ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ЯК СУЧАСНИЙ СПОСІБ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЇ

  • О.О. Гарматюк Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
  • О.В. Бакалюк Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
  • І.М. Захарків Відокремлений структурний підрозділ «Тернопільський фаховий коледж Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя»
Ключові слова: бізнес, інтернаціоналізація, ринок, експорт, імпорт, маркетинг

Анотація

У статті розглянуто інтернаціоналізацію як пошук міжнародних співробітництв, тісний взаємозв’язок між державами та регіонами, які на цьому етапі набувають великого поширення, що є характерним для економічного розвитку сьогодні. Для України цей процес сприяє відновленню економіки, що має вагомі позитивні результати, тому саме в сучасних умовах вона набирає великих масштабів у світовому економічному просторі і є досить актуальною на світовому ринку, визначає певний хід у розвитку нашої економіки. Інтернаціоналізація охоплює всі сфери життя, що дає позитивний поштовх для підприємницької діяльності. Дослідження та виокремлення головних підходів, мотивів, причин цього економічного процесу дають можливість стверджувати, що фактично будь-який вид діяльності компанії на зовнішніх ринках можна розглядати як сигнал її інтернаціоналізації. Крім того, інтернаціоналізація може бути частиною стратегії розвитку компанії, пов’язаної з її експансією за кордон. Коли справа доходить до інтернаціоналізації, ми повинні мати на увазі, що цей процес може набувати різних форм. Те, який з них буде вибраний, залежить не тільки від наших особистих уподобань, але й від того, яке рішення буде найбільш вигідним для нашої компанії. На основі зазначеного наведено та охарактеризовано міжнародний маркетинг, його специфіку, основні цілі та безпосередній вплив на процес діяльності підприємств. Практична цінність процесів інтернаціоналізації економіки полягає у її міжнародній конкурентоспроможності. З точки зору інтернаціоналізації економіки важливим елементом розроблення політики, що проводиться, є створення сприятливих умов для потенційних інвесторів. Ці заходи є важливим проявом ефективної політики національної та регіональної влади щодо стимулювання процесів інтернаціоналізації економіки. При цьому чим міцніше та ефективніше економіка, тим більше внутрішніх структур буде залучено до міжнародного співробітництва. Йдеться про широкий спектр фінансових інструментів для підтримки внутрішнього експорту. Важливим елементом, який опосередковано визначає процеси інтернаціоналізації економіки, є її інноваційність, що значною мірою визначає її міжнародну конкурентоспроможність.

Посилання

Novytskyi V.Ie. (2008) Instytutsiini osnovy innovatsiinoho rozvytku ekonomiky [Institutional foundations of innovative economic development]. K.: KNT, p. 360. (in Ukrainian)

Ilchuk P.H. (2014) Perevahy internatsionalizatsii pidpryiemstv [Advantages of internationalization of enterprises]. Innovative economy, no. 4, p. 158.

Ilchuk P.H. (2014) Kharakterystyka resursnykh teorii internatsionalizatsii ta yikhnie vykorystannia pid chas formuvannia konkurentnykh perevah pidpryiemstva na zakordonnykh rynkakh [Characteristics of resource theories of internationalization and their use in the formation of competitive advantages of the enterprise in foreign markets]. Modeling regional economy (Electronic resource), no 1, pp. 82–98. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Modre_2014_1_11 (accessed 25 January 2022).

Kreidych I.M. (2008) Investytsiina polityka yak osnova modeli ekonomichnoho zrostannia [Investment policy as the basis of the model of economic growth] (Monograph). K.: MON Ukrainy, NTUU “KPI”, p. 380.

Rokocha V.V. (2003) Mizhnarodna ekonomika [International Economics]. K.: Takson, p. 570. (in Ukrainian)

Переглядів статті: 101
Завантажень PDF: 75
Опубліковано
2022-01-28
Як цитувати
Гарматюк, О., Бакалюк, О., & Захарків, І. (2022). ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ЯК СУЧАСНИЙ СПОСІБ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЇ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (11), 12-15. https://doi.org/10.32851/2708-0366/2022.11.2
Розділ
СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО І МІЖНАРОДНІ ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ