СУЧАСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ІННОВАЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РОБОТИ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ

  • Н.І. Черевична Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця https://orcid.org/0000-0002-6660-5366
  • В.В. Середенко Національний аерокосмічний університет імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» https://orcid.org/0009-0009-7282-8046
  • К.С. Сребнюк Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця
Ключові слова: інноваційні підходи, екологічна ефективність, готельний бізнес, сталий розвиток, енергоефективність, зелені технології, еко-сертифікація, ресурсозбереження, екологічні стандарти, екологізація, управління відходами, екологічні інновації

Анотація

У статті досліджено інноваційні підходи до підвищення екологічної ефективності готельних підприємств в Україні. Розглянуто сучасні тенденції в сфері екологізації готельної діяльності, проблеми впровадження екологічних ініціатив у готельному бізнесі та визначено перспективні напрями застосування новітніх технологій для зниження негативного впливу на довкілля. Розроблено рекомендації щодо впровадження енергоефективних рішень, систем управління ресурсами та зелених стандартів, які враховують специфіку готельної індустрії в Україні. Практичне значення дослідження полягає у формуванні стратегій екологічного менеджменту, що дозволяють зменшити операційні витрати, підвищити екологічну відповідальність підприємств та забезпечити їхню конкуренто-спроможність на внутрішньому і міжнародному ринках. Результати дослідження можуть бути використані готельними закладами в рамках програм з екологізації туристичної галузі України.

Посилання

Shtal T., Davydova O., Sysoieva S., Zhukov V., Logvinkov S. Innovative risk management in the hotel and restaurant business: Scientific and practical aspect. Scientific Bulletin of Mukachevo State University. Series Economics. 2024. № 11(2). С. 116–125. DOI: https://doi.org/10.52566/msu-econ2.2024.116

Green Key. URL: https://www.greenkey.global/

Green Key сертифікація. URL: https://tourlib.net/statti_ukr/andrenko2.htm

Закарян А. А., Ущаповський А. О. Характеристика еко-готелів України // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 88 Міжнар. наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів, м. Київ, квітень-травень 2022 р. Київ : НУХТ, 2022. Ч. 3. С. 179.

Маселков А. В. Інноваційний підхід до впровадження концепції «Екологічний готель». URL: https://tourlib.net/statti_ukr/maselkov.htm

Юрченко О. Інновації в готельному секторі України. URL: https://ekhnuir.karazin.ua/server/api/core/bitstreams/7b77a662-7bd2-455e-8f3a-f98ac86b3c94/content

Черевична Н. І., Тітова Е. В. Інновації у готельно-ресторанному бізнесі // Світові досягнення і сучасні тенденції розвитку туризму та готельно-ресторанного господарства : матеріали ІІ Міжн. наук.-практ. конференції, 10 листопада 2023 р. Запоріжжя : НУ «Запорізька політехніка», 2023. С. 1241–1243.

Красномовець В. А. Інновації в системі розвитку підприємств готельного господарства. Підприємництво та інновації. 2021. № 16. C. 63–66.

Абрамова А. Г., Мирошник Ю. А. Еко-тренд в сфері гостинності: економічні та соціальні аспекти. URL : https://tourlib.net/statti_ukr/abramova.htm.

Давидова О. Ю. Інноваційне управління розвитком підприємств готельно-ресторанного господарства: концептуальний аспект. Бізнес Інформ. 2018. № 6(485). С. 139–144.

Данілова О. М., Погинайко І. В. Еко-маркетингові тенденції в розвитку готельного господарства. Науковий вісник Чернівецького університету : зб. наук. праць. 2018. Вип. Географія. С. 165–168.

Shtal T., Davydova O., Sysoieva S., Zhukov V., Logvinkov S. (2024). Innovative risk management in the hotel and restaurant business: Scientific and practical aspect. Scientific Bulletin of Mukachevo State University. Series Economics. № 11(2). P. 116–125. DOI: https://doi.org/10.52566/msu-econ2.2024.116

Green Key. Available at: https://www.greenkey.global/

Green Key sertifikaciya. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/andrenko2.htm.

Zakaryan A.A., Ushapovskij A.O. (2022) Harakteristika eko-goteliv Ukrayini [Characteristics of eco-hotels in Ukraine]. Naukovi zdobutki molodi – virishennyu problem harchuvannya lyudstva u XXI stolitti : materiali 88 Mizhnar. nauk. konf. molodih uchenih, aspirantiv i studentiv, m. Kiyiv, kviten-traven 2022 r. Kiyiv : NUHT, 2022. Ch. 3. S. 179. (in Ukrainian)

Maselkov A.V. Innovacijnij pidhid do vprovadzhennya koncepciyi «Ekologichnij gotel» [Innovacijnij pidhid do vprovadzhennya koncepciyi «Ekologichnij gotel»]. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/maselkov.htm

Yurchenko O. Innovaciyi v gotelnomu sektori Ukrayini [Innovations in the hotel sector of Ukraine]. Available at: https://ekhnuir.karazin.ua/server/api/core/bitstreams/7b77a662-7bd2-455e-8f3a-f98ac86b3c94/content

Cherevichna N. I., Titova E. V. (2023) Innovaciyi u gotelno-restorannomu biznesi [Innovations in the hotel sector of Ukraine]. Svitovi dosyagnennya i suchasni tendenciyi rozvitku turizmu ta gotelno-restorannogo gospodarstva : materiali II Mizhn. nauk.-prakt. konferenciyi, 10 listopada 2023 r. Zaporizhzhya : NU Zaporizka politehnika. S. 241-243. (in Ukrainian)

Krasnomovec V. A. (2021) Innovaciyi v sistemi rozvitku pidpriyemstv gotelnogo gospodarstva [Innovations in the development system of hotel enterprises]. Pidpriyemnictvo ta innovaciyi, Nº16. P. 63–66. (in Ukrainian).

Abramova A. G., Miroshnik Yu. A. Eko-trend v sferi gostinnosti: ekonomichni ta socialni aspekti. Available at: https://tourlib.net/statti_ukr/abramova.htm.

Davidova O. Yu. (2018) Innovacijne upravlinnya rozvitkom pidpriyemstv gotelno-restorannogo gospodarstva: konceptualnij aspekt [Innovative management of the development of hotel and restaurant enterprises: a conceptual aspect]. Biznes Inform. № 6(485). S. 139–144. (in Ukrainian)

Danilovа O. M., Poginajko I. V. (2018) Eko-marketingovi tendenciyi v rozvitku gotelnogo gospodarstva [Eco-marketing trends in the development of the hotel industry]. Naukovij visnik Cherniveckogo universitetu : zb. nauk. prac. Vip. Geografiya. S. 165–168. (in Ukrainian)

Переглядів статті: 0
Завантажень PDF: 1
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Черевична, Н., Середенко, В., & Сребнюк, К. (2025). СУЧАСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ІННОВАЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РОБОТИ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (23), 259-265. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2025.23.31
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА