УМОВИ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ПРОДОВОЛЬЧИХ РИНКІВ

Ключові слова: продовольчий ринок, регіональний продовольчий ринок, ефективне функціонування, фактори, структурний розподіл

Анотація

Базуючись на проведеному аналіз літературних джерел сформовано власне визначення поняття «продовольчий ринок». Узагальнено загальні характеристики та можливості функціонування продовольчого ринку у контексті їх структурного розподілу. Розглянувши особливості функціонування регіональних продовольчих ринків узагальнено ряд чинників, які впливають на діяльність таких ринків. Визначено ряд переваг і недоліків щодо реалізації продукції місцевими виробниками на регіональних продовольчих ринках. Обґрунтовано умови для ефективного функціонування регіональних продовольчих ринків, а саме: формування здорового конкурентного середовища, збалансована взаємодія ринкових механізмів регулювання ринку, створення ефективних інвестиційних та кредитних механізмів, забезпечення комфортних умов реалізації продукції на регіональному ринку для усіх його учасників, впровадження державної підтримки інтересів національного і регіонального виробника.

Посилання

Внутрішній ринок і торгівля України: структурно-інституціональна трансформація: монографія / В.Д. Лагутін, Ю.М. Уманців, А.Г. Герасименко та ін. ; за ред. В.Д. Лагутіна. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2015. 432 с.

Галич О.А. Економіко-організаційний механізм становлення ринку м'ясо – молочної продукції в регіоні: автореф. дис. … канд. екон. наук: 08.07.02. Дніпропетровськ: ДДАУ, 2004. 25 с.

Дзюбенко Н.О. Соціально-економічне прогнозування розвитку продовольчого ринку в Україні: автореф. дис. ... канд. екон. наук, спец. 08.00.03 / Луцьк, 2014. 20 с.

Карпенко Н. В. Господарські зв’язки в інфраструктурному комплексі продовольчого ринку України: монографія. Полтава: РВВ ПУСКУ, 2004. 122 с.

Саблук П. І. Формування та функціонування ринку агропромислової продукції : практ. посіб. Київ: ІАЕ УААН, 2000. 558 с.

Безпарточний М.Г. Розвиток регіонального споживчого ринку в системі ефективного функціонування торговельних підприємств. Регіональна економіка. 2015. №4. С. 43-50.

Івашова Л.М. Бондаренко Д.М. Публічне і галузеве управління економічним розвитком регіонів як предмет наукового дослідження. Публічне управління та митне адміністрування. 2021. № 3 (30). С. 14-22.

Агропромислова інтеграція: веб-сторінка. URL: https://bit.ly/3SmUgzy (дата звернення 30 серпня 2022)

Постоєнко К.І. Структура ринку продовольчих товарів. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. Вип. 7. С.194-198.

Сенишин О.С., Дзюбенко Н.О. Теоретичні засади дослідження продовольчого ринку. Економічний вісник. 2013. №2. С. 164-171.

Страшинська Л. В. Стратегія розвитку продовольчого ринку в Україні: монографія / за ред. Б.М. Данилишина. Київ: Профі, 2008. 532 с.

Трохимець О.І., Рябенко К.М. Продовольчий ринок Уераїни: сучасний стан та перспективи розвитку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Вип.17 (Ч. 1). С. 171-178

Сичевський М.П., Юзефович А.Е., Коваленко О.В., Куць О.І., Лузан Ю.Я. Стратегічний потенціал продовольчої системи України: монографія. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2020. 162 с.

Шпак Л. О. Регіональні проблеми формування ринку торгівлі споживчими товарами: автореф. дис. канд. екон. наук за спец. 08.00.05. Київ, 2007. 20 с.

Lahutina V.D. (2015) Vnutrishnii rynok i torhivlia Ukrainy: strukturno-instytutsionalna transformatsiia [Internal market and trade of Ukraine: structural and institutional transformation] (eds. Lahutin V.D., Umantsiv Yu.M., Herasymenko A.H.]. Kyiv: Kyiv. nats. torh.-ekon. un-t, 432p. (in Ukrainian).

Halych O.A. (2004) Ekonomiko-orhanizatsiinyi mekhanizm stanovlennia rynku miaso -molochnoi produktsii v rehioni [The economic and organizational mechanism of the formation of the market of meat and dairy products in the region] (PhD Thesis), Dnipropetrovsk: DDAU, 25p.

Dziubenko N.O. (2014) Sotsialno-ekonomichne prohnozuvannia rozvytku prodovolchoho rynku v Ukraini [Socio-economic forecasting of the development of the food market in Ukraine] (PhD Thesis), Lutsk, 20p.

Karpenko N. V. (2004) Hospodarski zv’iazky v infrastrukturnomu kompleksi prodovolchoho rynku Ukrainy [Economic relations in the infrastructure complex of the food market of Ukraine: monograph.]. Poltava: RVV PUSKU, 122p.

Sabluk P. I. (2000) Formuvannia ta funktsionuvannia rynku ahropromyslovoi produktsii [Formation and functioning of the agro-industrial market]. Kyiv: IAE UAAN, 558 (in Ukrainian).

Bezpartochnyi M.H. (2015) Rozvytok rehionalnoho spozhyvchoho rynku v systemi efektyvnoho funktsionuvannia torhovelnykh pidpryiemstv [Development of the regional consumer market in the system of effective functioning of trade enterprises.]. Rehionalna ekonomika. no. 4, pp. 43-50.

Ivashova L.M., Bondarenko D.M. (2021) Publichne i haluzeve upravlinnia ekonomichnym rozvytkom rehioniv yak predmet naukovoho doslidzhennia [Public and sectoral management of the economic development of regions as a subject of scientific research.]. Publichne upravlinnia ta mytne administruvannia. no. 3 (30), pp. 14-22.

Ahropromyslova intehratsiia: veb-storinka [Agro-industrial integration: web page]. Available at: https://bit.ly/3SmUgzy (accessed 30 August 2022)

Postoienko K.I. (2015) Struktura rynku prodovolchykh tovariv [The structure of the food market]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky. vol. 7. pp. 194-198.

Senyshyn O.S., Dziubenko N.O. (2013) Teoretychni zasady doslidzhennia prodovolchoho rynku [Theoretical foundations of food market research]. Ekonomichnyi visnyk, no. 2, pp. 164-171.

Strashynska L. V. (2008) Stratehiia rozvytku prodovolchoho rynku v Ukraini [Food market development strategy in Ukraine]. Kyiv: Profi, 532p (in Ukrainian).

Trokhymets O.I., Riabenko K.M. (2018) Prodovolchyi rynok Uerainy: suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku [Food market of Ukraine: current state and development prospects]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. vol. 17 (1). pp.171-178.

Sychevskyi M.P., Yuzefovych A.E., Kovalenko O.V., Kuts O.I., Luzan Yu.Ya. (2020) Stratehichnyi potentsial prodovolchoi systemy Ukrainy [Strategic potential of the food system of Ukraine]. Kyiv: NNTs «IAE». (in Ukrainian).

Shpak L. O. (2007) Rehionalni problemy formuvannia rynku torhivli spozhyvchymy tovaramy [Regional problems of the formation of the consumer goods trade market:] (PhD Thesis), Kyiv, 20 p.

Переглядів статті: 92
Завантажень PDF: 82
Як цитувати
Савченко, Т., & Родіна, О. (1). УМОВИ ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ПРОДОВОЛЬЧИХ РИНКІВ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (13), 163-170. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2022.13.20
Розділ
РОЗВИТОК ПРОДУКТИВНИХ СИЛ І РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА