CONDITIONS OF EFFECTIVE FUNCTIONING OF REGIONAL FOOD MARKETS

Keywords: food market, regional food market, effective functioning, factors, structural distribution

Abstract

Based on the analysis of literary sources, a proper definition of the concept of “food market” was formed - it is a system of certain economic relationships between consumers and producers of agricultural products on the basis of supply and demand, provided by production, economic and logistical connections between agriculture, food industry and trade food products. The main characteristics and possibilities of the functioning of the food market in the context of their structural distribution are summarized. Since, it is necessary to consider the structure of the food market both as a set of regional markets for the sale of a specific type of product, where producers compete with each other, and as a set of industries that provide not only production, but also distribution and storage of these products. Having considered the features and basic conditions of functioning of the regional food market, a number of factors affecting the effective functioning of such markets are summarized. It was determined that the level of development of the food market can be characterized by analyzing the dynamics of the main macroeconomic indicators. A number of advantages and disadvantages regarding the sale of products for local producers on regional food markets have been determined. The conditions for the effective functioning of regional food markets are substantiated, namely: the formation of a healthy competitive environment that would ensure both the saturation and balancing of products on the market and the maintenance of an equal weight between supply and demand; balanced interaction of market mechanisms of market regulation and state-administrative levers; creation of effective investment and credit mechanisms; creation of such conditions for both manufacturers and intermediaries for the sale of products on regional markets, which make it possible to satisfy the interests of consumers as much as possible; the state should primarily protect the interests of the national producer, and the local authorities should protect the interests of the regional (local) producer, which provides jobs, which means a stable income for the population in the regions, which in turn creates a stable demand in consumer markets.

References

Внутрішній ринок і торгівля України: структурно-інституціональна трансформація: монографія / В.Д. Лагутін, Ю.М. Уманців, А.Г. Герасименко та ін. ; за ред. В.Д. Лагутіна. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2015. 432 с.

Галич О.А. Економіко-організаційний механізм становлення ринку м'ясо – молочної продукції в регіоні: автореф. дис. … канд. екон. наук: 08.07.02. Дніпропетровськ: ДДАУ, 2004. 25 с.

Дзюбенко Н.О. Соціально-економічне прогнозування розвитку продовольчого ринку в Україні: автореф. дис. ... канд. екон. наук, спец. 08.00.03 / Луцьк, 2014. 20 с.

Карпенко Н. В. Господарські зв’язки в інфраструктурному комплексі продовольчого ринку України: монографія. Полтава: РВВ ПУСКУ, 2004. 122 с.

Саблук П. І. Формування та функціонування ринку агропромислової продукції : практ. посіб. Київ: ІАЕ УААН, 2000. 558 с.

Безпарточний М.Г. Розвиток регіонального споживчого ринку в системі ефективного функціонування торговельних підприємств. Регіональна економіка. 2015. №4. С. 43-50.

Івашова Л.М. Бондаренко Д.М. Публічне і галузеве управління економічним розвитком регіонів як предмет наукового дослідження. Публічне управління та митне адміністрування. 2021. № 3 (30). С. 14-22.

Агропромислова інтеграція: веб-сторінка. URL: https://bit.ly/3SmUgzy (дата звернення 30 серпня 2022)

Постоєнко К.І. Структура ринку продовольчих товарів. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. Вип. 7. С.194-198.

Сенишин О.С., Дзюбенко Н.О. Теоретичні засади дослідження продовольчого ринку. Економічний вісник. 2013. №2. С. 164-171.

Страшинська Л. В. Стратегія розвитку продовольчого ринку в Україні: монографія / за ред. Б.М. Данилишина. Київ: Профі, 2008. 532 с.

Трохимець О.І., Рябенко К.М. Продовольчий ринок Уераїни: сучасний стан та перспективи розвитку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Вип.17 (Ч. 1). С. 171-178

Сичевський М.П., Юзефович А.Е., Коваленко О.В., Куць О.І., Лузан Ю.Я. Стратегічний потенціал продовольчої системи України: монографія. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2020. 162 с.

Шпак Л. О. Регіональні проблеми формування ринку торгівлі споживчими товарами: автореф. дис. канд. екон. наук за спец. 08.00.05. Київ, 2007. 20 с.

Lahutina V.D. (2015) Vnutrishnii rynok i torhivlia Ukrainy: strukturno-instytutsionalna transformatsiia [Internal market and trade of Ukraine: structural and institutional transformation] (eds. Lahutin V.D., Umantsiv Yu.M., Herasymenko A.H.]. Kyiv: Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, 432p. (in Ukrainian).

Halych O.A. (2004) Ekonomiko-orhanizatsiinyi mekhanizm stanovlennia rynku miaso -molochnoi produktsii v rehioni [The economic and organizational mechanism of the formation of the market of meat and dairy products in the region] (PhD Thesis), Dnipropetrovsk: DDAU, 25p.

Dziubenko N.O. (2014) Sotsialno-ekonomichne prohnozuvannia rozvytku prodovolchoho rynku v Ukraini [Socio-economic forecasting of the development of the food market in Ukraine] (PhD Thesis), Lutsk, 20p.

Karpenko N. V. (2004) Hospodarski zv’iazky v infrastrukturnomu kompleksi prodovolchoho rynku Ukrainy [Economic relations in the infrastructure complex of the food market of Ukraine: monograph.]. Poltava: RVV PUSKU, 122p.

Sabluk P. I. (2000) Formuvannia ta funktsionuvannia rynku ahropromyslovoi produktsii [Formation and functioning of the agro-industrial market]. Kyiv: IAE UAAN, 558 (in Ukrainian).

Bezpartochnyi M.H. (2015) Rozvytok rehionalnoho spozhyvchoho rynku v systemi efektyvnoho funktsionuvannia torhovelnykh pidpryiemstv [Development of the regional consumer market in the system of effective functioning of trade enterprises.]. Rehionalna ekonomika. no. 4, pp. 43-50.

Ivashova L.M., Bondarenko D.M. (2021) Publichne i haluzeve upravlinnia ekonomichnym rozvytkom rehioniv yak predmet naukovoho doslidzhennia [Public and sectoral management of the economic development of regions as a subject of scientific research.]. Publichne upravlinnia ta mytne administruvannia. no. 3 (30), pp. 14-22.

Ahropromyslova intehratsiia: veb-storinka [Agro-industrial integration: web page]. Available at: https://bit.ly/3SmUgzy (accessed 30 August 2022)

Postoienko K.I. (2015) Struktura rynku prodovolchykh tovariv [The structure of the food market]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky. vol. 7. pp. 194-198.

Senyshyn O.S., Dziubenko N.O. (2013) Teoretychni zasady doslidzhennia prodovolchoho rynku [Theoretical foundations of food market research]. Ekonomichnyi visnyk, no. 2, pp. 164-171.

Strashynska L. V. (2008) Stratehiia rozvytku prodovolchoho rynku v Ukraini [Food market development strategy in Ukraine]. Kyiv: Profi, 532p (in Ukrainian).

Trokhymets O.I., Riabenko K.M. (2018) Prodovolchyi rynok Uerainy: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Food market of Ukraine: current state and development prospects]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. vol. 17 (1). pp.171-178.

Sychevskyi M.P., Yuzefovych A.E., Kovalenko O.V., Kuts O.I., Luzan Yu.Ya. (2020) Stratehichnyi potentsial prodovolchoi systemy Ukrainy [Strategic potential of the food system of Ukraine]. Kyiv: NNTs «IAE». (in Ukrainian).

Shpak L. O. (2007) Rehionalni problemy formuvannia rynku torhivli spozhyvchymy tovaramy [Regional problems of the formation of the consumer goods trade market:] (PhD Thesis), Kyiv, 20 p.

Article views: 94
PDF Downloads: 82
How to Cite
Savchenko, T., & Rodina, O. (1). CONDITIONS OF EFFECTIVE FUNCTIONING OF REGIONAL FOOD MARKETS. Taurida Scientific Herald. Series: Economics, (13), 163-170. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2022.13.20
Section
DEVELOPMENT OF PRODUCTIVE POTENTIAL AND REGIONAL ECONOMY