ПІДВИЩЕННЯ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ГАЛУЗІ ПТАХІВНИЦТВА ЗА ДОПОМОГОЮ МАТЕМАТИЧНИХ МЕТОДІВ ТА МОДЕЛЕЙ

  • Н.В. Степаненко Державний вищий навчальний заклад «Херсонський державний аграрний університет» https://orcid.org/0000-0002-6450-9012
Ключові слова: методи, модель, рентабельність, виробництво, експоненційна швидкість росту, кінетична інтенсивність росту

Анотація

У статті розглянуто методи та моделі для підвищення рентабельність виробництва таких видів продукції птахівництва, як: м’ясо птиці та яйця курячі. Для порівняльної оцінки продуктивності курей різних кросів використовували різноманітні методи опису та прогнозу селекційних ознак з використанням математичних моделей. Проведено порівняльну оцінку різних моделей росту молодняку яєчного та м’ясного типу. Нами вивчена доцільність використання нових параметрів інтенсивності росту в моделі Т.К. Бріджеса для виявлення генотипових відмінностей між кросами та прогнозуванням живої маси, виходячи з показників, отриманих в ранньому онтогенезі. Порівняльною оцінкою моделей несучості яєчних курей виявлено, що придатнішими для їх опису й прогнозування є модифіковані моделі Т.К. Бріджеса та EXPLIN. Доведена доцільність використання параметрів моделі (кінетична та експоненційна швидкість росту), як додаткових критеріїв при направленому відборі за продуктивністю.

Посилання

Bulyk O.B. (2016). Metodychni osnovy otsinky efektyvnosti vyrobnytstva produktsiyi ptakhivnytstva. [Methodical bases of evaluation of production efficiency of poultry production]. Innovative economy. № 5-6, pp. 151–156.

Zhukorsky O., Kostenko O., Katerynych O. (2014). Informatsiyne zabezpechennya i upravlinnya selektsiyno-pleminnoyu robotoyu u ptakhivnytstvi [Information support and management of breeding work in poultry farming]. Livestock of Ukraine. № 5, pp. 2–4.

Yaroshenko F.O. (2003). Pidvyshchennya efektyvnosti haluzi ptakhivnytstva na bazi innovatsiy [Improving the innovation performance of the poultry industry]. Ekonomika APK. № 11. S. 16–19.

Breslavets M.E., Hurevych T.F. (1977). Kibernetyka [Cybernetics]. Kyiv: Vyshcha shkola, 324 s.

Avercheva N.O. (2005). Pidvyshchennya ekonomichnoyi efektyvnosti vyrobnytstva myasa ptytsi na osnovi povnotsinnoyi hodivli [Improving the cost-effectiveness of poultry meat production through full-fledged feeding]. Tavriyskyy naukovyy visnyk: Zb. nauk. prats. Kherson: Aylant, Vyp. 36. S. 203–209.

Boroday V.P. (1998). Teoriya i praktyka udoskonalennya ptytsi myasnykh krosiv [The Theory and Practice of Improving Meat Crossing Birds]. Kherson: Aylant, 100 s.

Ivko I.I. (2009). Udoskonalennya tekhnolohiy vyrobnytstva produktsiyi ptakhivnytstva: retrospektyva i perspektyvy [Improvement of technologies of production of poultry products: a retrospective and prospects]. Ptakhivnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. KH.: IP UAAN, Vyp. 64. S. 34–46.

Melnyk B.A. (2002). Vprovadzhennya efektyvnykh resursozberihayuchykh tekhnolohiy u promyslovomu ptakhivnytstvi – shlyakh do vyrobnytstva konkurentospromozhnoyi produktsiyi [The introduction of efficient resource-saving technologies in industrial poultry farming is the way to produce competitive products]. Visnyk ahrarnoyi nauky Prychornomorya. Vyp. 6. S. 63.

Переглядів статті: 357
Завантажень PDF: 233
Опубліковано
2020-06-05
Як цитувати
Степаненко, Н. (2020). ПІДВИЩЕННЯ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ГАЛУЗІ ПТАХІВНИЦТВА ЗА ДОПОМОГОЮ МАТЕМАТИЧНИХ МЕТОДІВ ТА МОДЕЛЕЙ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (1), 290-298. вилучено із http://tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/40
Розділ
МАТЕМАТИЧНІ МЕТОДИ, МОДЕЛІ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЕКОНОМІЦІ