ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Ключові слова: готельно-ресторанний бізнес, стратегічний аналіз, управління, розвиток, економіка підприємства

Анотація

Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню науково-методичних засад і розробці практичних рекомендацій щодо стратегічного управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу. В ході дослідження проаналізовано глобальні напрями розвитку готельної індустрії, передумови, форми і соціально-економічні чинники стратегічного управління підприємствами. Визначено тенденції розвитку підприємств готельно-ресторанного бізнесу в умовах пандемії COVID-19 та повномасштабної війни Росії проти України. Розроблено методичний інструментарій стратегічного аналізу та оцінки світових, національних і регіональних тенденцій функціонування готельних комплексів із застосуванням матричних методів оцінки впливу чинників зовнішнього та внутрішнього середовища, що дозволило визначити систему цілей стратегічного управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу і збалансувати інтереси споживачів та виробників готельних послуг.

Посилання

2021 карантин економіки / Возович А. та ін. Київ: Adastra, 2021. 34 с. URL: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf (дата звернення: 27.09.2022).

Jones L., Palumbo D., Brown D. Coronavirus: How the pandemic has changed the world economy. URL: https://www.bbc.com/news/business-51706225 (дата звернення: 27.09.2022).

Kovalevska N. Nesterenko I. Accounting policy modelling for hotel industryin the globalization context. Бізнес інформ. 2020. №6. С. 212-218.

Nazarova, H., Kashchena, N., Nesterenko, I., Kovalevska, N., & Kashperska, A. Theoretical and methodological aspects of improving the functioning of the accounting system. Amazonia Investiga. 2022. Vol. 11(54). C. 243-255. URL:https://doi.org/10.34069/AI/2022.54.06.23 https://amazoniainvestiga.info/index.php/amazonia/article/view/2057

Nesterenko O.O., Kovalevska N.S., Nesterenko I.V. Audit of integrated reporting in the context of sustainable development: monograph, State Biotechnology University. – Tallinn: Teadmus OÜ, 2021, 112 p. URL: https://teadmus.org/main-publications/sm-17

The page. Офіційний сайт. URL: https://thepage.ua/ua/exclusive/sho-stanetsya-z-gotelyami-cherez-koronavirus (дата звернення: 27.09.2022).

Асоціація індустрії гостинності України. Офіційний сайт. URL: http://aigu.org.ua/ (дата звернення: 27.09.2022).

Ассоциация гостиниц и ресторанов Украины. URL: https://www.facebook.com/search/top/ (дата звернення: 27.09.2022).

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація малих готелів та апартаментів України». ВГО «АМГАУ». URL: https://vkursi.pro/card/vho-amhau-35142910 (дата звернення: 27.09.2022).

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 27.09.2022).

Романуха О. М., Халілова-Чуваєва Ю.А., Хаврова К.С., Коваленко О.С. Динаміка розвитку індустрії гостинності в Україні на прикладі готельно-ресторанної галузі. Економiка та держава. 2021. № 2. С. 43-46. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/9.pdf

Савицька Н.Л., Чміль Г.Л., Джгуташвілі Н.М. Клієнт-орієнтоване управління в готельно-ресторанному бізнесі: монографія. Харків: Видавець Іванченко І. С. 2021. 209 с.

Чміль Г.Л. Аналіз діяльності компанії в індустрії гостинності. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 15-16. С. 47–50.

Чміль Г.Л. Стратегічний аналіз діяльності підприємства індустрії гостинності: виклики Covid-19. Економіка. Фінанси. Право. 2020. № 8. С. 14–17.

Vozovych, A. (2021), 2021 karantyn ekonomiky [2021 quarantine of the economy], Kyiv, Ukraine. Available at: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf (аccessed 27 September 2022).

Jones, L. Palumbo, D. and Brown, D. “Coronavirus: How the pandemic has changed the world economy”. Аvailable at: https://www.bbc.com/news/business-51706225, (аccessed 27 September 2022).

Kovalevska, N., Nesterenko I. (2020). Accounting policy modelling for hotel industryin the globalization context. Business inform, no.6, pp. 212-218.

Nazarova, H., Kashchena, N., Nesterenko, I., Kovalevska, N., & Kashperska, A. (2022). Theoretical and methodological aspects of improving the functioning of the accounting system. Amazonia Investiga, vol. 11(54), pp. 243-255. Аvailable at: https://doi.org/10.34069/AI/2022.54.06.23 https://amazoniainvestiga.info/index.php/amazonia/article/view/2057.

Nesterenko, O.O., Kovalevska, N.S., Nesterenko, I.V. (2021). Audit of integrated reporting in the context of sustainable development: monograph, State Biotechnology University. – Tallinn: Teadmus OÜ, 112 pp. Аvailable at: https://teadmus.org/main-publications/sm-17.

The page. Official site. Available at: https://thepage.ua/ua/exclusive/sho-stanetsya-z-gotelyami-cherez-koronavirus (accessed 27 September 2022).

Asotsiatsiia industrii hostynnosti Ukrainy [The Association of hospitality industry of Ukraine]. Official site. Available at: http://aigu.org.ua/ (accessed 27 September 2022).

Assotsyatsyia hostynyts y restoranov Ukrayni [The Association of hotels and restaurants of Ukraine]. Available at: https://www.facebook.com/search/top/ (accessed 27 September 2022).

Vseukrainska hromadska orhanizatsiia «Asotsiatsiia malykh hoteliv ta apartamentiv Ukrainy» [All-Ukrainian public organization "Association of small hotels and apartments of Ukraine"]. VGO "AMGAU". Available at: https://vkursi.pro/card/vho-amhau-35142910 (accessed 27 September 2022).

Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [The official site of State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/, (accessed 27 September 2022).

Romanukha, O.M., Khalilova-Chuvaieva, Yu. A., Khavrova, K.S., Kovalenko, O.S., (2021). Dinamika rozvitku industriyi gostinnosti v Ukrayini na prikladi gotelno-restorannoyi galuzi [Dynamics of development of the hospitality industry in Ukraine on the example of the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta derzhava, vol. 2. Аvailable at: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/9.pdf, (аccessed 27 September 2022).

Savytska, N.L., Chmil, Н.L., Dzhgutashvili, N.M. (2021). Kliyent-oriyentovane upravlinnya v gotelno-restorannomu biznesi: monografiya [Customer-oriented management in the hotel and restaurant business: monograph]. Kharkiv: Publisher I. S. Ivanchenko, 209 рр. (in Ukrainian).

Chmil Н.L. (2020). Analiz diyalnosti kompaniyi v industriyi gostinnosti [Analysis of the company’s activity in the hospitality industry]. Investments: practice and experience, no. 15-16, 47–50 pp. (in Ukrainian).

Chmil Н.L. (2020). Strategichnij analiz diyalnosti pidpriyemstva industriyi gostinnosti: vikliki Covid-19 [Strategic analysis of hospitality industry enterprises: challenges of Covid-19]. Economy. Finances. Law., no. 8, pp. 14–17.

Переглядів статті: 215
Завантажень PDF: 167
Як цитувати
Балацька, Н., Калєнік, К., & Скриннік, В. (1). ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (13), 62-71. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2022.13.7
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ