КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ В ПОНЯТІЙНО-КАТЕГОРІАЛЬНОМУ АПАРАТІ УПРАВЛІННЯ СТАЛИМ РОЗВИТКОМ - Прокопішина, О.В.; Козубова, Н.В. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2026)
В ході дослідження проведений ретроспективний аналіз генезису концепції корпоративної соціальної відповідальності дозволив простежити трансформацію «соціального контракту» та перехід від реактивної до проактивної моделі, від філантропії 1950-х років до інтегрованої ESG-стратегії XXI століття. Доведено, що чотирьохчастинна модель А. Керролла може виступати базисом ієрархізації зобов’язань, де етичний рівень слугує медіатором між правовим полем і добровільними ініціативами в умовах нормативної невизначеності. Обґрунтована доцільність використання інструментального підхіду до балансування інтересів гетерогенних груп стейкхолдерів задля створення спільної цінності та капіталізації нематеріальних активів. Визначено, що інституціоналізація корпоративної соціальної відповідальності як мікрорівневого механізму сталого розвитку перетворює її на засадничий елемент стратегічної архітектури, що забезпечує довгострокову легітимність та глобальну конкурентоспроможність бізнесу.