РОЛЬ АЗЕРБАЙДЖАНУ В ГЛОБАЛЬНІЙ СВІТОВІЙ ЛОГІСТИЧНІЙ СФЕРІ

Ключові слова: логістика, логістична інфраструктура, розвиток, глобалізація, економіка

Анотація

Метою цієї статті є дослідження та аналіз фактичної та стратегічної ролі Азербайджану у сфері глобальної логістики та того,як Азербайджан робить стратегічний внесок у світову логістичну галузь. Ця стаття досліджує шляхи, якими повинен діяти Азербайджан з точки зору його стратегічної ролі у світовій логістичній сфері,і намагається розкрити роль країни в умовах,які існують у світовій логістичній мережі. Логістика відіграє важливу роль у розвитку всього сектора будь-якої країни.Коли ми оцінюємо роль Азербайджану в сфері глобальної логістики, одним з головних нюансів є визначення слабких і сильних сторін країни в розділі логістики. Для покращення логістичного потенціалу державні програми у цій сфері мають реалізовуватися постійно. Загальнотеоретичний підхід до вивчення сучасних логістичних відносин дозволяє сформувати уявлення про основні події та процеси, що відбуваються в цій сфері.У будь-якому регіоні вдосконалення логістичної інфраструктури створює широкі можливості для розвитку транзитного потенціалу та,ставши значною рушійною силою економічного зростання,логістики та торгівлі дозволяє збільшити спроможність прямих іноземних інвестицій у основні галузі у світі,що швидко глобалізується. Азербайджан відіграє роль мосту між Європою та Азією.Щоб перетворитися на важливий хаб, щоб стати кращим у цьому секторі,Азербайджан повинен суттєво покращити логістичну та торговельну інфраструктуру на довгостроковий період. Використовуючи стратегічне географічне положення Азербайджану, слід продовжувати діяльність із залучення транзитних вантажів у транспортні коридори через територію Азербайджану, створення торгово-логістичних хабів у регіонах країни як виробничих та інвестиційних центрів, щоб країна значний логістичний і глобальний центр транзитної торгівлі. Водночас, оцінюючи можливості для нових бізнес-ідей, можливості працевлаштування та створення доданої вартості, важливо працювати над сприянням інвестиційній привабливості Азербайджану. Для забезпечення конкурентоспроможності Азербайджану в торговельних коридорах Схід-Захід і Північ-Південь необхідно скоротити витрати часу і витрат на імпортно-експортні розробки і транспортування транзитних вантажів.

Посилання

Cataloging-In-Publication Data Asian Development Bank. Azerbaijan: trade facilitation and logistics development strategy report. (2009) Mandaluyong City, Philippines: Asian Development Bank.

Azərbaycanın regional liderliyi: geosiyasi, nəqliyyat və logistika aspektləri. (Avqust 26, 2018) No. 189, p. 14. (in Azerbaijani)

Strategic Roadmap for Logistics and Trade Development in the Republic of Azerbaijan. (2016) Baku.

İşğaldan azad edilmiş ərazilərin dirçəldilməsinin iqtisadi aspektləri. Available at: http://unec.edu.az/application/uploads/2015/02/UE-2020.pdf (in Azerbaijani)

Mükəmməl nəqliyyat infrastrukturu ilə Azərbaycan qlobal aktyordur. Available at: https://respublika.news.az (in Azerbaijani)

Center for analysis of economic reforms and communication of the Republic of Azerbaijan. http://ereforms.org/columns/international_north_south_transportation_corridor_azerbaijan_calling_foreign_partnerships-25

Azərbaycanın Xarici Ticarəti. (2020) Bakı: DSK, 218p

Müzəffərli N., İsmayılov E. (2010) Azərbaycanın post-konflikt ərazilərinin bərpası: konseptual əsaslar. Bakı, Qafqaz nəşriyyat evi, 270 p.

Yeni çağırışlar kontekstində Azərbaycanın iqtisadi siyasəti "H.Əliyev və Azərbaycanın milli iqtisadi inkişaf modeli" mövzusunda elmi konfrans, (2020) AMİU, Bakı: Azerbaijan

Ziyadov T. (2012) Azerbaijan as a Regional Hub in Central Eurasia. Baku: ADA, 245 p.

Global and Emerging Logistics Hubs Report 2015. Available at: https://www.cbre.com

Переглядів статті: 49
Завантажень PDF: 38
Опубліковано
2023-10-13
Як цитувати
Новрузов, Н. (2023). РОЛЬ АЗЕРБАЙДЖАНУ В ГЛОБАЛЬНІЙ СВІТОВІЙ ЛОГІСТИЧНІЙ СФЕРІ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (17), 26-31. https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.3
Розділ
СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО І МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ