MODERN ECOLOGICAL INNOVATIONS AND THEIR IMPACT ON THE EFFICIENCY OF THE WORK OF HOTEL ENTERPRISES IN UKRAINE

Keywords: innovative approaches, environmental efficiency, hotel business, sustainable development, energy efficiency, green technologies, ecocertification, resource conservation, environmental standards, environmentalization, waste management, environmental innovations

Abstract

The purpose of the article is to develop effective models and strategies for environmental activities of hotel enterprises that meet modern requirements for sustainable development and European standards, in order to promote the development of environmentally responsible business in Ukraine. The study is devoted to the study of innovative approaches to increasing the environmental efficiency of hotel enterprises in Ukraine. Increasing the environmental efficiency of hotels is becoming relevant not only due to the need to comply with international environmental standards, but also as a way to increase competitiveness in the market, create a positive image, and attract environmentally conscious tourists. The implementation of innovative environmental solutions will contribute not only to reducing operating costs, but also to increasing the quality of service and improving the image of hotels, which is an important factor in attracting foreign tourists and developing the tourist attractiveness of Ukraine. The work examines modern trends in the field of hotel business greening, analyzes the main problems of implementing environmental initiatives in the hotel business, and identifies promising directions for the use of the latest technologies and management solutions to reduce the negative impact on the environment. The domestic hotel business faces a number of problems in the field of implementing environmental innovations, such as a low level of environmental culture, limited financial capabilities, and insufficient regulatory framework. Scientifically based recommendations on the implementation of energy-efficient solutions, resource management systems and green standards have been developed, which take into account the specifics of the hotel industry in Ukraine. The practical significance of the study lies in the formation of environmental management strategies that allow reducing operating costs, increasing the environmental responsibility of enterprises and ensuring their competitiveness on the domestic and international markets. The results of the research can be used both by hotel enterprises and within the framework of state programs for greening the tourism industry of Ukraine.

References

Shtal T., Davydova O., Sysoieva S., Zhukov V., Logvinkov S. Innovative risk management in the hotel and restaurant business: Scientific and practical aspect. Scientific Bulletin of Mukachevo State University. Series Economics. 2024. № 11(2). С. 116–125. DOI: https://doi.org/10.52566/msu-econ2.2024.116

Green Key. URL: https://www.greenkey.global/

Green Key сертифікація. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/andrenko2.htm

Закарян А. А., Ущаповський А. О. Характеристика еко-готелів України // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 88 Міжнар. наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів, м. Київ, квітень-травень 2022 р. Київ : НУХТ, 2022. Ч. 3. С. 179.

Маселков А. В. Інноваційний підхід до впровадження концепції «Екологічний готель». URL: https://tourlib.net/statti_ukr/maselkov.htm

Юрченко О. Інновації в готельному секторі України. URL: https://ekhnuir.karazin.ua/server/api/core/bitstreams/7b77a662-7bd2-455e-8f3a-f98ac86b3c94/content

Черевична Н. І., Тітова Е. В. Інновації у готельно-ресторанному бізнесі // Світові досягнення і сучасні тенденції розвитку туризму та готельно-ресторанного господарства : матеріали ІІ Міжн. наук.-практ. конференції, 10 листопада 2023 р. Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2023. С. 1241–1243.

Красномовець В. А. Інновації в системі розвитку підприємств готельного господарства. Підприємництво та інновації. 2021. № 16. C. 63–66.

Абрамова А. Г., Мирошник Ю. А. Еко-тренд в сфері гостинності: економічні та соціальні аспекти. URL : https://tourlib.net/statti_ukr/abramova.htm.

Давидова О. Ю. Інноваційне управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства: концептуальний аспект. Бізнес Інформ. 2018. № 6(485). С. 139–144.

Данілова О. М., Погинайко І. В. Еко-маркетингові тенденції в розвитку готельного господарства. Науковий вісник Чернівецького університету : зб. наук. праць. 2018. Вип. Географія. С. 165–168.

Shtal T., Davydova O., Sysoieva S., Zhukov V., Logvinkov S. (2024). Innovative risk management in the hotel and restaurant business: Scientific and practical aspect. Scientific Bulletin of Mukachevo State University. Series Economics. № 11(2). P. 116–125. DOI: https://doi.org/10.52566/msu-econ2.2024.116

Green Key. Available at: https://www.greenkey.global/

Green Key sertifikaciya. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/andrenko2.htm.

Zakaryan A.A., Ushapovskij A.O. (2022) Harakteristika eko-goteliv Ukrayini [Characteristics of eco-hotels in Ukraine]. Naukovi zdobutki molodi – virishennyu problem harchuvannya lyudstva u XXI stolitti : materiali 88 Mizhnar. nauk. konf. molodih uchenih, aspirantiv i studentiv, m. Kiyiv, kviten-traven 2022 r. Kiyiv : NUHT, 2022. Ch. 3. S. 179. (in Ukrainian)

Maselkov A.V. Innovacijnij pidhid do vprovadzhennya koncepciyi «Ekologichnij gotel» [Innovacijnij pidhid do vprovadzhennya koncepciyi «Ekologichnij gotel»]. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/maselkov.htm

Yurchenko O. Innovaciyi v gotelnomu sektori Ukrayini [Innovations in the hotel sector of Ukraine]. Available at: https://ekhnuir.karazin.ua/server/api/core/bitstreams/7b77a662-7bd2-455e-8f3a-f98ac86b3c94/content

Cherevichna N. I., Titova E. V. (2023) Innovaciyi u gotelno-restorannomu biznesi [Innovations in the hotel sector of Ukraine]. Svitovi dosyagnennya i suchasni tendenciyi rozvitku turizmu ta gotelno-restorannogo gospodarstva : materiali II Mizhn. nauk.-prakt. konferenciyi, 10 listopada 2023 r. Zaporizhzhya : NU Zaporizka politehnika. S. 241-243. (in Ukrainian)

Krasnomovec V. A. (2021) Innovaciyi v sistemi rozvitku pidpriyemstv gotelnogo gospodarstva [Innovations in the development system of hotel enterprises]. Pidpriyemnictvo ta innovaciyi, Nº16. P. 63–66. (in Ukrainian).

Abramova A. G., Miroshnik Yu. A. Eko-trend v sferi gostinnosti: ekonomichni ta socialni aspekti. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/abramova.htm.

Davidova O. Yu. (2018) Innovacijne upravlinnya rozvitkom pidpriyemstv gotelno-restorannogo gospodarstva: konceptualnij aspekt [Innovative management of the development of hotel and restaurant enterprises: a conceptual aspect]. Biznes Inform. № 6(485). S. 139–144. (in Ukrainian)

Danilovа O. M., Poginajko I. V. (2018) Eko-marketingovi tendenciyi v rozvitku gotelnogo gospodarstva [Eco-marketing trends in the development of the hotel industry]. Naukovij visnik Cherniveckogo universitetu : zb. nauk. prac. Vip. Geografiya. S. 165–168. (in Ukrainian)

Article views: 6
PDF Downloads: 6
Published
2025-04-30
How to Cite
Cherevychna, N., Seredenko, V., & Srebnuk, K. (2025). MODERN ECOLOGICAL INNOVATIONS AND THEIR IMPACT ON THE EFFICIENCY OF THE WORK OF HOTEL ENTERPRISES IN UKRAINE. Taurida Scientific Herald. Series: Economics, (23), 259-265. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2025.23.31
Section
HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS