ФАРМАЦЕВТИЧНІ ТРАНСКОРДОННІ КЛАСТЕРИ УКРАЇНИ: НЕОБХІДНІСТЬ СТВОРЕННЯ ТА АКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Хорошун, Ю.В.; Грох, О.А.; Горішна, М.І. (Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, 2023)
У статті досліджено основні теоретичні та практичні аспекти формування кластерної моделі організації господарської діяльності як одного із перспективних напрямків підвищення конкурентоспроможності підприємств на національному і світовому фармацевтичному ринку. Обґрунтовано необхідність формування кластерних об’єднань в економіці країни для підвищення інвестиційної привабливості фармацевтичної галузі і країни в цілому та трансферту інноваційних технологій. Розглянуті умови ефективного розвитку фармацевтичних кластерів та транскордонних фармацевтичних кластерів на території України. Проаналізовано стан фармацевтичного ринку з точки зору привабливості для формування кластерів. .Виявлені базові елементи потенціалу розвитку фармацевтичної галузі на території країни та головні проблеми розвитку фармацевтичних кластерних об’єднань Розглянуто приклади зарубіжний транскордонних фармацевтичних кластерів