СТВОРЕННЯ СТІЙКОГО ЛАНЦЮГА ПОСТАЧАННЯ У ХАРЧОВІЙ ГАЛУЗІ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНОЛОГІЙ ІНДУСТРІЇ 4.0
Анотація
Метою статті є розробка комплексного підходу до створення стійкого ланцюга постачання у харчовій галузі за допомогою технологій Індустрії 4.0. Що включає ідентифікацію ключових технологій, які можуть сприяти підвищенню ефективності, прозорості, адаптивності ланцюгів постачання, а також надання рекомендацій та визначення кроків впровадження стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості відповідно до вимог Індустрії 4.0. В якості підходу для досягнення поставленої мети даного дослідження обрано наступні методи: вивчення та систематизація інформації щодо інноваційних технологій та підходів Індустрії 4.0, порівняльний аналіз складових цих технологій, визначення недоліків та переваг. Вивчення та аналіз вітчизняного та міжнародного досвіду використання технології Індустрії 4.0 у харчовій промисловості. Дана методологія дозволить всебічно підійти до розробки стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, враховуючи як технологічні, так і економічні аспекти. Результатом дослідження є визначені сучасні інтеграції інноваційних технологій та підходів Індустрії 4.0 для створення стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, сформовано перелік та основні складові сучасних технологій стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, розглянуто переваги та недоліки сучасних технологій стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, визначено національний і міжнародний досвід створення стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості, сформовано рекомендації щодо впровадження стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості відповідно до принципів Індустрії 4.0, які потребують комплексного підходу і охоплюють оцінку поточного стану та цілей, інтеграцію новітніх технологій, розвиток гнучкості, забезпечення стійкості, екологічної відповідальності, а також активну співпрацю з партнерами. Розроблено кроки для успішного створення стійкого ланцюга постачання у харчовій промисловості з використанням технологій Індустрії 4.0, орієнтованих на ефективну реалізацію цифрових ініціатив.
Посилання
Dubovyk S. H (2018). Upravlinnia lantsiuhamy postavok pidpryiemstv, yikhni sutnist i struktura [Management of supply chains for enterprises, their essence and structure]. Ekonomika i suspilstvo, vol. 18, p. 402-410. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2018-18-56
Boichenko M. V. (2022). Upravlinnia lantsiuhamy postavok u povoiennyi period [Supply Chain Management in the Postwar Period]. Visnyk ekonomichnoi nauky Ukrainy, vol. 1 (42), р. 148-152. DOI: https://doi.org/10.37405/1729-7206.2022.1(42).148-152
Lutsenko I. S. (2021). Zamkneni lantsiuhy postavok v umovakh tsyrkuliarnoi ekonomiky: efektyvne upravlinnia zapasamy [Closed supply chains in the minds of the circular economy: effective inventory management]. Ekonomika ta upravlinnia pidpryiemstvamy, vol. 53, p. 39-42. DOI: https://doi.org/10.32843/infrastruct53-8
Gryniuk O. (2021). Tsyfrova transformatsiia subiektiv hospodariuvannia u konteksti kontseptsii industry 4.0: suchasni tendentsii, bariery ta ryzyky vprovadzhennia [Digital transformation of business entities in the context of intustry 4.0 concept: current trends, barriers and risks of implementation]. Efektyvna ekonomika, vol. 5, pp. 1-10. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2021.5.97
Mihus I. (2023). Osnovni tendentsii rozvytku industrii 4.0 ta yii vplyv na ekonomichnu bezpeku derzhavy: mizhnarodnyi aspekt [The main trends in the development of industry 4.0 and its impact on the economic security of the state: an international aspect]. Science Notes of KROK University, vol. 1(69), pp. 52–59. DOI: https://doi.org/10.31732/2663-2209-2022-69-52-59
Dzhafarova E., Karpenko M. (2021). Osoblyvosti ta problemy vprovadzhennia Industrii 4.0 v Ukraini [Features and problems of Industry 4.0 implementation in Ukraine]. Economy and Society, vol. 32, pp. 1-7. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-32-19
Vorzhakova Y. P., Khlebynska O. I. (2021) Sutnist tsyfrovoi transformatsii z riznykh pozytsii pidpryiemtsiv ta naukovtsiv [The essence of digital transformation from different positions of entrepreneurs and scientists]. Ekonomika ta derzhava, vol. 9, pp. 107–111. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2021.9.107
Bortnik A. M. (2021) Tsyfrova transformatsiia biznes-modeli pidpryiemstva [Digital transformation of the business model of the enterprise]. Stratehiia ekonomichnoho rozvytku Ukrainy. vol. 47, pp. 16–31. DOI: https://doi.org/10.33111/sedu.2020.47.016.031
Kudriavtsev V. M. (2022). Vzaiemozviazok protsesu tsyfrovizatsii ta kontseptsii staloho rozvytku [Interrelation between the process of digitalization and the concept of steel development]. Ekonomika transp. kompleksu, vol. 40, pp. 74‒87. DOI: https://doi.org/10.30977/ЕТК.2225-2304.2022.40.74
Krasnostanova N., Yakymenko T. (2023). Vplyv tsyfrovizatsii na stalyi rozvytok orhanizatsii [The influence of digitalization on the sustainable development of the organization] Economy and Society, vol. 48, pp. 1-8. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-48-57
Ahrokholdynh «MKHP» [Agroholding «MHP»]. Available at: https://mhp.com.ua/uk/glorytoUkraine
AT «Kyivkhlib» [JSC «Kyivhlib»]. Available at: https://kyivkhlib.ua
«Fozzi Hrup» [Fozzie Group]. Available at: https://www.fozzy.ua/ua/
«Epitsentr K» [Epicenter K]. Available at: https://epicentrk.ua
IBM. Supply chain intelligence suite. Food trust. Available at: https://www.ibm.com/products/supply-chain-intelligence-suite/food-trust
Walmart. Available at: https://www.walmart.com
Nestle. Available at: https://www.nestle.com
Unilever. Available at: https://www.unilever.com
Danone. Available at: https://www.danone.com
Tysonfoods. Available at: https://www.tysonfoods.com