ҐЕНДЕРНА СПРАВЕДЛИВІСТЬ ЯК ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ СФЕРИ ТУРИЗМУ Й РЕКРЕАЦІЇ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО СУСПІЛЬСТВА - Хитра, О.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
У статті обґрунтовані передумови і загальні напрями впровадження принципу ґендерної справедливості до сфери туризму й рекреації у контексті розбудови інклюзивного суспільства в Україні. З’ясована логіка виникнення ґендерно-трансформаційного туризму на основі базових принципів теорії ґендеру, соціального туризму і сталого розвитку. Розглянуто ролі, які виконують суб’єкти і стейкхолдери туристично-рекреаційної діяльності, з точки зору їх ґендерної збалансованості. Проаналізовано причини виникнення ґендерної асиметрії у мотивах туристичної поведінки і ступені задоволення рекреаційних потреб. Запропоновано спектр заходів, необхідних для подолання ґендерних стереотипів, переходу до концепції ґендерно-трансформаційного туризму, забезпечення ґендерної чутливості туристичної політики.