ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕСТОРАНІВ З КЕЙТЕРИНГОВИМ ОБСЛУГОВУВАННЯМ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Ключові слова: кейтерингове обслуговування, конкурентоспроможність, якість продукції, якість обслуговування, ціна, оцінка забезпечення конкурентоспроможності

Анотація

У статті аргументовано актуальність дослідження питань забезпечення конкурентоспроможності ресторанів з кейтеринговим обслуговуванням. Доведено, що кейтерингові послуги відіграють ключову роль у сфері обслуговування, і їхній успіх значною мірою залежить від здатності підприємств задовольнити потреби споживачів. Запропоновано застосування методичного підходу щодо забезпечення конкурентоспроможності ресторанів з кейтеринговим обслуговуванням, що ґрунтується на оцінці інтегрального показника систематизацією трьох груп індикаторів: якість продукції, якість обслуговування, ціна. Доведено, що перевагою застосування запропонованого підходу є те, що він дозволяє не тільки визначити основних конкурентів та місце, в конкурентній боротьбі підприємства, яке оцінюється, а й кількісно оцінити відставання від найбільш конкурентоспроможного підприємства та дає можливість своєчасно розробити заходи щодо підвищення рівня конкурентоспроможності ресторанів з кейтеринговим обслуговуванням.

Посилання

Горшкова Л. О. Особливості кейтерингу в організації мобільного ресторанного обслуговування. Проблеми системного підходу в економіці. 2017. Вип. 6(62). С. 134–138.

Воронюк Т. А. Формування механізму управління конкурентоспроможністю підприємств ресторанного господарства: дис. … кандидата екон. наук : 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами». Одеса: Одеська національна академія харчових технологій, 2019. 200 с.

Діденко О. Є., Жураківський П. І. Модель управління конкурентоспроможністю підприємства. Ефективна економіка. 2017. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5590

Кирніс Н. І. Аспекти конкурентоспроможності підприємств ресторанного господарства в сучасних умовах. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2013. № 5(61). С. 135–140.

Лойко В. В. Методичні аспекти регіональної діагностики рівня економічної безпеки. Ефективна економіка. 2013. № 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1794

Михайлова Н. В. Оцінка конкурентоспроможності підприємств ресторанного господарства: автореф. дис. канд.. економ. наук: 08.00.04 / ДВНЗ «Харківський державний університет харчування та торгівлі». Харків, 2009. 20 с.

Нагернюк Д. В. Основні чинники, що формують конкурентоспроможність підприємств ресторанного господарства. Ефективна економіка. 2016. № 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5142

Прилепа Н. В., Миколюк О. А. Особливості розвитку кейтерингу як інноваційної форми ресторанного бізнесу. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2014. № 5, т. 2. С. 85–88.

Приходько Д. О. Теоретичні аспекти конкурентоспроможності ресторанів японської кухні. Глобальні та національні проблеми економіки. 2016. Випуск 14. С. 516–521. URL: http://global-national.in.ua/archive/14-2016/105.pdf

П’ятницька Г., Григоренко О. Глобальні тренди розвитку кейтерингу. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. 2019. №3. С. 51–68.

Расулова А. М. Управління конкурентоспроможністю ресторанів: автореф. дис. … канд. економ. наук : 08.06.01 / ДВНЗ «Київський національний торгівельно-економічний університет». Київ, 2006. 20 с.

Шемчук Л. О. Конкурентоспромомжність підприємства в системі чинників її забезпечення. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2011. № 5, т. 1. С. 83–85.

Horshkova L. O. (2017) Osoblyvosti keiterynhu v orhanizatsii mobilnoho restorannoho obsluhovuvannia [Features of catering in the organization of mobile restaurant services]. Problemy systemnoho pidkhodu v ekonomitsi, no. 6(62), рр. 134–138.

Voroniuk T. A. (2019) Formuvannia mekhanizmu upravlinnia konkurentospromozhnistiu pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Formation of a mechanism for managing the competitiveness of restaurant enterprises], (PhD Thesis), Odesa: Odessa National Academy of Food Technologies. (in Ukrainian)

Didenko O. Ye., Zhurakivskyi P. I. (2017) Model upravlinnia konkurentospromozhnistiu pidpryiemstva [Enterprise competitiveness management model]. Efektyvna ekonomika, no. 5. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5590

Kyrnis N. I. (2013) Aspekty konkurentospromozhnosti pidpryiemstv restorannoho hospodarstva v suchasnykh umovakh [Aspects of competitiveness of restaurant enterprises in modern environment]. Naukovyj visnyk Poltavs'koho universytetu ekonomiky i torhivli, no. 5(61), pp. 135–140. (in Ukrainian)

Loiko V. V. (2013) Metodychni aspekty rehionalnoi diahnostyky rivnia ekonominoi bezpeky [Methodological Aspects of Regional Diagnostics of the Level of Economic Security]. Efektyvna ekonomika, no. 2. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1794

Mykhaylova, N. V. (2009). Otsinka konkuren tospromozhnosti pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [Evaluation of enterprise competitiveness restaurant industry]. Extended abstract of candidate’s thesis. Kharki DVNZ «Kharkivskyi derzhavnyi universytet kharchuvannia ta torhivli». (in Ukrainian])

Naherniuk D. V. (2016) Osnovni chynnyky, scho formuiut' konkurentospromozhnist' pidpryiemstv restorannoho hospodarstva [The main factors forming the competitiveness of restaurant enterprises]. Efektyvna ekonomika, no. 9. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5142

Prylepa N. V., Mykoliuk O. A. (2014) Osoblyvosti rozvytku keiterynhu yak innovatsiinoi formy restorannoho biznesu [Features of the development of catering as an innovative form of restaurant business]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky, no 5, t. 2, pp. 85-88.

Prykhodko D. O. (2016) Teoretychni aspekty konkurentospromozhnosti restoraniv yaponskoi kukhni [Theoretical aspects of the competitiveness of Japanese restaurants]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky, no. 14, рр. 516–521. Available at: http://global-national.in.ua/archive/14-2016/105.pdf

Piatnytska H., Hryhorenko O. (2019) Hlobalni trendy rozvytku keiterynhu [Global trends in the development of catering]. Zovnishnia torhivlia: ekonomika, finansy, pravo, no. 3, pp. 51–68.

Rasulova A. M. (2006) Upravlinnia konkurentospromozhnistiu restoraniv [Restaurant Competitiveness Management] (PhD Thesis), DVNZ «Kyivskyi natsionalnyi torhivelno-ekonomichnyi universytet».

Shemchuk L. O. (2011) Konkurentospromomzhnist pidpryiemstva v systemi chynnykiv yii zabezpechennia [Competitiveness of the enterprise in the system of factors of its provision]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu. Ekonomichni nauky, no. 5, t. 1. pp. 83–85.

Переглядів статті: 4
Завантажень PDF: 1
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Петлін, І. (2025). ПРОБЛЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕСТОРАНІВ З КЕЙТЕРИНГОВИМ ОБСЛУГОВУВАННЯМ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (23), 250-258. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2025.23.30
Розділ
ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА