DIGITAL TECHNOLOGIES IN THE HOSPITALITY INDUSTRY
Abstract
The problems and tasks faced by the restaurant business and the service sector in public catering establishments during the lockdown caused by the covid 2019 situation are analyzed. It was investigated that a ban was imposed on the activities of catering establishments (restaurants, cafes, canteens, cafeterias, bars, snack bars and other catering organizations) that serve through halls for consumers. It was established that at the initial stage of the new coronavirus infection the main problems of restaurants and catering were: ban on serving visitors through the halls, lack of modern technologies capable of organizing delivery of finished products and products to consumers, ability to serve outside the institution, lack of ability to pay wages to workers, the issue of rent was very acute (until the complete cessation of enterprises was introduced). It was allowed to ask the landlord for a rental vacation, discount or deferral of payment. Prohibited: independent entry of visitors to the institution without the accompaniment of a restaurant employee; operation of children's rooms; holding holidays, banquets, master classes, public events with the participation of more than 10 people; cooking in open kitchens; functioning of self-service zones; waiting in line (including in the bathroom) in the restaurant. An analysis of the legal framework to support the business sector for the period of restrictive anti-epidemic measures introduced to prevent the spread of acute respiratory disease COVID-19 caused by coronavirus in Ukraine. Particular attention is paid to the "quarantine" 8,000 received by all entrepreneurs who applied through the "Action" assistance does not need to return the state or pay taxes from it and the entrepreneur cannot dismiss the employee who received assistance. A number of requirements of methodical recommendations and sanitary rules are considered and analyzed, which are about the preservation of pandemic risks and how to work and adapt to new conditions. It is determined that today many enterprises cannot resume work in accordance with the developed instructions, sanitary rules and requirements, as a result of which many restaurants and catering establishments will be closed.
References
Балацька Н.Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та напрями трансформації моделей розвитку. Економіка та управління підприємствами. 2020. Вип. 42. С. 117–122. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2020/42_2020_ukr/22.pdf (дата звернення: 25.11.2021).
Динаміка розвитку індустрії гостинності в Україні на прикладі готельно-ресторанної галузі / О.М. Романуха, Ю.А. Халілова-Чуваєва, К.С. Хаврова, О.С. Коваленко. Економiка та держава. 2021. № 2. С. 43–46. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/9.pdf (дата звернення: 01.12.2021).
Коломыцева С. Бунт рестораторов: как бизнес пытается сменить «запрете» на «рекомендации». URL: https://biz.liga.net/keysy/prodovolstvie/opinion/bunt-restoratorov-kak-biznes-pytaetsya-smenit-zaprety-narekomendatsii (дата звернення: 25.11.2021).
Бовш Л.А., Гопкало Л.М., Тесля Ю.А. Геокарта клієнтського середовища в умовах ескалації пандемії. Ресторанно-готельний консалтинг. Інновації. 2020 Вип. 3 № 2. С. 33–35. URL: https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.2.2020.219691 (дата звернення: 25.11.2021).
2021 карантин економіки / А. Возович та ін. Київ : Adastra, 2021. 34 с. URL: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf.
Незвещук-Когут Т., Язіна В. Готельно-ресторанне господарство як основна складова частина сфери туризму та її вплив на соціально-економічний розвиток України. Таврійський науковий вісник. Серія «Економіка». 2020. № 4. С. 51–57. URL: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2020.4.6.
Шаповал В.М., Бондаренко Л.А., Бєлобородова М.В. Шляхи подолання кризи в туристичному секторі в умовах карантинних обмежень. Таврійський науковий вісник. Серія «Економіка». 2021. Вип. 8. С. 15–21. URL: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2021.8.2.
Коронавирус: как украинские рестораторы ведут бизнес в условиях пандемии. URL: https://www.restorator.ua/post/coronavirus-how-ukrainian-restaurateurs-do-business-in-a-pandemic (дата звернення: 07.04.2020).
Деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину : Постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 611. URL: https://ips.ligazakon.net/document/KP200611?an=1 (дата звернення: 01.12.2021).
Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки бізнесу у зв'язку із посиленням карантинних заходів : Пояснювальна записка до проєкту закону України від 09.12.2020 № 4423-1. URL: https://ips.ligazakon.net/document/GI03867A?an=3 (дата звернення: 01.12.2021).
Бізнес під час пандемії: з чого почати та як вижити. URL: https://https://suspilne.media/139155-biznes-pid-cas-pandemii-z-cogo-pocati-ta-ak-viziti/ (дата звернення: 01.12.2021).
МОЗ опублікувало нові правила роботи закладів громадського харчування, які відсьогодні вступили в силу в Україні в рамках послаблення карантину. URL: http://polvet.gov.ua/uk/news/moz-opublikuvalo-novi-pravyla-roboty-zakladiv-gromadskogo-harchuvannya-yaki-vidsogodni-vstupyly-v-sylu-v-ukrayini-v-ramkah-poslablennya-karantynu/.
Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2 (оновлено) : Проєкт закону. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70533 (дата звернення: 24.11.2021).
Карантинні 8 тисяч для підприємців з «червоних зон»: Зеленський підписав закон. URL: https://suspilne.media/117964-karantinni-8-tisac-dla-pidpriemciv-z-cervonih-zon-rada-shvalila-zakonoproekt/ (дата звернення: 24.11.2021).
Протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) : Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 06.10.2021 № 13. URL: https://buh.ligazakon.net/news/206930_zatverdili-nov-vimogi-do-restoranv--kafe-pd-chas-karantinu (дата звернення 01.12.2021).
«Карантинні» 8 тисяч отримали всі підприємці, які подали заявки через «Дію». URL: https://suspilne.media/186514-tisaca-griven-za-vakcinaciu-vze-pat-bankiv-pogodilisa-viplacuvati-kosti/.
Balatska N.U. (2020) Restorannyy biznes v umovakh pandemiyi koronavirusu: problemy ta napryamy transformatsiyi modeley rozvytku [Restaurant business in the context of the coronavirus pandemic: problems and directions of transformation of development models]. Ekonomika ta upravlinnya pidpryyemstvamy, vol. 42, pp. 117–122. Available at: http://www.market-infr.od.ua/journals/2020/42_2020_ukr/22.pdf (accessed 24 November 2021).
Romanukha O.M., Khalilova-Chuvaeva Yu.A., Khavrova K.S, Kovalenko O.S. (2021) Dynamika rozvytku industriyi hostynnosti v Ukrayini na prykladi hotel'no-restorannoyi haluzi [Dynamics of development of the hospitality industry in Ukraine on the example of the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta derzhava, no. 2, pp. 43–46. Available at: http://www.economy.in.ua/ pdf/2_2021/9.pdf (accessed 1 December 2021).
Kolomytseva S. (2020) Bunt restoratorov: kak biznes pytayetsya smenit' "zaprety" na "rekomendatsii" [Restaurateur Rebellion: How Businesses Are Trying to Change "Prohibitions" to "Recommendations"]. Available at: https://biz.liga.net/keysy/prodovolstvie/opinion/bunt-restoratorov-kak-biznes-pytaetsya-smenit-zaprety-na-rekomendatsii (accessed 25 November 2021).
Bovsh L.A., Gopkalo L.M., Tesla Yu.A. (2020)Heokartakliyent·s'kohoseredovyshchavumova kheskalatsiyipandemiyi. Restoranno-hotel'nyy konsaltynh [Geographic map of the client environment in an escalating pandemic]. Innovatsiyi, vol. 3, no. 2, pp. 33–35. DOI: https://doi.org/10.31866/2616- 7468.3.2.2020.219691 (accessed 24 November 2021).
Vozovich A. (2021) Karantyn ekonomiky [Quarantine of the economy]. Kyiv: Adastra. Available at: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf (accessed 24 November 2021).
Nezveschuk-Kohut T.S., Yazina V.A. (2020) Hotel'no-restoranne hospodarstvo yak osnovna skladova chastyna sfery turyzmu ta yiyi vplyv na sotsial'no-ekonomichnyy rozvytok ukrayiny [Hotel and restaurant industry as the main component of tourism and its impact on socio-economic development of Ukraine]. Tavriys'kyy naukovyy visnyk. Seriya: Ekonomika, no. 4, pp. 51–57. DOI: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2020.4.6 (accessed 25 November 2021).
Shapoval V.M., Bondarenko L.A. and Beloborodova M.V. (2021) Shlyakhy podolannya kryzy v turystychnomu sektori v umovakh karantynnykh obmezhen' [ways to overcome the crisis in the tourist sector in the conditions of quarantine restrictions]. Tavriys'kyy naukovyy visnyk. Seriya: Ekonomika, no. 8, pp. 15–21. DOI: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2021.8.2 (accessed 25 November 2021).
Koronavirus: kak ukrainskiye restoratory vedut biznes v usloviyakh pandemii [Coronavirus: how Ukrainian restaurateurs do business in a pandemic]. Available at: https:// www.restorator.ua/post/ coronavirus-how-ukrainianrestaurateurs-do-business-in-a-pandemic (accessed 25 November 2021).
Deyaki pytannya splaty orendnoyi platy za derzhavne mayno pid chas diyi karantynu: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrayiny vid 15.07.2020 № 611. Available at: https://ips.ligazakon.net/ document/KP200611?an=1 (accessed 24 November 2021).
Pro vnesennya zmin do Podatkovoho kodeksu Ukrayiny ta inshykh zakoniv Ukrayiny shchodo dodatkovoyi pidtrymky biznesu u zv"yazku iz posylennyam karantynnykh zakhodiv: Poyasnyuval'na zapyska do proektu Zakonu Ukrayiny vid 09.12.2020 № 4423-1. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/GI03867A?an=3 (accessed 25 November 2021).
Biznes pid chas pandemiyi: z choho pochaty ta yak vyzhyty [Business during a pandemic: where to start and how to survive]. Available at: https://suspilne.media/139155-biznes-pid-cas-pandemii-z-cogo-pocati-ta-ak-viziti/ (accessed 23 November 2021).
MOZ opublikuvalo novi pravyla roboty zakladiv hromads'koho kharchuvannya, yaki vids'ohodni vstupyly v sylu v Ukrayini v ramkakh poslablennya karantynu [The Ministry of Health has published new rules for the operation of catering establishments, which came into force in Ukraine today as part of the reduction of quarantine]. Available at: http://polvet.gov.ua/uk/news/moz-opublikuvalo-novi-pravyla-roboty-zakladiv-gromadskogo-harchuvannya-yaki-vidsogodni-vstupyly-v-sylu-v-ukrayini-v-ramkah-poslablennya-karantynu/ (accessed 23 November 2021).
Pro sotsial'nu pidtrymku zastrakhovanykh osib ta sub"yektiv hospodaryuvannya na period zdiysnennya obmezhuval'nykh protyepidemichnykh zakhodiv, zaprovadzhenykh z metoyu zapobihannya poshyrennyu na terytoriyi Ukrayiny hostroyi respiratornoyi khvoroby COVID-19, sprychynenoyi koronavirusom SARS-Co V-2: Proekt Zakonu vid 26.11.2020 № 4429. Available at: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70533 (accessed 25 November 2021).
Karantynni 8 tysyach dlya pidpryyemtsiv z "chervonykh zon": Zelens'kyy pidpysav zakon [Quarantine 8 thousand for entrepreneurs from the "red zones": Zelensky signed the law]. Available at: https://suspilne.media/117964-karantinni-8-tisac-dla-pidpriemciv-z-cervonih-zon-rada-shvalila-zakonoproekt/ (accessed 25 November 2021).
Protyepidemichni zakhody v zakladakh hromads'koho kharchuvannya na period karantynu u zv"yazku z poshyrennyam koronavirusnoyi khvoroby (COVID-19): Postanova Holovnoho derzhavnoho sanitarnoho likarya Ukrayiny vid 06.10.2021 № 13 zatverdzheno. Available at: https://buh.ligazakon.net/news/206930_zatverdili-nov-vimogi-do-restoranv--kafe-pd-chas-karantinu (accessed 25 November 2021).
"Karantynni" 8 tysyach otrymaly vsi pidpryyemtsi, yaki podaly zayavky cherez "Diyu" ["Quarantine" 8 thousand received all entrepreneurs who applied through the "Action"].Available at: https://suspilne.media/186514-tisaca-griven-za-vakcinaciu-vze-pat-bankiv-pogodilisa-viplacuvati-kosti/ (accessed 23 November 2021).