ПЕРСПЕКТИВИ КОЛІВІНГУ ДЛЯ КОЛЕКТИВНИХ ЗАКЛАДІВ РОЗМІЩЕННЯ В УКРАЇНІ

  • Т.В. Герасименко Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
Ключові слова: туристична інфраструктура, концепція колівінгу, колективні засоби розміщення, інновації, диверсифікація послуг готелю, розвиток бізнесу, розвиток регіону, підвищення завантаженості готелів, дистанційна зайнятість

Анотація

Проаналізовані поточні зміни в готельній індустрії України при впливі суттєвих зовнішніх потрясінь, пов’язаних з пандемією COVID-19 та збройною агресією рф. Обґрунтовано, що саме нові масштабні виклики суспільно-економічних потреб змусили готельний сектор України активно шукати нові напрями при створенні умов для сталого розвитку, відповідаючи вимогам сучасного ринку. У статті розглянуті перспективи становлення колівінгу для готельного бізнесу в Україні, зокрема при адаптації цієї моделі до сучасних ринкових умов. Встановлені фактори, сприяючі популяризації колівінгу, такі як розвиток дистанційної роботи, зростання витрат на традиційне житло та зміни в стилі життя туристів, зокрема цифрових кочівників. Визначено вплив концепції колівінгу на фінансову стабільність готелів та їх здатність залучати нові цільові аудиторії. Досліджено варіанти успішного впровадження колівінгу в міжнародних готелях, як приклад їх розвитку в Україні. Виявлено особливості цього формату для забезпечення сталої фінансової стабільності українських готелів при динамічних змінах ринку та потреб суспільства.

Посилання

Барна М. Ю., Салімон О. М., Сидоренко Т. М. Науково-методичні підходи до диференціації послуг підприємств готельно-ресторанного бізнесу. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2019. Т. 30 (69). № 5. С. 164-170. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/69-5-58.

Дослідження ринку праці України 2024: ключові висновки та очікування на 2025. URL: https://7eminar.ua/news/2357-doslidzennya-rinku-praci-ukrayini-2024-klyucovi-visnovki-ta-ocikuvannya-na.

Дружинін В. О., Загірняк Д. М. Аналіз розвитку дистанційної роботи в іт-сфері: закордонний та вітчизняний досвід. Інфраструктура ринку. 2024 Випуск 76. С. 7-14. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct76-2

Лихолат О. А., Вишнікіна О. В., Апалькова Д. К. Диверсифікація діяльності готельно-ресторанного підприємства як спосіб підвищення конкурентноздатності. Системи та технології. 2023. № 1 (65). С. 141-146. DOI: https://doi.org/10.32782/2521-6643-2023.1-65.17.

Подаков Є. С. Сучасний стан, інвестиційна привабливість та перспективи подальшого розвитку готельного бізнесу в Україні. Економічний простір. 2024. № 191. С. 321-325. URL: https://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1573/1516

Результати дослідження «Огляд готельного ринку України 2024». URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/rezulytati-issledovaniya-obzor-gostinichnogo-rinka-ukraini-2024

Туристичний барометр України 2021-2022. Національна туристична організація України. URL: https://nto.ua/assets/files/ntou-statistics-barometer-2021-2022.pdf

Феєр А. Є., Смирнова І. М., Машіка Г. В. Сучасні стратегії диверсифікації готельних та ресторанних мереж. Інвестиції: практика та досвід. 2023. № 13. С. 54-59. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2023.13.53

Чорний О. Ласкаво просимо: чому готельєри полюбили домашніх улюбленців. URL: https://mind.ua/openmind/20276280-laskavo-prosimo-chomu-goteleri-polyubili-domashnih-ulyublenciv

Bergana T., Gorman-Murraya A., Power E. (2023). Co-Living, Gentlemen’s Clubs, and Residential Hotels: A Long View of Shared Housing Infrastructures for Single Young Professionals. Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group. Housing, Theory And Society. Vol. 40 (5). Р. 679–694. DOI: https://doi.org/10.1080/14036096.2023.2248995

Chevtaeva Е. (2021). Coworking and Coliving: The Attraction for Digital Nomad Tourists. Information and Communication Technologies in Tourism. Р. 202–209. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-65785-7_17

Co-living Market Size, Share & Trend Analysis Report By Occupancy. URL: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/co-living-market-report

Jazul N. More hotels pivot to co-living for better margins, stable cash flow (2023). Residential Property. URL: https://hongkongbusiness.hk/residential-property/exclusive/more-hotels-pivot-co-living-better-margins-stable-cash-flow

Mehra A. How co-living and hybrid hospitality promotes sustainability? (2024). BWHotilier. URL: https://www.bwhotelier.com/article/how-co-living-and-hybrid-hospitality-promotes-sustainability-528825

Barna, M., Salimon, O., Sydorenko, T. (2019). Naukovo-metodychni pidkhody do dyferentsiatsiyi posluh pidpryyemstv hotelʹno-restorannoho biznesu [Scientific and methodical approaches to the differentiation of services of hotel and restaurant business enterprises]. Vcheni zapysky TNU imeni V. I. Vernadsʹkoho. Seriya: Ekonomika i upravlinnya, 30 (69), vol. 5, P. 164-170. DOI: https://doi.org/10.32838/2523-4803/69-5-58 [in Ukrainian].

Doslidzhennya rynku pratsi Ukrayiny 2024: klyuchovi vysnovky ta ochikuvannya na 2025 [Ukrainian Labor Market Research 2024: Key Findings and Expectations for 2025]. URL: https://7eminar.ua/news/2357-doslidzennya-rinku-praci-ukrayini-2024-klyucovi-visnovki-ta-ocikuvannya-na [in Ukrainian].

Druzhynin, V., Zahirnyak, D. (2024). Analiz rozvytku dystantsiynoyi roboty v it-sferi: zakordonnyy ta vitchyznyanyy dosvid [Analysis of the development of remote work in the IT sphere: foreign and domestic experience]. Infrastruktura rynku, Vol. 76, P. 7-14. DOI: https://doi.org/10.32782/infrastruct76-2

Lykholat, O., Vyshnikina, O., & Apalkova, D. (2023). Diversification of the activity of the hotel and restaurant enterprise as a way of increasing competitiveness [Diversification Of Hotel And Restaurant Enterprise Activities As A Way To Increase Competitiveness]. Systems and Technologies, Vol. 65(1), P. 141-146. DOI: https://doi.org/10.32782/2521-6643-2023.1-65.17 [in Ukrainian].

Podakov, Ye. (2024). Current state, investment attractiveness, and prospects for further development of the hotel business in Ukraine [Current state, investment attractiveness and prospects for further development of the hotel business in Ukraine]. Economic Space, Vol. 191, P. 321-325. URL: https://prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1573/1516 [in Ukrainian].

Results of the “Overview of the Hotel Market in Ukraine 2024” study. URL: https://ribashotelsgroup.ua/blog/rezulytati-issledovaniya-obzor-gostinichnogo-rinka-ukraini-2024/

Turystychnyy barometr Ukrayiny 2021-2022. Natsionalʹna turystychna orhanizatsiya Ukrayiny. URL: https://nto.ua/assets/files/ntou-statistics-barometer-2021-2022.pdf

Feyer, A., Smyrnova, I., Mashika, H. (2023). Suchasni stratehiyi dyversyfikatsiyi hotelʹnykh ta restorannykh merezh [Modern strategies for diversification of hotel and restaurant chains]. Investytsiyi: praktyka ta dosvid, Vol. 13, P. 54-59. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2023.13.53 [in Ukrainian].

Chornyy, O. (2024). Laskavo prosymo: chomu hotelʹyery polyubyly domashnikh ulyublentsiv [Welcome: why hoteliers have fallen in love with pets]. URL: https://surl.gd/rlcemi [in Ukrainian].

Bergana T., Gorman-Murraya A., Power E. (2023). Co-Living, Gentlemen’s Clubs, and Residential Hotels: A Long View of Shared Housing Infrastructures for Single Young Professionals. Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group. Housing, Theory And Society. Vol. 40 (5). Р. 679–694. DOI: https://doi.org/10.1080/14036096.2023.2248995

Chevtaeva Е. (2021). Coworking and Coliving: The Attraction for Digital Nomad Tourists. Information and Communication Technologies in Tourism. Р. 202–209. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-65785-7_17

Co-living Market Size, Share & Trend Analysis Report By Occupancy. URL: https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/co-living-market-report.

Jazul N. More hotels pivot to co-living for better margins, stable cash flow (2023). Residential Property. URL: https://hongkongbusiness.hk/residential-property/exclusive/more-hotels-pivot-co-living-better-margins-stable-cash-flow

Mehra A. How co-living and hybrid hospitality promotes sustainability? (2024). BWHotilier. URL: https://www.bwhotelier.com/article/how-co-living-and-hybrid-hospitality-promotes-sustainability-528825

Переглядів статті: 3
Завантажень PDF: 1
Опубліковано
2025-04-30
Як цитувати
Герасименко, Т. (2025). ПЕРСПЕКТИВИ КОЛІВІНГУ ДЛЯ КОЛЕКТИВНИХ ЗАКЛАДІВ РОЗМІЩЕННЯ В УКРАЇНІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (23), 28-35. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2025.23.3