ОРГАНІЗАЦІЯ РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ

Ключові слова: ресторанне господарство, COVID-19, пандемія, сфера обслуговування, громадське харчування

Анотація

Проаналізовано проблеми і завдання, з якими зіштовхнулися ресторанний бізнес та сфера обслуговування на підприємствах громадського харчування в період локдауну, викликаного пандемією COVID-2019. Зазначено, що створена ситуація завдала величезних збитків закладам ресторанного господарства та іншим сферам економіки. Установлено основні проблеми, серед яких – заборона на обслуговування відвідувачів через зали, відсутність сучасних технологій, неможливість виплачувати заробітну плату працівникам. Здійснено аналіз законодавчої бази щодо підтримки підприємницького сектору в умовах пандемії. Розглянуто та проаналізовано низку методичних рекомендацій та санітарних правил для роботи ресторанного бізнесу.

Посилання

Балацька Н.Ю. Ресторанний бізнес в умовах пандемії коронавірусу: проблеми та напрями трансформації моделей розвитку. Економіка та управління підприємствами. 2020. Вип. 42. С. 117–122. URL: http://www.market-infr.od.ua/journals/2020/42_2020_ukr/22.pdf (дата звернення: 25.11.2021).

Динаміка розвитку індустрії гостинності в Україні на прикладі готельно-ресторанної галузі / О.М. Романуха, Ю.А. Халілова-Чуваєва, К.С. Хаврова, О.С. Коваленко. Економiка та держава. 2021. № 2. С. 43–46. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/2_2021/9.pdf (дата звернення: 01.12.2021).

Коломыцева С. Бунт рестораторов: как бизнес пытается сменить «запрете» на «рекомендации». URL: https://biz.liga.net/keysy/prodovolstvie/opinion/bunt-restoratorov-kak-biznes-pytaetsya-smenit-zaprety-narekomendatsii (дата звернення: 25.11.2021).

Бовш Л.А., Гопкало Л.М., Тесля Ю.А. Геокарта клієнтського середовища в умовах ескалації пандемії. Ресторанно-готельний консалтинг. Інновації. 2020 Вип. 3 № 2. С. 33–35. URL: https://doi.org/10.31866/2616-7468.3.2.2020.219691 (дата звернення: 25.11.2021).

2021 карантин економіки / А. Возович та ін. Київ : Adastra, 2021. 34 с. URL: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf.

Незвещук-Когут Т., Язіна В. Готельно-ресторанне господарство як основна складова частина сфери туризму та її вплив на соціально-економічний розвиток України. Таврійський науковий вісник. Серія «Економіка». 2020. № 4. С. 51–57. URL: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2020.4.6.

Шаповал В.М., Бондаренко Л.А., Бєлобородова М.В. Шляхи подолання кризи в туристичному секторі в умовах карантинних обмежень. Таврійський науковий вісник. Серія «Економіка». 2021. Вип. 8. С. 15–21. URL: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2021.8.2.

Коронавирус: как украинские рестораторы ведут бизнес в условиях пандемии. URL: https://www.restorator.ua/post/coronavirus-how-ukrainian-restaurateurs-do-business-in-a-pandemic (дата звернення: 07.04.2020).

Деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину : Постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 611. URL: https://ips.ligazakon.net/document/KP200611?an=1 (дата звернення: 01.12.2021).

Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки бізнесу у зв'язку із посиленням карантинних заходів : Пояснювальна записка до проєкту закону України від 09.12.2020 № 4423-1. URL: https://ips.ligazakon.net/document/GI03867A?an=3 (дата звернення: 01.12.2021).

Бізнес під час пандемії: з чого почати та як вижити. URL: https://https://suspilne.media/139155-biznes-pid-cas-pandemii-z-cogo-pocati-ta-ak-viziti/ (дата звернення: 01.12.2021).

МОЗ опублікувало нові правила роботи закладів громадського харчування, які відсьогодні вступили в силу в Україні в рамках послаблення карантину. URL: http://polvet.gov.ua/uk/news/moz-opublikuvalo-novi-pravyla-roboty-zakladiv-gromadskogo-harchuvannya-yaki-vidsogodni-vstupyly-v-sylu-v-ukrayini-v-ramkah-poslablennya-karantynu/.

Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2 (оновлено) : Проєкт закону. URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70533 (дата звернення: 24.11.2021).

Карантинні 8 тисяч для підприємців з «червоних зон»: Зеленський підписав закон. URL: https://suspilne.media/117964-karantinni-8-tisac-dla-pidpriemciv-z-cervonih-zon-rada-shvalila-zakonoproekt/ (дата звернення: 24.11.2021).

Протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) : Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 06.10.2021 № 13. URL: https://buh.ligazakon.net/news/206930_zatverdili-nov-vimogi-do-restoranv--kafe-pd-chas-karantinu (дата звернення 01.12.2021).

«Карантинні» 8 тисяч отримали всі підприємці, які подали заявки через «Дію». URL: https://suspilne.media/186514-tisaca-griven-za-vakcinaciu-vze-pat-bankiv-pogodilisa-viplacuvati-kosti/.

Balatska N.U. (2020) Restorannyy biznes v umovakh pandemiyi koronavirusu: problemy ta napryamy transformatsiyi modeley rozvytku [Restaurant business in the context of the coronavirus pandemic: problems and directions of transformation of development models]. Ekonomika ta upravlinnya pidpryyemstvamy, vol. 42, pp. 117–122. Available at: http://www.market-infr.od.ua/journals/2020/42_2020_ukr/22.pdf (accessed 24 November 2021).

Romanukha O.M., Khalilova-Chuvaeva Yu.A., Khavrova K.S, Kovalenko O.S. (2021) Dynamika rozvytku industriyi hostynnosti v Ukrayini na prykladi hotel'no-restorannoyi haluzi [Dynamics of development of the hospitality industry in Ukraine on the example of the hotel and restaurant industry]. Ekonomika ta derzhava, no. 2, pp. 43–46. Available at: http://www.economy.in.ua/ pdf/2_2021/9.pdf (accessed 1 December 2021).

Kolomytseva S. (2020) Bunt restoratorov: kak biznes pytayetsya smenit' "zaprety" na "rekomendatsii" [Restaurateur Rebellion: How Businesses Are Trying to Change "Prohibitions" to "Recommendations"]. Available at: https://biz.liga.net/keysy/prodovolstvie/opinion/bunt-restoratorov-kak-biznes-pytaetsya-smenit-zaprety-na-rekomendatsii (accessed 25 November 2021).

Bovsh L.A., Gopkalo L.M., Tesla Yu.A. (2020)Heokartakliyent·s'kohoseredovyshchavumova kheskalatsiyipandemiyi. Restoranno-hotel'nyy konsaltynh [Geographic map of the client environment in an escalating pandemic]. Innovatsiyi, vol. 3, no. 2, pp. 33–35. DOI: https://doi.org/10.31866/2616- 7468.3.2.2020.219691 (accessed 24 November 2021).

Vozovich A. (2021) Karantyn ekonomiky [Quarantine of the economy]. Kyiv: Adastra. Available at: https://ucci.org.ua/uploads/files/602f9ce03135f554471158.pdf (accessed 24 November 2021).

Nezveschuk-Kohut T.S., Yazina V.A. (2020) Hotel'no-restoranne hospodarstvo yak osnovna skladova chastyna sfery turyzmu ta yiyi vplyv na sotsial'no-ekonomichnyy rozvytok ukrayiny [Hotel and restaurant industry as the main component of tourism and its impact on socio-economic development of Ukraine]. Tavriys'kyy naukovyy visnyk. Seriya: Ekonomika, no. 4, pp. 51–57. DOI: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2020.4.6 (accessed 25 November 2021).

Shapoval V.M., Bondarenko L.A. and Beloborodova M.V. (2021) Shlyakhy podolannya kryzy v turystychnomu sektori v umovakh karantynnykh obmezhen' [ways to overcome the crisis in the tourist sector in the conditions of quarantine restrictions]. Tavriys'kyy naukovyy visnyk. Seriya: Ekonomika, no. 8, pp. 15–21. DOI: https://doi.org/10.32851/2708-0366/2021.8.2 (accessed 25 November 2021).

Koronavirus: kak ukrainskiye restoratory vedut biznes v usloviyakh pandemii [Coronavirus: how Ukrainian restaurateurs do business in a pandemic]. Available at: https:// www.restorator.ua/post/ coronavirus-how-ukrainianrestaurateurs-do-business-in-a-pandemic (accessed 25 November 2021).

Deyaki pytannya splaty orendnoyi platy za derzhavne mayno pid chas diyi karantynu: Postanova Kabinetu Ministriv Ukrayiny vid 15.07.2020 № 611. Available at: https://ips.ligazakon.net/ document/KP200611?an=1 (accessed 24 November 2021).

Pro vnesennya zmin do Podatkovoho kodeksu Ukrayiny ta inshykh zakoniv Ukrayiny shchodo dodatkovoyi pidtrymky biznesu u zv"yazku iz posylennyam karantynnykh zakhodiv: Poyasnyuval'na zapyska do proektu Zakonu Ukrayiny vid 09.12.2020 № 4423-1. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/GI03867A?an=3 (accessed 25 November 2021).

Biznes pid chas pandemiyi: z choho pochaty ta yak vyzhyty [Business during a pandemic: where to start and how to survive]. Available at: https://suspilne.media/139155-biznes-pid-cas-pandemii-z-cogo-pocati-ta-ak-viziti/ (accessed 23 November 2021).

MOZ opublikuvalo novi pravyla roboty zakladiv hromads'koho kharchuvannya, yaki vids'ohodni vstupyly v sylu v Ukrayini v ramkakh poslablennya karantynu [The Ministry of Health has published new rules for the operation of catering establishments, which came into force in Ukraine today as part of the reduction of quarantine]. Available at: http://polvet.gov.ua/uk/news/moz-opublikuvalo-novi-pravyla-roboty-zakladiv-gromadskogo-harchuvannya-yaki-vidsogodni-vstupyly-v-sylu-v-ukrayini-v-ramkah-poslablennya-karantynu/ (accessed 23 November 2021).

Pro sotsial'nu pidtrymku zastrakhovanykh osib ta sub"yektiv hospodaryuvannya na period zdiysnennya obmezhuval'nykh protyepidemichnykh zakhodiv, zaprovadzhenykh z metoyu zapobihannya poshyrennyu na terytoriyi Ukrayiny hostroyi respiratornoyi khvoroby COVID-19, sprychynenoyi koronavirusom SARS-Co V-2: Proekt Zakonu vid 26.11.2020 № 4429. Available at: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70533 (accessed 25 November 2021).

Karantynni 8 tysyach dlya pidpryyemtsiv z "chervonykh zon": Zelens'kyy pidpysav zakon [Quarantine 8 thousand for entrepreneurs from the "red zones": Zelensky signed the law]. Available at: https://suspilne.media/117964-karantinni-8-tisac-dla-pidpriemciv-z-cervonih-zon-rada-shvalila-zakonoproekt/ (accessed 25 November 2021).

Protyepidemichni zakhody v zakladakh hromads'koho kharchuvannya na period karantynu u zv"yazku z poshyrennyam koronavirusnoyi khvoroby (COVID-19): Postanova Holovnoho derzhavnoho sanitarnoho likarya Ukrayiny vid 06.10.2021 № 13 zatverdzheno. Available at: https://buh.ligazakon.net/news/206930_zatverdili-nov-vimogi-do-restoranv--kafe-pd-chas-karantinu (accessed 25 November 2021).

"Karantynni" 8 tysyach otrymaly vsi pidpryyemtsi, yaki podaly zayavky cherez "Diyu" ["Quarantine" 8 thousand received all entrepreneurs who applied through the "Action"].Available at: https://suspilne.media/186514-tisaca-griven-za-vakcinaciu-vze-pat-bankiv-pogodilisa-viplacuvati-kosti/ (accessed 23 November 2021).

Переглядів статті: 427
Завантажень PDF: 166
Опубліковано
2021-12-30
Як цитувати
Валінкевич, Н., & Тищенко, С. (2021). ОРГАНІЗАЦІЯ РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (10), 7-13. https://doi.org/10.32851/2708-0366/2021.10.1
Розділ
ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ