ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ ПРАКТИК ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ У СУЧАСНОМУ ТУРИСТИЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

  • К.С. Нікітенко Херсонський державний аграрно-економічний університет (м. Херсон / м. Кропивницький) https://orcid.org/0000-0001-8423-5605
Ключові слова: управлінські практики, конкурентоспроможність, готельно-ресторанні підприємства, туристичне середовище, зміни вимог туристів, сучасні технології, персонал, інновації, соціальні медіа, інтернет-маркетинг

Анотація

Дана наукова стаття розглядає важливу тему вдосконалення управлінських практик з метою підвищення конкурентоспроможності готельно-ресторанних підприємств у сучасному туристичному середовищі. Стаття вивчає динаміку змін у вимогах та очікуваннях туристів, що вимагають адаптації готельно-ресторанних послуг до нових реалій. Автор аналізує роль сучасних технологій у підвищенні ефективності управлінських процесів та забезпеченні якісного обслуговування гостей. Стаття також пропонує стратегії найму, навчання та мотивації персоналу для досягнення високих стандартів обслуговування та створення комфортного робочого середовища. Крім того, робота розглядає інноваційні підходи до просування готельно-ресторанних послуг, включаючи використання соціальних медіа та інтернет-маркетингу. Дана стаття має на меті сприяти розвитку готельно-ресторанної галузі, надаючи практичні рекомендації для подолання викликів, що постають перед цією галуззю в сучасному туристичному ринку.

Посилання

Almeida S., Campos A.C. New avenues for business competitiveness: the case of a community of practice in the hotel sector. International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research. 2022. Vol. 16. No 1. Рp. 20–34. DOI: https://doi.org/10.1108/IJCTHR-12-2020-0285

Вецепура Н., Земліна Ю. Управління конкурентними перевагами підприємств індустрії гостинності та туризму в сучасних умовах. Економіка та суспільство. 2021. № 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-62

Маслиган О.О., Молнар-Бабіля Д.І., Кузнєцова О.В., Шафранова К.В. Сутнісне розуміння кластерів готельно-ресторанного і туристичного бізнесу та специфіка регулювання їх розвитку. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 2. С. 17–22. URL: http://www.investplan.com.ua/pdf/2_2022/5.pdf

Бащак М.М. Вплив геополітичної нестабільності на розвиток туризму. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 5. С. 5–12. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-5-1

Масленніков Є.І. Траєкторія формування конкурентоспроможності та структурних перетворень у готельно-ресторанному сегменті національної економіки. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2021. № 1. С. 48–56. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-1-6

Козловський Є.В., Кузьмич О.Ю., Шковира А.О., Фещук Д.С. Тенденції розвитку індустрії туризму в умовах цифрової економіки. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 22/2021. С. 68–72. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2021.22.68

Фонарьова Т., Бушуєв К. Підвищення конкурентоспроможності українських підприємств індустрії гостинності. Економіка та суспільство. 2021. № 25. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-25-68

Averchev O., Trukhachova K., Zhosan H. (2021) Development of a System of Effective Use of Enterprise Resources by Balancing the Effectiveness of Economic Activity in Terms of Resource Features. 11th International Conference on Advanced Computer Information Technologies, ACIT 2021 – Proceedings, 15-17 September, 2021. Pp. 372–375. URL: https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/9548339

Нікітенко К. Вплив глобалізації на міжнародну конкурентоспроможність туристичних підприємств. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. № 16, с. 140–146. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.16.19

Almeida S., Campos A. C. (2022) New avenues for business competitiveness: the case of a community of practice in the hotel sector. International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, vol. 16, no 1, pp. 20–34. DOI: https://doi.org/10.1108/IJCTHR-12-2020-0285

Vetsepura N., Zemlina Yu. (2021) Upravlinnia konkurentnymy perevahamy pidpryiemstv industrii hostynnosti ta turyzmu v suchasnykh umovakh. Ekonomika ta suspilstv, no. 33. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-33-62

Maslyhan O. O., Molnar-Babilia D. I., Kuznietsova O. V., Shafranova K. V. (2022) Sutnisne rozuminnia klasteriv hotelno-restorannoho i turystychnoho biznesu ta spetsyfika rehuliuvannia yikh rozvytku. Investytsii: praktyka ta dosvid, no. 2, pp. 17–22. Available at: http://www.investplan.com.ua/pdf/2_2022/5.pdf

Bashchak M. M. (2022) Vplyv heopolitychnoi nestabilnosti na rozvytok turyzmu. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi, no. 5, pp. 5–12. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-5-1

Maslennikov Ye. I. (2021) Traiektoriia formuvannia konkurentospromozhnosti ta strukturnykh peretvoren u hotelno-restorannomu sehmenti natsionalnoi ekonomiky. Industriia turyzmu i hostynnosti v Tsentralnii ta Skhidnii Yevropi, no 1, pp. 48–56. DOI: https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-1-6

Kozlovskyi Ye. V., Kuzmych O. Yu., Shkovyra A. O., Feshchuk D. S. (2021) Tendentsii rozvytku industrii turyzmu v umovakh tsyfrovoi ekonomiky. Investytsii: praktyka ta dosvid, no 22/2021, pp. 68–72. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6814.2021.22.68

Fonarova T., Bushuiev K. (2021) Pidvyshchennia konkurentospromozhnosti ukrainskykh pidpryiemstv industrii hostynnosti. Ekonomika ta suspilstvo, no 25. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-25-68

Averchev O., Trukhachova K., Zhosan H. (2021) Development of a System of Effective Use of Enterprise Resources by Balancing the Effectiveness of Economic Activity in Terms of Resource Features. 11th International Conference on Advanced Computer Information Technologies, ACIT 2021 – Proceedings, (15-17 September, 2021). Pp. 372–375. Available at: https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/9548339

Nikitenko K. (2023) Vplyv hlobalizatsii na mizhnarodnu konkurentospromozhnist turystychnykh pidpryiemstv. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika, no. 16, pp. 140–146. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.16.19

Переглядів статті: 91
Завантажень PDF: 73
Опубліковано
2023-10-13
Як цитувати
Нікітенко, К. (2023). ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ ПРАКТИК ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ ПІДПРИЄМСТВ У СУЧАСНОМУ ТУРИСТИЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (17), 140-146. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.19
Розділ
РОЗВИТОК ПРОДУКТИВНИХ СИЛ І РЕГІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА