Метод «SMED», як один з елементів ощадливого виробництва
Анотація
У статті викладено загальну характеристику поняття «SMED», головним завданням цього методу є стандартизація будь-якого процесу на виробництві чи поза ним. Для розробки SMED використовуються як інструкції та технічна документація від виробника технологічного обладнання, так і передові розробки в технічній галузу та наявний практичний досвід на підприємстві. Виділено та проаналізовано алгоритм розробки та реалізації методології SMED: 1) Підбір членів крос-функціональної групи та формулювання завдань; 2) Перевірка наявного стану процесу налаштування чи переналаштування обладнання; 3) Аналіз отриманих результатів та ідентифікація процесів на «зовнішні» і «внутрішні»; 4) Розробка нової схеми роботи з обладнанням; 5) Перевірка ефективності розробленого алгоритму дій; 6) Впровадження в роботу дільниці нового механізму роботи. Окрім цього розглянуто один з підходів аналізу якості проведення виробничих процесів згідно SMED діаграму спагеті («Spaghetti Diagram»), яка дозволяє зрозуміти проходження виробничого процесу у фізичному просторі та зафіксувати рух працівників при виконанні необхідних маніпуляцій. Впровадження методу «SMED» забезпечить зменшення часу на виконання виробничих процесів та, відповідно, їх стандартизацію, що, в кінцевому результаті, зумовлює випуск продукції однієї якості. Впровадження цієї системи зменшить зайві втрати підприємства на додатковій обробці готового продукту, збільшить час ефективної роботи працівників на робочому місці та сформує потік цінності, що забезпечить підвищення конкурентоспроможності підприємства загалом.
Посилання
Казьмина И. В. Анализ особенностей внедрения бережливого производства на отчественных предприятиях. Синергия. 2016. № 2. С. 42-48.
Клочков Ю. П. Организационные механизмы внедрения бережливого производства на промышленном предприятии. Теория и практика общественного развития. 2012. № 5. С. 268–272.
Корзин А. И. Анализ затрат качества. Київ: Свет, 2016. 120 с.
Лайкер Дж. 14 принципов менеджмента ведущей компании мира. Москва : Свет, 2016. 402 с.
Левинсон У. Бережливое производство: синергетический подход к сокращению потерь / пер. с англ. под ред. В. В. Брагина. Москва : РИА «Стандарт и качество», 2007. 272 с.
Саматова Т. Б. Бережливое производство: анализ возможности снижения потерь. Новая наука: от идеи к результату. 2016. № 6-1 (90). С. 236–240.
Кане М. М., Иванов Б. В., Корешков В. Н., Схиртладзе А. Г Системы, методы и инструменты менеджмента качества. Санкт-Петербург : Питер, 2009. 560 с.
Хоббс Д. П. Внедрение бережливого производства: практическое руководство по оптимизации бизнеса. Минск : Гревцов Паблишер, 2007. 352 с.
Чернова В. А., Агеев И. Т. Концепция бережливого производства: неуклонное сокращение потерь. Молодой ученый. 2016. № 26. С. 407–410.
Martins M., Godina R., Pimentel C., Silva F.J.G., Matias João C.O. A Practical Study of the Application of SMED to Electron-beam Machining. Procedia Manufacturing. 2018. Vol. 17. P. 647–654.
Achanga P. Critical success factors for lean implementation within SMEs. Journal of Manufacturing Technology Management. 2006. Vol. 27. №. 1. P. 27–42.
Dias P., Silva F. J. G., Campilho R. D. S. G., Ferreira L. P., Santos T. Analysis and Improvement of an Assembly Line in the Automotive Industry. Procedia Manufacturing. 2019. Vol. 38. P. 1444–1452.
Sousaa E., Silvaa F. J. G., Ferreiraa L. P., Pereiraa M. T., Gouveiaa R., Silva R. P. Applying SMED methodology in cork stoppers production. Procedia Manufacturing. 2018. Vol. 17. P. 611–622.
Bhasin S. Lean and Performance Measurement. Journal of Manufacturing Technology Management. 2008. Vol. 19 (5). P. 670–684.
Moreira A.,. Silvaa F. J. G, Correiaa A. I., Pereiraa T., Ferreiraa L. P., de Almeidab F. Cost reduction and quality improvements in the printing industry. Procedia Manufacturing. 2018. Vol. 17. P. 623–630.
Dora M., Gellynck X. Lean Six Sigma Implementation in a Food Processing SME: A Case Study. Quality and Reliability Engineering International. 2015. Vol. 31 (7). P. 1151–1159.
Dora M., Kumar M., Gellynck X. Determinants and barriers to lean implementation in food-processing SMEs – a multiple case analysis. Production Planning & Control. 2015. Vol. 27(1). P. 1–23.
Hedman R., Subramaniyan M., Almstrom P. Analysis of Critical Factors for Automatic Measurement of OEE. Procedia CIRP. 2016. Vol. 57. P. 128–133.
Neves P., Silva F. J. G., Ferreira L. P., Pereira T., Gouveia A., Pimentel C. Implementing Lean Tools in the Manufacturing Process of Trimmings Products. Procedia Manufacturing. 2018. Vol. 17. P. 696–704.
Kumar M., Antony J. Comparing the Quality Management Practices in UK SMEs. Industrial Management & Data Systems. 2008. Vol. 108 (9). P. 1153–1166.
Antoniolli I., Guariente P., Pereira T., Pinto Ferreira L., Silva F. J. G. Standardization and optimization of an automotive components production line. Procedia Manufacturing. 2017. Vol. 13. P. 1120–1127.
Swenseth S. R., M. R. Godfrey. Incorporating transportation costs into inventory replenishment decisions. International Journal of Production Economics. 2002. Vol. 77. № 2. P. 113–130.
Zainetdinov R. I., Plokhih I. V. Updated assessment and prediction of function of readiness of the train «Sapsan» on the basis of imitating modeling of process of operation. Transport: science, technique, management. 2012. Vol. 12. P. 11–19.
Kaz'mina I. V. (2016) Analiz osobennostej vnedrenija berezhlivogo proizvodstva na otchestvennyh predprijatijah [An analysis of the features of the introduction of lean production at domestic enterprises]. Sinergija, № 2, pp. 42–48.
Klochkov Ju. P. (2012) Organizacionnye mehanizmy vnedrenija berezhlivogo proizvodstva na promyshlennom predprijatii [Organizational mechanisms of implementation of lean production at a industrial enterprise]. Teorija i praktika obshhestvennogo razvitija, № 5, pp. 268–272.
Korzin A. I. (2016) Analiz zatrat kachestva [Analysis of quality costs]. Moscow : Svet.
Lajker Dzh. (2016) 14 principov menedzhmenta vedushhej kompanii mira [14 principles of management of the world's leading company]. Moscow : Svet.
Levinson U. (2007) Berezhlivoe proizvodstvo: sinergeticheskij podhod k sokrashheniju poter' [Lean production: a synergetic approach to reducing losses]. Moscow : RIA «Standart i kachestvo.
Samatova T. B. (2016) Berezhlivoe proizvodstvo: analiz vozmozhnosti snizhenija poter' [Lean production: an analysis of the possibility of reducing losses]. Novaja nauka: ot idei k rezul'tatu, № 6–1 (90), pp. 236–240.
Kane M. M., Ivanov B. V., Koreshkov V. N., Shirtladze A. G (2009) Sistemy, metody i instrumenty menedzhmenta kachestva [Systems, methods and tools of quality management]. Санкт-Петербург : Piter.
Hobbs D. P. (2007) Vnedrenie berezhlivogo proizvodstva: prakticheskoe rukovodstvo po optimizacii biznesa [Implementation of lean production: a practical guide to business optimization]. Minsk : Grevcov Pablisher.
Chernova V. A., Ageev I. T. (2016) Koncepcija berezhlivogo proizvodstva: neuklonnoe sokrashhenie poter' [The concept of lean production: steady reduction of losses]. Molodoj uchenyj, № 26, pp. 407–410.
Martins M., Godina R., Pimentel C., Silva F.J.G., Matias João C.O. (2018) A Practical Study of the Application of SMED to Electron-beam Machining. Procedia Manufacturing, vol. 17, pp. 647–654.
Achanga P. (2006) Critical success factors for lean implementation within SMEs. Journal of Manufacturing Technology Management, vol. 27, № 1, pp. 27–42.
Dias P., Silva F. J. G., Campilho R. D. S. G., Ferreira L. P., Santos T. (2019) Analysis and Improvement of an Assembly Line in the Automotive Industry. Procedia Manufacturing, vol. 38, pp. 1444–1452.
Sousaa E., Silvaa F. J. G., Ferreiraa L. P., Pereiraa M. T., Gouveiaa R., Silva R. P. (2018) Applying SMED methodology in cork stoppers production. Procedia Manufacturing, vol. 17, pp. 611–622.
Bhasin S. (2008) Lean and Performance Measurement. Journal of Manufacturing Technology Management, vol. 19 (5), pp. 670–684.
Moreira A., Silvaa F. J. G, Correiaa A. I., Pereiraa T., Ferreiraa L. P., de Almeidab F. (2018) Cost reduction and quality improvements in the printing industry. Procedia Manufacturing, vol. 17, pp. 623–630.
Dora M., Gellynck X. (2015) Lean Six Sigma Implementation in a Food Processing SME: A Case Study. Quality and Reliability Engineering International. vol. 31 (7), pp. 1151–1159.
Dora M., Kumar M., Gellynck X. (2015) Determinants and barriers to lean implementation in food-processing SMEs – a multiple case analysis. Production Planning & Control, vol. 27(1), pp. 1–23.
Hedman R., Subramaniyan M., Almstrom P. (2016) Analysis of Critical Factors for Automatic Measurement of OEE. Procedia CIRP, vol. 57, pp. 128–133.
Neves P., Silva F. J. G., Ferreira L. P., Pereira T., Gouveia A., Pimentel C. (2018) Implementing Lean Tools in the Manufacturing Process of Trimmings Products. Procedia Manufacturing, vol. 17, pp. 696–704.
Kumar M., Antony J. (2008) Comparing the Quality Management Practices in UK SMEs. Industrial Management & Data Systems, vol. 108 (9), pp. 1153–1166.
Antoniolli I., Guariente P., Pereira T., Pinto Ferreira L., Silva F. J. G. (2017) Standardization and optimization of an automotive components production line. Procedia Manufacturing, vol. 13, pp. 1120–1127.
Swenseth S. R., M. R. Godfrey. (2002) Incorporating transportation costs into inventory replenishment decisions. International Journal of Production Economics, vol. 77, no. 2, pp. 113–130.
Zainetdinov R. I., Plokhih I. V. (2012) Updated assessment and prediction of function of readiness of the train «Sapsan» on the basis of imitating modeling of process of operation. Transport: science, technique, management. vol. 12, pp. 11–19.