ОСОБЛИВОСТІ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ВАРТОСТІ ХАРЧУВАННЯ ЗА СОЦІАЛЬНИМИ ГРУПАМИ НАСЕЛЕННЯ В НИНІШНІХ УМОВАХ

Ключові слова: витрати населення, соціальні групи, домогосподарства, вартість харчування, продовольча безпека, індикатори продовольчої безпеки

Анотація

Продовольча безпека держави є одним із важливих аспектів її розвитку, що забезпечує економічну та національну безпеку. Наразі розроблено систему індикаторів, які слугують основними показниками, які засвідчують рівень продовольчої безпеки кожної окремої держави. Отже, стаття присвячена аналізу особливостей одного з важливих індикаторів продовольчої безпеки країни – диференціації вартості харчування за соціальними групами населення. Стаття заснована на аналізі статистичних даних та теоретичних досліджень, які дали можливість всебічно розкрити тему дослідження. Спершу проаналізовано теоретичні основи індикатора 5 продовольчої безпеки та його методологію розрахунку. Встановлено значення цього показника та те, які суспільні явища та процеси він може продемонструвати. Шляхом аналізу статистичних даних визначено динаміку співвідношення між рівнем витрат різних і протилежних за рівнем доходів соціальних груп, рівень витрат на продукти харчування для різних соціальних груп за рівнем доходів. Проведено розрахунок показника диференціації вартості харчування за соціальними групами населення України за період 2017-2021 рр. На основі опитувань встановлено можливий сучасний стан показника (станом на 2022-2024 р.) за відсутності достовірних статистичних даних за період воєнного часу. Згідно з проведеним дослідженням визначено негативний стан сучасної продовольчої безпеки України.

Посилання

Ерфан В.Й., Газуда С.М. Основні індикатори рівня продовольчої безпеки регіону. 2012URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/3343/1/ОСНОВНІ%20ІНДИКАТОРИ%20РІВНЯ%20ПРОДОВОЛЬЧОЇ%20БЕЗПЕКИ%20РЕГІОНУ.pdf

Мостова А.Д. Сучасний стан продовольчої безпеки України та методичні підходи до його оцінки. Причорноморські економічні студії. 2019. Випуск № 43. С. 59–68

Кваша С.М., Павленко О.М., Вакуленко В.Л. Food security areas. Економіка розвитку систем. 2023. Випуск № 2(5).

Алішов Г.Н. Продовольча безпека України та чинники, що формують її рівень. Економіка і суспільство. 2017. Випуск №13. С. 164-168

Кваша С.М., Вакуленко В.Л. Теоретичні основи продовольчої безпеки в умовах сьогодення. Вісник Херсонського національного технічного університету. 2023. Випуск № 4 (87). С. 419–428.

Іванова Н.Є., Балуєва О.В. Система індикаторів продовольчої безпеки України: огляд та аналіз. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2013. Випуск № 10.

Вакуленко В.Л. Особливості впливу державної політики на розвиток аграрного сектору економіки. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2018. Випуск №21 (1). С. 35–37.

Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки України. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/99719937

Витрати і ресурси домогосподарств України (за даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств). URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/gdvdg/Arh_vrdu_u.htm

З початку війни у 4 з 10 українців зменшились доходи – опитування. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/12/701065/

Erfan V. Y. & Hazuda S. M. (2012) Osnovni indykatory rivnia prodovolchoi bezpeky rehionu [Key indicators of food security in the region]. Available at: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/3343/1/OSNOVNI%20INDYKATORY%20RIVNIa%20PRODOVOLChOI%20BEZPEKY%20REHIONU.pdf

Mostova A. D. (2019) Suchasnyi stan prodovolchoi bezpeky Ukrainy ta metodychni pidkhody do yoho otsinky [Current state of food security in Ukraine and methodological approaches to its assessment]. Prychornomorski ekonomichni studii - Black Sea Economic Studies, no. 43. pp. 59–68

Kvasha S. M., Pavlenko O. M., Vakulenko V. L. (2023) Food security areas. Ekomoka rozvitku system - Economics of system development, no. 2(5).

Alishov H. N. (2017) Prodovolcha bezpeka Ukrainy ta chynnyky, shcho formuiut yii riven. [Food security in Ukraine and factors shaping its level]. Ekonomika i suspilstvo - Economy and society, no. 13, pp. 164–168.

Kvasha S. M., Vakulenko V. L. (2023) Teoretichni osnovi prodovolchoi bezpeki v umovah syogodennya [Theoretical foundations of food security in today's conditions]. Visnik Khersonskogo natsionalnogo tehnichnogo universitetu - Bulletin of Kherson National Technical University, no 4 (87). pp. 419–428.

Ivanova N. Ye. & Baluieva O. V. (2013) Systema indykatoriv prodovolchoi bezpeky Ukrainy: ohliad ta analiz. [System of food security indicators in Ukraine: overview and analysis]. Derzhavne upravlinnia: udoskonalennia ta rozvytok - Public administration: improvement and development, no. 10.

Vakulenko V. L. (2018) Osoblyvosti vplivu derzhavnoi politiki na rozvitok agrarnogo sektoru ekonomiki [Peculiarities of state policy influence on the development of the agricultural sector of the economy]. Naukoviy visnik Uzghorodskogo natsionalnogo universitetu. Seriya: Mizghnarodni ekonomichni vidnosini ta svitove gospodarstvo - Scientific Bulletin of Uzhhorod National University. Series: International economic relations and world economy, no. 21 (1) pp. 35–37.

Uriadovyi portal (2007) Metodyka vyznachennia osnovnykh indykatoriv prodovolchoi bezpeky Ukrainy. [Methodology for determining the main indicators of food security in Ukraine]. Available at: https://www.kmu.gov.ua/npas/99719937

Ukrstat (2021) Vytraty i resursy domohospodarstv Ukrainy (za danymy vybirkovoho obstezhennia umov zhyttia domohospodarstv) [Expenditures and resources of Ukrainian households (according to a sample survey of household living conditions)]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/gdvdg/Arh_vrdu_u.htm

Ekonomichna pravda (2023) Z pochatku viiny u 4 z 10 ukraintsiv zmenshylys dokhody – opytuvannia. [Since the beginning of the war, 4 out of 10 Ukrainians have seen their incomes decrease - survey]. Available at: https://www.epravda.com.ua/news/2023/06/12/701065/

Переглядів статті: 13
Завантажень PDF: 11
Опубліковано
2024-03-29
Як цитувати
Кваша, С., Павленко, О., Вакуленко, В., & Мороз, М. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ВАРТОСТІ ХАРЧУВАННЯ ЗА СОЦІАЛЬНИМИ ГРУПАМИ НАСЕЛЕННЯ В НИНІШНІХ УМОВАХ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (19), 62-68. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2024.19.7