CLUSTERS AS AN INNOVATIVE TOOL FOR ENSURING THE COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL SECTOR ENTERPRISES
Abstract
A cluster is a structure that unites sectors of the agricultural industry involved in production, processing, storage, and marketing of products, as well as auxiliary service enterprises. The cluster approach promotes greater efficiency in economic activities and adaptation to market conditions by creating an integrated process of product manufacturing and delivery from producers to consumers. Clustering reduces production costs, increases the profitability of participants in integrated formations, boosts the volume and quality of goods, fosters the creation of unique competitive advantages, and raises the market share of sold products. Studying the theoretical aspects of creating competitive clusters requires a detailed analysis to substantiate the prospects for cluster development. Research on the theoretical and practical factors of cluster formation in the context of stimulating innovative activities has significantly advanced thanks to the work of domestic and foreign scientists. This article substantiates the principles of forming and functioning clusters as an innovative tool to enhance the competitiveness of agricultural sector enterprises. The main distinction of clusters from other organizational and legal forms of enterprise associations and their advantages are identified. The structure of an agricultural cluster is presented, its participants, the nature of their interactions, their goals, and tasks are defined, which contributes to achieving the most effective functioning of regional industries. The functions of the cluster arising from its goals and tasks are outlined. It is determined that the reasons for the emergence of agri-clusters include the growth of production scales and activity differentiation, as well as the development of the social division of labor. The components of enhancing the competitiveness of agricultural enterprises participating in the cluster are summarized. The prerequisites for creating a regional grain cluster, its goals, functions, and participants are identified. An organizational model of the grain cluster structure is proposed, and its advantages are determined.
References
Важинський Ф.А., Молнар О.С. Кластеризація – фактор конкурентоспроможного виробничо-господарського потенціалу та ефективного розвитку сільських територій. Соц.-ек.проблеми сучас.періоду України. 2013. Вип. 6 (104). С. 175–181.
Вишневська О.М., Наумова А.Ю. Теоретичні аспекти і практичні особливості розвитку кластерних структур аграрного сектора економіки у контексті підвищення конкурентоспроможності. Вісник Харківського національного аграрного університету. 2013. №5. С. 28–33.
Донських А.С. Підвищення конкурентоспроможності виробництва насіння соняшнику : дис. канд. екон. наук : 08.00.04. Дніпро, 2017. 224 с.
Кирилов Ю.Є. Кластери як інструмент підвищення конкурентоспроможності національної економіки в умовах глобалізації. Ефективна економіка. 2013. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2608 (дата звернення: 30.05.2024).
Крутько М.А. Конкурентоспроможність агропромислової галузі в контексті розвитку інтеграційної взаємодії. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2019. Вип. 24. Ч. 2. С. 94–97.
Лавриненко С.О. Формування кластеру як напряму активізації інноваційної діяльності регіону. Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського. 2017. Вип. 16. С. 354–360.
Матьовка Т.В. Формування та розвиток кластерів у пріоритетних сферах економіки регіону: дис. канд. екон. наук : 08.00.05. Ужгород, 2016. 222 с.
Орлик О.В. Кластери як інноваційна форма розвитку агропромислового виробництва. Вісник соціально-економічних досліджень. 2012. Випуск 1 (44). С. 258–265.
Петрова Н.О. Функціонування кластерних об'єднань як засіб забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Економіка і суспільство. 2016. Вип. 2. С. 334–340.
Прокопець Л.В. Кластерний підхід як інструмент підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2016. Вип. 17. Ч. 3. С. 75–78.
Самофатова В.А. Формування зернового кластеру як передумова сталого розвитку агропродовольчої сфери Південного регіону. Регіональна економіка. 2017. №1. С. 30–37.
Соловей Ю.І. Формування інтегрованих структур малими виробниками сільськогосподарської продукції: дис. канд екон. наук: 08.00.04. Львів, 2018. 238 с.
Kyrylov Yu., Zheludenko К. The Role Of Resource Potential In The Formation Of Competitive Strategies Of Ukrainian Agricultural Enterprises. Three Seas Economic Journal. 2022. Том 3. № 1. С. 78–84.
Vazhynskyi F. A., Molnar O. S. (2013) Klasteryzatsiia – faktor konkurentospromozhnoho vyrobnycho-hospodarskoho potentsialu ta efektyvnoho rozvytku silskykh terytorii. [Clustering as a factor of competitive industrial-economic potential and effective rural development]. Sots.- ek.problemy suchas.periodu Ukrainy, vol. 6 (104), pp. 175–181.
Vyshnevska O. M., Naumova A. Iu. (2013) Teoretychni aspekty i praktychni osoblyvosti rozvytku klasternykh struktur ahrarnoho sektora ekonomiky u konteksti pidvyshchennia konkurentospromozhnosti [The theoretical aspects and practical features of the development of cluster structures of the agricultural sector in the context of competitiveness.]. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, no. 5, pp. 28–33.
Donskykh A. S. (2017) Pidvyshchennia konkurentospromozhnosti vyrobnytstva nasinnia soniashnyku [Increasing the competitiveness of sunflower seed production] : dys. kand. ekon. nauk : 08.00.04. Dnipro, 224 p. (in Ukrainian)
Kyrylov Yu. (2013) Klastery yak instrument pidvyshchennia konkurentospromozhnosti natsionalnoi ekonomiky v umovakh hlobalizatsii [Clustering as a tool to improve the competitiveness of national economies in a globalizing]. Efektyvna ekonomika, no. 12. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2608 (accessed May 30, 2024).
Krutko M. A. (2019) Konkurentospromozhnist ahropromyslovoi haluzi v konteksti rozvytku intehratsiinoi vzaiemodii [Competitiveness of the agroindustrial sector in the context of integration interaction development]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu, vol. 24, part 2, pp. 94–97.
Lavrynenko S. O. (2017) Formuvaіумаnnia klasteru yak napriamu aktyvizatsii innovatsiinoi diialnosti rehionu [Cluster formation as a direction enhancing innovation region]. Mykolaivskyi natsionalnyi universytet imeni V.O. Sukhomlynskoho, vol. 16, pp. 354–360.
Matovka T. V. (2016) Formuvannia ta rozvytok klasteriv u priorytetnykh sferakh ekonomiky rehionu [Formation and development of clusters in priority areas of the region's economy]: dys. kand. ekon. nauk : 08.00.05. Uzhhorod, 222 p. (in Ukrainian)
Orlyk O. V. (2012) Klastery yak innovatsiina forma rozvytku ahropromyslovoho vyrobnytstva [Clusters as an innovative form of development of agro-industrial production]. Visnyk sotsialno-ekonomichnykh doslidzhen, vol. 1 (44), pp. 258–265.
Petrova N. O. (2016) Funktsionuvannia klasternykh obiednan yak zasib zabezpechennia konkurentospromozhnosti silskohospodarskykh pidpryiemstv [The functioning of the cluster associations as a means to ensure the competitiveness of farms]. Ekonomika i suspilstvo, vol. 2. pp. 334–340.
Prokopets L. V. (2016) Klasternyi pidkhid yak instrument pidvyshchennia konkurentospromozhnosti silskohospodarskykh pidpryiemstv [The cluster approach as an insrease instrument of competitiveness for agricultural enterprises]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu, vol. 17, part 3, pp. 75–78.
Samofatova V. A. (2017) Formuvannia zernovoho klasteru yak peredumova staloho rozvytku ahroprodovolchoi sfery Pivdennoho rehionu [Forming of a grain cluster as an prerequisite for sustainable development in the agri-food sphere of the Southern region]. Rehionalna ekonomika, no.1, pp. 30–37.
Solovei Yu. I. (2018) Formuvannia intehrovanykh struktur malymy vyrobnykamy silskohospodarskoi produktsii [Establishment of integrated structures by small producers of ag-ricultural products]: dys. kand ekon. nauk : 08.00.04. Lviv, 238 р.
Kyrylov Yu., Zheludenko К. (2022) The Role Of Resource Potential In The Formation Of Competitive Strategies Of Ukrainian Agricultural Enterprises. Three Seas Economic Journal, vol. 3, no. 1, pp. 78–84.