COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL ENTERPRISES: THE ESSENCE AND DIRECTIONS OF STRENGTHENING

Keywords: agricultural enterprises, agricultural industry, competitiveness of agricultural enterprises, SWOT-analysis of competitiveness, directions for strengthening competitiveness

Abstract

Today, the activity of agricultural enterprises takes place in a competitive environment, which significantly affects the indicators of the effectiveness of the functioning of an individual agricultural enterprise. Taking into account the constant changes in the external environment and the emergence of new factors affecting the activity of agricultural enterprises, the problem of finding ways to strengthen the competitiveness of agricultural enterprises remains relevant. Therefore, determining the development trends of domestic agricultural enterprises and the mechanism of competitive strategy acquires extremely important importance in modern conditions. In particular, the problems of low competitiveness of agricultural enterprises should be solved, the factors of its increase should be identified and involved, and the organizational mechanism of the competitive strategy should be developed. The purpose of the article is to define and deepen the essence of the competitiveness of agrarian enterprises, the formation of a system of factors of the formation of the competitiveness of an agrarian enterprise and the directions of its strengthening. The article presents a system of factors that form the competitiveness of an agrarian enterprise, in particular: technical-technological, territorial-geographical, financial-economic, social-psychological, regulatory-legal and environmental. To analyze the competitiveness of agricultural enterprises and the agricultural industry as a whole, the article uses the methodical approach of SWOT analysis. According to its results, the conclusion was formed that the elimination of weaknesses and threats of the industry, as well as the use of the strengths and opportunities of the industry can become reserves for strengthening competitiveness in the future, which will become the basis for ensuring the food security of the country. In order to strengthen the competitiveness of agricultural enterprises, the following are proposed: improvement of the mechanism of state support, implementation of effective entrepreneurial strategies for the development of agricultural enterprises, deepening of vertical and horizontal integration links, constant monitoring of internal and external markets of agricultural products to prevent threats to the country's food security, etc. The obtained conclusions will be of practical importance for agricultural enterprises when developing strategies to strengthen competitiveness.

References

Вініченко І.І., Маховський Д.В. Конкурентоспроможність аграрних підприємств: стан і перспективи. Агросвіт. 2013. № 21. С. 10–13.

Грабовський Р., Дадак О., Дорош-Кізим М. Конкурентоспроможність сільського господарства України на зовнішніх ринках та шляхи її підвищення. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Економічні науки. 2022. Т. 24. № 100. С. 16–21.

Желуденко К.В. Механізм підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств. Вісник ОНУ імені І.І. Мечникова. 2021. Т. 26. Вип. 2(87). С. 33–40.

Зось-Кіор М.В., Калюжний С.О. Удосконалення системи управління конкурентоспроможністю аграрного підприємства. Економіка та держава. 2020. № 3. С. 23–27.

Крючкова Ж.В. Сутність конкуренції і конкурентоспроможності аграрних підприємств як економічних категорій. Інвестиції: практика та досвід. 2016. № 12. С. 49–53

Малік М.Й., Нужна О.А. Конкурентоспроможність аграрних підприємств: методологія і механізми. Київ : Інститут аграрної економіки, 2007. 270 с.

Мартіянова М.П., Статівка К.О. Розробка заходів щодо підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств. Інфраструктура ринку. 2017. Випуск 6. С. 57–62. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2017/6_2017_ukr/13.pdf

Пархомець М.К., Уніят Л.М. Управління виробництвом молока на інноваційній основі як напрям розвитку конкурентоспроможного молочного скотарства у сільськогосподарських підприємствах. Інноваційна економіка. 2018. № 5-6. С. 18–25. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/333814013.pdf

Протосвіцька О. І., Федорчук О. М., Свиридовський В. М. , Дудченко В. В. Забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах сталого розвитку: монографія. Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021. 196 с.

Федик О.В. Проектування заходів з підвищення конкурентоспроможності продукції аграрних підприємств. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету, 2021. Випсук 63. С. 205–208. URL: https://visnyk-juris-uzhnu.com/wp-content/uploads/2021/08/38.pdf

Vinichenko I. I., Maxovskyj D. V. (2013) Konkurentospromozhnist agrarnyx pidpryyemstv: stan i perspektyvy [Competitiveness of agricultural enterprises: state and prospects]. Agroworld, vol. 21, pp. 10−13.

Grabovskyj R., Dadak O., Dorosh-Kizym M. (2022) Konkurentospromozhnist silskogo gospodarstva Ukrayiny na zovnishnix rynkax ta shlyaxy yiyi pidvyshhennya [Competitiveness of Ukrainian agriculture on foreign markets and ways to increase it]. Scientific Bulletin of the LNUVMB named after S.Z. Gzhitskyi. Series: Economic Sciences. vol. 24, no. 100, pp. 16−21.

Zheludenko K. V. (2021) Mexanizm pidvyshhennya konkurentospromozhnosti agrarnyx pidpryyemstv [The mechanism of increasing the competitiveness of agricultural enterprises]. Bulletin of ONU named after I.I. Mechnikova. vol. 26, no. 2(87). pp. 33−40.

Zos-Kior M. V., Kalyuzhnyj S. O. (2020) Udoskonalennya systemy upravlinnya konkurentospromozhnistyu agrarnogo pidpryyemstva [Improvement of the agricultural enterprise competitiveness management system]. Economy and the state. vol. 3, pp. 23−27.

Kryuchkova Zh. V. (2016) Sutnist konkurenciyi i konkurentospromozhnosti agrarnyx pidpryyemstv yak ekonomichnyx kategorij [The essence of competition and competitiveness of agricultural enterprises as economic categories]. Investments: practice and experience. vol. 12, pp. 49−53.

Malik M. J., Nuzhna O. A. (2007) Konkurentospromozhnist agrarnyx pidpryyemstv: metodologiya i mexanizmy [Competitiveness of agricultural enterprises: methodology and mechanisms]. Kyiv: Institute of Agrarian Economics. (in Ukrainian)

Martiyanova M. P., Stativka K. O. (2017) Rozrobka zaxodiv shhodo pidvyshhennya konkurentospromozhnosti agrarnyx pidpryyemstv [Development of measures to increase the competitiveness of agricultural enterprises]. Infrastruktura rynku - Market infrastructure, vol. 6, pp. 57−62. Available at: http://www.market-infr.od.ua/journals/2017/6_2017_ukr/13.pdf (accessed February 20, 2024).

Parxomecz M. K., Uniyat L. M. (2018) Upravlinnya vyrobnycztvom moloka na innovacijnij osnovi yak napryam rozvytku konkurentospromozhnogo molochnogo skotarstva u silskogospodarskyx pidpryyemstvax [Management of milk production on an innovative basis as a direction of development of competitive dairy farming in agricultural enterprises]. Innovacijna ekonomika - Innovative economy, vol. 5-6, pp. 18−25. Available at: https://core.ac.uk/download/pdf/333814013.pdf (accessed February 20, 2024).

Protosviczka O. I., Fedorchuk O. M., Svyrydovskyj V. M., Dudchenko V. V. (2021) Zabezpechennya konkurentospromozhnosti agrarnyx pidpryyemstv v umovax stalogo rozvytku [Ensuring the competitiveness of agricultural enterprises in conditions of sustainable development]: monograph. Kherson: OLDI-PLUS. (in Ukrainian)

Fedyk O. V. (2021) Proektuvannya zaxodiv z pidvyshhennya konkurentospromozhnosti produkciyi agrarnyx pidpryyemstv [Designing measures to increase the competitiveness of the products of agricultural enterprises]. Naukovyj visnyk Uzhgorodskogo Nacionalnogo Universytetu - Scientific Bulletin of the Uzhhorod National University, vol. 63, pp. 205–208. Available at: https://visnyk-juris-uzhnu.com/wp-content/uploads/2021/08/38.pdf (accessed February 20, 2024).

Article views: 236
PDF Downloads: 158
Published
2024-03-29
How to Cite
Strochenko, N., & Kovalova, O. (2024). COMPETITIVENESS OF AGRICULTURAL ENTERPRISES: THE ESSENCE AND DIRECTIONS OF STRENGTHENING. Taurida Scientific Herald. Series: Economics, (19), 114-121. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.19.14