (2023) Zavdiaky tekhnolohiiam ta kulturi navchannia: yak Reikartz Hotel Group adaptuvav biznes do umov viiny. 4 elearning keisy [Through technology and a culture of learning: how Reikartz Hotel Group adapted its business to war conditions. 4 elearning cases]. Available at: https://collaborator.biz/blog/how-the-reikartzhotelgroup-adapted-the-business-to-wartime-conditions/ (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Bortnik S. & Vozniuk Ju. (2023) Osoblyvosti rozvytku ta motyvatsiia pidpryiemnytstva v umovakh viiskovoho stanu [Features of the development and motivation of entrepreneurship under the conditions of the military state]. Market infrastructure, issue 70, pp. 54–62. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct70-10 (in Ukrainian)

Bosovska M., Vedmid H. & Poltavska O. (2019) Teoretychni osnovy stymuliuvannia personalu subiektiv hotelnoho biznesu [Theoretical foundations of staff incentives for hotel business entities]. Effective economy. Electronic scientific edition. Dnipropetrovs'k. State Agrarian and Economic University. No. 2. Available at: https://www.economy.nayka.com.ua/ (in Ukrainian)

Hutsan O. M. (2023) Vyznachennia mistsia HR ta motyvatsiinykh doslidzhen v ramkakh diahnostychnykh protsesiv pidpryiemstva [Determining the place of HR and motivation research in the diagnostic processes of the enterprise]. Bulletin of the National Technical University Kharkiv Polytechnic Institute (Economic Sciences), no. 1, рр. 57–62. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.1.57 (in Ukrainian)

Guczan O. M., Kuchynskyj V. A. & Kramskoj D. Yu. (2019) Naukometrychna systematyzaciya teoretychnyx pidxodiv do formuvannya motyvaciyi [Scientometric systematization of theoretical approaches to the formation of motivation]. Visnyk Nacionalnogo texnichnogo universytetu "Xarkivskyj politexnichnyj instytut" (ekonomichni nauky) – Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences): zb. nauk. pr. Kharkiv : NTU "XPI". No. 23, pp. 106–110. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2019.23.106 (in Ukrainian)

Yeremiia H. & Tsependa M. (2022) Analiz motyvatsiinoi systemy menedzhmentu hotelno-restorannoho kompleksu «HEORH PARK» [Analysis of the motivational management system of the «GEORG PARK» hotel and restaurant complex]. Economy and Society. issue 36. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-36-33 (in Ukrainian)

Ilnitska-Gykavchuk G. (2022) Suchasnyi stan i perspektyvy rozvytku hotelnykh merezh v Ukraini [Current status and development prospects of hotel networks in Ukraine]. Bulletin of Khmelnytsky National University. Economic Sciences, no. 6, vol. 2, pp. 26–29. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2022-312-6(2)-4 (in Ukrainian)

Kodeks zakoniv pro pratsiu Ukrainy [The Labor Code of Ukraine] of 10.12.1 of 10.12.1971 No. 322-VIII. Bulletin of the Verkhovna Rada of the Ukrainian SSR. 1971. Supplement to no 50. p. 375. Revision of 24.12.2023. Basis – 3494-IX. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08 (in Ukrainian)

Kozak K. B., Korsikova N. M. & Petrenko Yu. O. (2023) Upravlinnia motyvatsiieiu personalu v umovakh postpandemii ta voiennoho stanu. [Management of staff motivation in post-pandemic and martial state conditions]. Food Industry Economics, no. 14(4), рр. 26–34. DOI https://doi.org/10.15673/ fie.v14i4.2426 (in Ukrainian)

Koshchii O. V. (2023) Vytraty na personal na vitchyznianykh pidpryiemstvakh [Personnel costs at domestic enterprises]. Economic sciences. Regional economy, no. 20(79), рр. 102–108. DOI: https://doi.org/10.36910/2707-6296-2023-20(79)-14 (in Ukrainian)

Kraynyuk L., M., Polchaninova I., L. & Balandina I., S. (2019) [Assessing the Quality of Managing Enterprises in the Hotel and Restaurant Sector of the Region: Sociological Approach]. Regional economy. The Problems of Economy, no. 1 (39), рр. 67–73. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2019-1-67-73 (in Ukrainian)

Kucheriava A. S. & Gorovyі D. A. (2021) Systema udoskonalennia motyvatsii personalu [System for improving staff motivation]. Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences), no. 3, рр. 21–26. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.3.21 (in Ukrainian)

Kuchynskyi V. A. & Gutsan O. M. (2021) Formuvannya efektyvnoyi systemy motyvaciyi personalu na osnovi modelej kompetencij [Formation of an effective system motivation personnel on the basis of competence models]. Visnyk Nacionalnogo texnichnogo universytetu "Xarkivskyj politexnichnyj instytut" (ekonomichni nauky) – Bulletin of the National Technical University "KhPI" (economic sciences): zb. nauk. pr. Kharkiv : NTU "XPI". No. 4, pp. 45–51. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2021.4.45 (in Ukrainian)

Levytska I. V., Klymchuk A. O. & Kozhushko S. P. (2023) Problemy z rivnem oplaty pratsi yak chynnykom motyvatsii personalu v industrii hostynnosti Ukrainy [The problems with the pay level as a factor of staff motivation in the hospitality industry of Ukraine]. Akademichnyi ohliad, no. 1 (58), pp. 148–159. DOI: https://doi.org/10.32342/2074-5354-2023-1-58-11 (in Ukrainian)

Levytska I. V. & Klymchuk A. O. (2022) Upravlinnia personalom hotelno-restorannoi sfery v umovakh voiennoho stanu [Personnel management in the hotel and restaurant sector under martial law]. Economics and business management, vol. 14, no. 3. DOI: https://doi 10.31548/economics13(3).2022.34-43 (in Ukrainian)

Liubomudrova N. & Hoichuk V. (2022) Zminy na rynku pratsi v umovakh voiennoho stanu ta perspektyvy pisliavoiennoho vidnovlennia [Changes in the labor market under the conditions of martial law and prospects for post-war recovery]. Ekonomika ta suspilstvo – Economy and society, no 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-31 (in Ukrainian)

Magaletska I. (2022) Hotelnyi biznes v umovakh voiennoho stanu na prykladi merezhi «REIKARTs KhOTEL HRUP» [Hotel business in the conditions of martial law on the example of of the Reikartz Hotel Group]. Modern trends and strategies of development of the hotel and restaurant business. Section 1: Lviv State University of Physical Ivan Bobersky Lviv State University of Physical Culture. 08.12. Рр. 69–71. Available at: https://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/trends/article/view/ 1325/1289 (in Ukrainian)

Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Methodical Recommendations on Remuneration of Employees of Small Enterprises]. Order of the Ministry of Labor and Social Policy of Ukraine of 13.08.2004 No. 186. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/v0186203-04 (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Nazarenko L. М. (2023) Motyvatsiinyi potentsial upravlinnia rozvytkom liudskoho kapitalu orhanizatsii [Motivation potential of human capital development management of the organization]. Herald of KHNTU, no. 1(84), рр. 225–232. DOI: https://doi.org/10.35546/kntu2078-4481.2023.1.31 (in Ukrainian)

Nepochatenko V. (2021) Motyvatsiia personalu v hotelnomu hospodarstvi [Motivation of staff in the hotel facility]. Economy and society, issue 31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-31-42 (in Ukrainian)

Ofitsiinyi sait State Statistics Service of Ukraine. Date of last modification: 19.07.2024. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed July 20, 2024). (in Ukrainian)

Ofitsiinyi sait TOV «Optima Khotel Menedzhment» [Official website of Optima Hotel Management LLC]. Available at: https://optimahotels.com.ua/uk/hotels/ (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Pohorielova T. (2023) Doslidzhennia problem stymuliuvannia pratsi [Research of problems stimulation of labor]. Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" (economic sciences), no. 3, рр. 8–11. DOI: https://doi.org/10.20998/2519-4461.2023.3.8 (in Ukrainian)

Popyk M. M. (2019) Formuvannia mekhanizmu motyvatsii personalu hotelno-restorannoho biznesu na osnovi kontseptsii marzhynalnoho prybutku [Formation of the mechanism of motivation of hotel and restaurant business personnel based on the concept of marginal profit]. Eastern Europe: Economy, Business and Management. economy and enterprise management. Vol. 4 (21), рр. 311–318. Available at: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/50.pdf (in Ukrainian)

Pratsiuiemo z personalom: yak niveliuvaty vplyv kadrovoho defitsytu na kompaniiu (2023) [Working with staff: how to mitigate the impact of staff shortages on the company]. Available at: https://ribashotelsgroup.ua/blog/ rabotaem-s-personalom-kak-nivelirovaty-vliyanie-kadrovogo-defitsita-na-kompaniyu/ (accessed July 15, 2024). (in Ukrainian)

Protsyk I. & Kara N. (2020) Plynnist kadriv na pidpryiemstvi ta shliakhy yii zmenshennia [Staff turnover in enterprises and ways to reduce]. Young Scientist, no. 3 (79), рр. 246–252. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2020-3-79-52 (in Ukrainian)

Ryabenka M. O. & Mazurkevych I. O. (2020) Upravlinnia personalom u zakladakh hotelno-restorannoho hospodarstva [Management of enterprise a personnel hotel-restaurant spheres]. Intellect XXI, no. 1, рр. 75–80. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/int_XXI_2020_1_15 (in Ukrainian)

Sokoliuk K., Dodon O. & Sokoliuk I. (2022) Napriamy vdoskonalennia motyvatsii pratsi na pidpryiemstvi sfery posluh: osoblyvosti realizatsii v kryzovyi period [Directions for Improving Labor Motivation at a Service Enterprise: Peculiarities of Implementation in a Crisis Period]. Bulletin of Kherson National Technical University, no. 4(83), рр. 107–113. DOI: https://doi.org/10.35546/ kntu2078-4481.2022.4.14 (in Ukrainian)

Terebukh A. & Ilnytska-Hykavchuk H. (2019) Pryntsypy ta metody motyvatsii pratsivnykiv turystychnoho pidpryiemstva [Principles and methods of motivating employees of a tourism enterprise]. Scientific journal "Young Scientist", no. 5 (69), рр. 593–596. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2019-5-69-128 (in Ukrainian)

Finansova zvitnist [Financial statements]. Available at: https://clarity-project.info/edr/35850930/finances?current_year=2023 (accessed July 9, 2024). (in Ukrainian)

Chernysh I. & Kozik M. (2021) Suchasni formy i metody motyvatsii personalu pidpryiemstv sfery posluh [Modern Forms and Methods of Employees Motivation at Service Companies]. Economy and the region. Poltava : PNTU. Vol. 1(80), рр. 87–91. DOI: https://doi.org/10.26906/EiR.2021.1(80).2242 (in Ukrainian)

Yakimets A. Yu. (2023) Teoretychni osnovy motyvatsii personalu turystychnoho pidpryiemstva [Theoretical bases of motivation of personnel of a tourist enterprise]. Visnyk stud. of science of "VATRA" society of Vinnytsia trade and economic institute of DTEU. Vinnytsia: Editorial and Publishing Department of VTEI DTEU. Issue 177, pр. 361–367. Available at: http://www.vtei.com.ua/doc/2023/vatra2004/zb22_177.pdf (in Ukrainian)

Article views: 15
PDF Downloads: 8
Published
2024-10-29
How to Cite
Herman, I. (2024). EVALUATION OF THE PROCESSES OF MANAGEMENT OF MATERIAL INCENTIVES FOR THE STAFF OF HOTEL ENTERPRISES IN UKRAINE. Taurida Scientific Herald. Series: Economics, (21), 170-183. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.21.19